Local

„Apele Române” a alocat peste 200 milioane lei pentru apărare împotriva inundațiilor. Investiții majore făcute în albiile râurilor Bahlui și Jijia

Publicat: 29 sept. 2020
Se realizează investiții majore pentru reducerea riscului la inundații pe cursurile râurilor Bahlui și Jijia, Agenția Națională Apele Române alocând peste 200 milioane lei pentru apărare împotriva inundațiilor
Lucrări pentru reducerea riscului la inundații realizate de ABA Prut Bârlad

Agenția Națională „Apele Române” a alocat, recent, peste 200 milioane de lei pentru realizarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor. Investiții majore sunt realizate pe cursul albiilor râurilor Bahlui și Jijia, de pe raza județului Iași

Au fost alocate fonduri suplimentare pentru realizarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor. Agenția Națională „Apele Române” a aprobat, recent, peste 200 milioane lei care vor fi investiți de autorități pentru reducerea riscului la inundații. Guvernul a aprobat în ultima ședință Hotărârea cu privire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Naționale „Apele Române”, bugetul fiind suplimentat cu 65 milioane lei.

„Banii vor fi investiți în infrastructura strategică de apărare împotriva inundațiilor. Astfel, au fost alocați suplimentar 65 milioane lei, credite bugetare și fonduri rambursabile, alocate prin programul de finanțare BDCE, și 150 de milioane de lei, suma reprezentând creditele de angajament”, au precizat reprezentanții Administrației Bazinale ABA Prut Bârlad.

Lucrări importante făcute pe albiile râurilor Bahlui și Jijia din județul Iași

De precizat și faptul că „Apele Române” poate iniția procedurile de achiziții publice pentru contractarea unor noi lucrări de apărare împotriva inundațiilor. Lucrările se vor realiza în zonele afectate de fenomenele hidrometeorologice extreme, care s-au înregistrat în ultimii doi ani de zile.
La nivelul județului Iași, cele mai mari inundații au fost cauzate de râurile Jijia și Bahlui, care au deschidere pe câmpii. La nivelul luncii inundabile și a cursului de apă Jijia, care tranzitează județul Iași, sunt realizate lucrări de restaurare și reamenajare, după inundațiile din vara anului 2020. ABA Prut implementează, pentru început, proiectul în bazinul hidrografic Jijia, pe teritoriul comunelor Popricani, Victoria, Golăiești, Ungheni, Țuțora, Holboca, Dorohoi, Șendriceni și Broscăuți.

Igienizări realizate pe albia râului Bahlui din municipiul Iași

Igienizarea cursului de apă Bahlui în municipiul Iași continuă, în această perioadă, din cauza deșeurilor aruncate de cetățeni pe albia râului. Astfel, echipe din cadrul ABA Prut Bârlad și Salubris Iași intervin pentru înlăturarea factorilor care duc la poluarea mediului înconjurător.

„Personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, alături de operatorul SC Salubris al municipiului Iași, continuă igienizarea și întreținerea râului Bahlui. Deșeurile sunt principalul factor de poluare al râurilor. Împreună, atât cetățenii municipiului Iași, cât și autoritățile sunt responsabile să păstreze apele curate”, au precizat oficialii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Adauga un comentariu