Economic Local

APIA a făcut plăți în valoare de 30 de milioane de euro către fermierii din Iași. Banii sunt pentru terenurile agricole și fermele zootehnice

Publicat: 26 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
APIA a făcut plăți în valoare de 30 de milioane de euro către fermierii din Iași. Banii sunt pentru terenurile agricole și fermele zootehnice
Fermierii din Iași au primit subvenții de la APIA

Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor din Iași subvenții în valoare de 30 de milioane de euro. Banii au fost achitați pentru anul de cerere 2023, atât fermierilor care exploatează terenuri agricole, cât și crescătorilor de animale, înregistrați la APIA

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 30 de milioane de euro pentru anul de cerere 2023. Plățile au fost efectuate eșalonat, în mai multe tranșe, în funcție de măsurile derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Banii au fost achitați atât fermierilor care exploatează terenuri agricole, cât și crescătorilor de animale, înregistrați la APIA. Astfel, un singur fermier a obținut peste 1.000 de euro la hectar pentru schemele de plată destinate fermierilor cu terenuri agricole, schema pentru tinerii fermieri, plata redistributivă, plăți compensatorii sau plata pentru înverzire.

Crescătorii de animale au primit banii în cadrul mai multor scheme de plată, sumele fiind cuprinse între 50 și 600 de euro pe cap de animal. Sumele pentru fiecare schemă în parte au fost stabilite după campania de depunere a cererilor, în primăvara anului 2023.

APIA continuă plățile către fermierii din Iași, care îndeplinesc toate condițiile

Chiar dacă 17.000 de fermieri au cerut subvenții pentru peste 280.000 de hectare, nu toți agricultorii vor primi banii, pentru că nu au îndeplinit condițiile. Până în prezent, 98 la sută dintre fermierii ieșeni au încasat subvențiile. Aceștia sunt mai atenți la datele din documentele depuse la APIA, prin care solicită subvenții, astfel că numărul celor care trebuie să dea banii înapoi pentru că i-au primit în mod necuvenit a scăzut. O nouă listă cu fermierii din Iași ce sunt datornici la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a fost publicată pe site-ul instituției. Aceștia au obținut subvențiile pentru terenurile agricole sau pentru animalele din gospodării în mod necuvenit, iar acum trebuie să returneze banii primiți parțial sau integral în acest an.

A început plata ajutoarelor naționale tranzitorii

APIA a demarat plățile către fermierii din Iași care au solicitat în 2023 ajutorul național tranzitoriu (ANT), o parte din valoarea achitată reprezentând subvențiile pentru această schemă de plată. Suma stabilită pentru culturi în teren arabil este de 11,9238 euro/ha. De asemenea, ajutorul național tranzitoriu pentru in sau cânepă pentru fibră a fost de 18,4310 euro/ha, iar anul acesta ar putea ajunge la 20 de euro la hectar.

Pentru tutun se acordă 5.254,6083 euro/ha. Chiar dacă suma este atractivă pentru cultivatorii de tutun, numărul beneficiarilor a scăzut în ultimii ani. Ieșenii care cultivă hamei au primit 311,7692 euro/ha, iar cei care au terenuri cu sfeclă de zahăr, 180,6441 euro/ha în anul 2023. De asemenea, în sectorul zootehnic, anul trecut, s-au plătit 19,3898 euro/tona de lapte pentru sectorul lapte-bovine. Pentru sectorul carne-bovine, APIA a plătit, anul trecut, 67,2574 euro/cap de animal, iar pentru ovine/caprine – 4,8947 euro/cap de animal. APIA a făcut plăți în valoare de 30 de milioane de euro către fermierii din Iași, care au solicitat subvențiile în 2023.

Adauga un comentariu