Eveniment-Social

Aproape 1.000 de locuri cu bursă în învățământul preuniversitar din Iași pentru diaspora, Republica Moldova, Ucraina și alte țări din Europa de Est!

Publicat: 30 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aproape 1.000 de locuri cu bursă în învățământul preuniversitar din Iași pentru diaspora Republica Moldova Ucraina și alte țări din Europa de Est
ISJ anunță admiterea pentru elevii din diasporă și alte țări care vor să învețe în Iași

Elevii din mai multe țări care doresc să învețe la licee sau școli profesionale din Iași beneficiază de locuri disponibile. Dintre cele 2.659 oportunități alocate, 950 dintre ele sunt locuri cu bursă la nivel național. Este vorba despre anul școlar 2022-2023, iar înscrierile la admitere încep din luna iulie.

În județul Iași, au fost scoase 950 de locuri cu bursă pentru elevii din diasporă, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Macedonia, Serbia și Albania. Unitățile de învățământ care îi pot primi pe cei admiși sunt liceele și școlile profesionale. Bursa lunară care va fi primită de elevii merituoși va fi în cuantum de 65 de euro și se acordă în timpul anului școlar, cu excepția vacanței de vară.

niste bancnote si o mana care scrie pe fundal
950 de candidați admiși vor beneficia de bursă

950 de locuri cu bursă pentru elevi din străinătate

 un baiat in fata calculatorului
Înscrierile la admitere se vor face doar online

Inspectoratul Școlar Județean Iași a anunțat admiterea pentru elevii din diasporă și din țări din Europa de Est. Sunt alocate 2.659 de locuri la licee și școli profesionale. 1.206 de locuri sunt destinate elevilor de clasa a IX-a, 782 pentru clasa a X-a și 571 pentru școala profesională. 950 dintre liceenii admiși pot primi o bursă lunară în valoare de 65 de euro.

Cei doritori se pot înscrie doar online, până pe 27 iulie 2022. Adresa electronică unde se pot trimite dosarele va fi anunțată pe 20 iulie 2022, cu o zi înainte de deschiderea înscrierilor. Aceștia sunt atenționați de faptul că dosarele trimise prin alte căi de comunicare nu vor fi luate în considerare de comisia examinatoare.

Condițiile pentru care candidații să fie luați în considerare sunt ca aceștia să dovedească faptul că locuiesc în străinătate și că au absolvit clasa a IX-a, respectiv a X-a. După depunerea dosarelor, iar, ulterior a contestațiilor, rezultatele vor fi anunțate pe data de 5 august 2022.

niste elevi care se uita la avizier
După rezultatele contestațiilor la Evaluarea Națională, elevii vor alege la ce licee vor să aplice

Elevii care au susținut Evaluarea Națională anul acesta se vor înscrie la liceele dorite

o persoana care scrie
Școlarii care au obținut performanțe la olimpiadele naționale și internaționale au fost scutiți de Evaluarea Națională

După ce au susținut proba la Limba și literatura română, pe 14 iunie 2022, și proba la matematică, pe 16 iunie, elevii care vor absolvi ciclul gimnazial așteaptă acum rezultatele contestațiilor. Acestea vor fi anunțate astăzi, pe 30 iunie 2022. Ulterior, în funcție de notele primite, elevii ieșeni se își vor alege liceele unde vor să învețe în următorii 4 ani.

Datorită rezultatelor excepționale pe care le-au avut la olimpiadele naționale și internaționale, elevii care au făcut performanță au fost scutiți de acest examen și vor fi primiți la liceele cu profilul corespunzător concursurilor unde au excelat.

„Trebuie să ţinem seama de faptul că anul acesta, pentru prima oară, elevii care au dus România pe podiumurile internaţionale, locurile 1,2 şi 3 la olimpiadele internaţionale, au avut dreptul să nu se prezinte la Evaluarea Naţională având asigurat accesul în liceu într-o clasă corespunzătoare profilului olimpiadei la care au obţinut premii, peste numărul de locuri şi fără Evaluare, deci mai mult de 100 de elevi. La aceştia se adaugă şi elevii care au obţinut premii la olimpiadele naţionale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Printre elevii ieșeni de liceu se vor strecura și cei din alte țări sau diasporă, care au asigurate peste 900 de locuri cu bursă.

 

Admiterea la studii preuniversitare (clasa a IX-a, clasa a X-a și învățământ profesional) în România pentru candidații din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria și diaspora, anul școlar 2022 – 2023

Informaţii utile

Pentru candidații din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Macedonia, Serbia, Ungaria, precum și pentru românii de pretutindeni, absolvenți de gimnaziu din România, care doresc să-şi continue studiile liceale sau profesionale în instituțiile de învățământ preuniversitar de stat din România, sunt  repartizate 950 de locuri cu bursă la nivel național pentru cele 2659 locuri în licee și școli profesionale (1206 la clasa a 9-a, 782 la clasa a – 10-a, 571 la școala profesională). Bursa lunară este în valoare de 65 euro și se acordă pe parcursul anului școlar, cu excepția vacanței de vară.

Modalitatea de admitere pentru anul școlar 2022-2023 va fi exclusiv online, după cum urmează:

∙ Dosarele se transmit doar sub forma de fișiere informatice, conținând scanarea actelor solicitate pentru înscrierea la concursul de admitere.

∙ Fișierele vor fi transmise doar la adresa electronică dedicată acestui scop, care va fi comunicată în data de 20 iulie 2022 pe site-ul http://www.isjiasi.ro (la secțiunea secțiunea Examene – Admitere)

Calendarul admiterii:

  • 21 – 27 iulie 2022, orele 8-16: înscrierea online a candidaților
  • 1 august 2022: afișarea rezultatelor admiterii computerizate: (http://www.isjiasi.ro – la                                      secțiunea secțiunea Examene – Admitere)
  • 2- 4 august 2022: analiza și soluționarea contestațiilor și cazurilor speciale (frați, gemeni, tripleți), de către comisia de admitere de la Inspectoratul Școlar Judeţean Iași
  • 5 august 2022: afișarea rezultatelor finale, după soluționarea cazurilor speciale. (pe site-ul http://www.isjiasi.ro (secțiunea Examene – Admitere) şi pe site-ul Ministerului Educatiei) și pe site-ul Ministerului Educației https://edu.ro/Romanii-de-pretutindeni

Dosarele trimise în format fizic (prin poștă/delegat personal etc.) nu vor fi evaluate.

Pot accede în ciclul liceal/profesional din România candidații români de pretutindeni care:

  • au documente care atestă domiciliul stabil în străinătate;
  • prezintă acte de studii care certifică absolvirea clasei a VIII-a, respectiv clasei a IX-a,

Oferta locurilor este publică pe site-ul ISJ Iași http://www.isjiasi.ro  (la secțiunea Examene naționale- Admitere) și pe site-ul ME https://edu.ro/Romanii-de-pretutindeni, conform Anexei 1, care este structurată pe categoriile:

  • locuri la învățământul liceal clasa a IX-a;
  • locuri la învățământul liceal clasa a X-a
  • locuri la învățământul profesional anul I și anul II ;

 

Adauga un comentariu