Local

Aproximativ 170 de elevi, șapte preșcolari și zeci de cadre didactice, infectați COVID-19! Așa arată bilanțul negru al îmbolnăvirilor după primele două săptămâni de școală

Publicat: 25 sept. 2021
Elevi cu măști la deschiderea anului și COVID-19
Zeci de elevi, preșcolari și cadre didactice au fost confirmați pozitiv COVID-19

Bilanț înfiorător al infectărilor după primele două săptămâni de școală. Aproximativ 200 de elevi, șapte preșcolari și zeci de profesori sunt infectați, iar rata cazurilor este în creștere. Din cauza numărului mare de cazuri, mai multe clase de elevi și Grădinița cu program prelungit „Cuv. Parascheva”, Iași și-au suspendat cursurile

Aproximativ 170 de elevi și șapte preșcolari/ antipreșcolari sunt infectați! Așa arată bilanțul infectărilor în rândul școlarilor după primele două săptămâni de la începerea anului 2021-2022. Dintre cei 169 de elevi infectați, 39 sunt din clasele I-IV, 48 – clasele V-VIII, 81 – clasele IX-XII și unul la școala postliceală. În cazul cadrelor didactiece, 38 sunt confirmate, 11 cazuri în la personal didactic auxiliar/ personal nedidactic. Peste 20 de grupe de învățământ preșcolar, primar care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus și 101 de clase de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal au cursuri suspendate și cursurile la Grădinița cu Program Prelungit „Cuv. Parascheva”, Iași sunt suspendate. În unitățile școlare menționate, s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate; igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete); reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.

Tot mai multe cazuri în rândul copiilor

Rata infectărilor a crescut în rândul copiilor. Tot mai mulți minori infectați au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Ieri, erau internați cinci pacienți cu forme medii și ușoare, iar, din nefericire, medicii spun că numărul acestora este în creștere. Cel mai mic copil internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Iași are doar 7 luni.

Medicii au precizat că principalele simptome prezente la copii sunt respiratorii și digestive. La externare, minorii pleacă cu ambulanța la domiciliu, unde mai rămân în izolare, sub supravegherea medicului de familie și cu un tratament bine stabilit de la spital. Niciunul dintre adolescenții internați în spital nu este vaccinat. Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital.

Ieri, au fost raportate peste 190 de noi cazuri

Vineri, 24 septembrie 2021, în județul Iași au fost confirmate 192 de noi cazuri de infectare. Rata îmbolnăvirii, în județul Iași, este tot mai crescută pe zi ce trece. Municipiul Iași a intrat deja în scenariul galben, după ce rata incidenței a depășit 2 la mie. De la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 46.056 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Echipele mobile de testare au recoltat de la domiciliu, în ultimele 24 de ore, 204 probe, după cum urmează: 90 realizate de Direcția de Sănătate Publică Iași și 114 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași.

Odată cu numărul mare de infectări, a crescut și numărul persoanelor internate în spitalele suport COVID-19 din Iași. Peste 440 de persoane erau internate ieri în spitale, iar 68 dintre acestea se aflau în secțiile ATI, deoarce se aflau în stare foarte gravă. Tot ieri, 39 de pacienți au fost externați. Cele mai multe locuri ocupate în ATI erau la Spitalul de Neurochirurgie, 18 paturi, urmat de Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 17, care este spital exclusiv COVID-19. La Spitalul Municipal Pașcani – 7, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – 6, Spitalul „Sfântul Spiridon” – 5, Spitalul Clinic CF Iași – 4 și Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” – 1. Ieri, au fost deschise primele 5 paturi ATI la Spitalul de Recuperare.

Adauga un comentariu