Local

Arhimandritul Horia Nichifor este noul episcop vicar al Iașului – EXCLUSIV

Publicat: 25 feb. 2021
Arhimandritul Horia Nichifor a fsot ales noul episcop vicar al Iașului
Arhimandritul Horia Nichifor a fsot ales noul episcop vicar al Iașului

În urma alegerilor desfăşurate la București, Arhimandritul Horia Nichifor a fost ales episcopul vicar al Iașului. Arhimandritul Horia Nichifor este stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008 şi Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor

Pentru scaunul vacant de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a propus doi candidați. Pe lângă PS Nechifor Botoşăneanul, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, a fost propus și părintele arhimandit  Ioan Harpa, stareţ al Mănăstirii Popăuţi din Botoșani și exarh al mănăstirilor din zona Botoşanilor.

Conform surselor BZI.RO, Arhimandritul Horia Nichifor a fost ales cu 40 de voturi pentru. In timp ce contracaditatul lui, părintele arhimandit Ioan Harpa, stareţ al Mănăstirii Popăuţi din Botoșani, a obținut doar 9 voturi.

Episcopul vicar al Iașilor și-a ales numele de PS Nechifor Botoşăneanul.

Scaunul de epicop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a rămas vacant în urma alegerii de către Sfântul Sinod, în data de 21 iulie 2020, a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Absolvent a două facultăți, doctor în Teologie Liturgică, stareț al celei mai cunoscute mănăstiri din Iași și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor

Arhimandritul Nichifor Horia s-a născut pe 14 noiembrie 1967, la Brăila. Între anii 1982-1986 a urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, iar între anii 1988-1993 a fost student la Universitatea din Galaţi, Facultatea de Mecanică, Specializarea „Maşini Termice”, ingineri zi. A finalizat cursurile cu teza de licenţă „Proiectarea motorului cu ardere internă MAN, 6 cilindri în linie”. Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte-fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean”.

Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor

Din luna februarie 2009, arhimandritul Nichifor Horia este exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Ca un fapt inedit, părintele arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). A fost pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs, care la noi în ţară s-a aflat la a treia ediţie. Noul ierarh ales a finalizat de-a lungul timpului și cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor din muzeele bisericeşti, certificatul fiind eliberat de Secretariatul de Stat pentru Culte – Direcţia Relaţii Culte. Alte cursuri absolvite îi atestă competenţele de formator adulţi și de antreprenor, certificările fiind eliberate de Ministerul Muncii şi Familiei şi Protecţiei sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Adauga un comentariu