Local

Arabii acuzați că au scos pe piață spirtul ucigaș Sante Med rămân în arest! Cei 3 le-au cerut judecătorilor să îi lase să plece acasă!

Publicat: 28 aug. 2020
Judecătorii ieșeni au respins cererea celor 3 arabi, de a le înlocui arestul preventiv cu cel la domiciliu
Cei 3 arabi acuzați în scandalul cu spirt contrafăcut au vrut să scape de arest

Cei 3 arabi acuzați că au scos pe piață spirtul ucigaș Sante Med rămân în arest! Arabii le-au cerut judecătorilor să îi lase să plece acasă! Însă magistrații din cadrul Tribunalului Iași au decis prelungirea cu 30 de zile a arestului în cazul lui Ali Zuhair Abdel Nabi Dawoud, zis „Zaher”, Fuad Ahmmed și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”

Arabii acuzați că au scos pe piață spirtul ucigaș Sante Med rămân în arest! Cei 3 le-au cerut judecătorilor să îi lase să plece acasă! Tribunalul Iași a respins cererea formulată de Ali Zuhair Abdel Nabi Dawoud, zis „Zaher”, Fuad Ahmmed și Abdul Satar Dawoud, zis „Abed”.

„Instanța admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Dispune prelungirea acestei măsuri pe o durată de 30 de zile. Respinge ca neîntemeiate cererile formulate de inculpați, de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu”, au precizat magistrații ieșeni.

Acuzații modificate în cazul celor 3 arabi acuzați că au scos pe piață spirtul ucigaș Sante Med

În urmă cu câteva săptămâni, cei 3 arabi, care, inițial, erau cercetați pentru ucidere din culpă, au fost acuzați de omor calificat. Cei trei arabi sunt cercetați în scandalul spirtului contrafăcut Sante Med, care a luat 17 vieți.

„Vestea schimbării încadrării juridice a venit ca un șoc atât pentru noi, avocații, cât și pentru clienții noștri. Din punctul meu de vedere, situația de fapt din dosar nu impunea schimbarea încadrării juridice, din ucidere din culpă, în omor calificat. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat avocata Anca Drăgoi, cea care îl reprezintă pe unul dintre cei 3 arabi.

„Contrafacerea unui produs intens utilizat în perioada stării de urgență, prin folosirea unei substanțe toxice, a deschis calea producerii unor rezultate letale, ceea ce indică forma vinovăției în forma intenției indirecte, respectiv inculpații au prevăzut rezultatul faptelor lor – moartea mai multor persoane și, deși nu au urmărit acest rezultat, au acceptat posibilitatea producerii acestuia.

În condițiile în care inculpații și-au asumat punerea în circulație a unei substanțe toxice, cu caracter letal, sub denumirea de „alcool sanitar”, respectiv sub denumirea unei substanțe care, în mod obișnuit, nu are potențial letal, indiferent de forma de utilizare, au prevăzut că această substanță va putea fi manipulată și folosită fără precauții specifice substanțelor toxice, acceptând riscul ingerării involuntare sau chiar voluntare. Facem precizarea că emiterea unor acte de dispoziție / luarea unor măsuri procesuale, așa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a menționat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Ali Dawoud, Fuad Ahmmed și Abdul Satar Dawoud, cercetați în scandalul cu spirt contrafăcut Sante Med

La începutul lunii mai, polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au efectuat 4 percheziții în cadrul unui dosar penal, inițial pentru ucidere din culpă, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. În acest mod a izbucnit scandalul spirtului contrafăcut Sante Med.

„Pe 3 mai 2020, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat 4 percheziții domiciliare și la sediile unor firme din municipiul București și județul Ilfov, într-un dosar penal. Polițiștii s-au sesizat cu privire la faptul că, în perioada 15-24 aprilie, în județul Iași au fost înregistrate 10 decese, care ar fi fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic. S-a constatat faptul că o firmă din municipiul Iași a achiziționat alcool sanitar din municipiul București, iar, ulterior, l-a distribuit mai multor societăți din județul Iași”, au afirmat atunci anchetatorii.

Oamenii legii au identificat firmele și au fost ridicate sticlele cu spirt. În urma analizelor efectuate, în substanță a fost identificată o cantitate foarte mare de alcool metilic. După percheziții au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă, mai multe persoane fiind audiate. În județul Iași, alcoolul toxic a fost distribuit de firma Viosim Impex Junior SRL, potrivit anchetatorilor. Oamenii legii au adăugat că, în urma înghițirii spirtului contrafăcut denumit Sante Med, mai multe persoane au decedat pe parcursul câtorva săptămâni. Astfel, s-a ajuns, în total, la 17 morți. Ulterior, cei 3 arabi au ajuns în arest.

Adauga un comentariu