Prima pagină » Informații utile » Arpacaș de orz, o sursă naturală de colagen! Iată ce cantitate ar trebui consumată pentru a beneficia de proprietățile sale!

Arpacaș de orz, o sursă naturală de colagen! Iată ce cantitate ar trebui consumată pentru a beneficia de proprietățile sale!

10 iun. 2025, 12:05,
Redacția BZI în Informații utile

Arpacașul de orz reprezintă o sursă excelentă de nutrienți importanți pentru organism, având multiple beneficii pentru sănătate. Acest aliment conține o cantitate semnificativă de fibre solubile și insolubile, proteine de calitate și antioxidanți care ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la controlul glicemiei.

Specialiștii spun că acest aliment este capabil să compenseze deficitul de colagen din corpul feminin și să îl întinerească cu câțiva ani. Este interesant faptul că, în trecut, arpacașul din orz era considerat o delicatesă, pe care și-o permiteau doar demnitarii. Acum, acesta este la îndemâna oricui și poate fi găsit cu ușurință în comerț.

Arpacaș de orz, o sursă naturală de colagen

În jurul secolului al XVI-lea î.Hr., orzul a fost principala cereală utilizată pentru a face pâine de evreii, grecii și romanii antici. Orzul este folosit pentru mâncărurile tradiționale kasha și murri care sunt servite în regiunile arabe, turcești, kurde și persane ale lumii. Este folosit pentru terci în Scoția și a fost cultivat în toată Europa încă din mileniile al V-lea. În timp ce consumul de terci de orz nu sună apetisant acum, oamenii l-au mâncat secole la rând.

Arpacașul de orz conține o cantitate mare de substanțe nutritive care sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului. Arpacașul fiert este denumit în popor „terciul frumuseții”, această cereală conține o cantitate enormă de lizină, aminoacidul care participă activ la sinteza colagenului.

Toată lumea știe că acesta contribuie la menținerea elasticității pielii, împiedicând astfel, formarea ridurilor. Consumul regulat al terciului din arpacaș nu contribuie doar la menținerea frumuseții pielii, ci și la scăderea în greutate. Acest aliment sățios și hipocaloric este bogat în celuloză și proteine.

Avem nevoie de un pahar de arpacaș de orz, un litru de apă și doi litri de lapte. Se curăță de impurități, se spală bine și se lasă în apă rece la înmuiat minimum 12 ore sau peste noapte. Se spală iar și se acoperă cu lapte cald apoi se pune pe foc mic.

Se aduce în punctul de fierbere și se acoperă. Se lasă la fiert în baie de aburi timp de trei ore. Terciul va avea o nuanță crem-bej și un gust delicios de lapte. Este foarte bun și pentru afecțiunile cutanate fiind preparat sub formă de ceai, de pildă. Poate lupta cu acneea, previne constipația, este cicatrizant și are proprietăți tonice.

Persoanele care trebuie să evite sau să fie precaute cu acest aliment

Deși arpacașul de orz este un aliment foarte nutritiv, există anumite categorii de persoane care trebuie să manifeste prudență în consumul acestuia sau să îl evite complet, din cauza unor afecțiuni specifice sau sensibilități.

Arpacașul de orz conține gluten, o proteină care poate provoca reacți adverse severe la persoanele cu boală celiacă. Pentru aceste persoane, consumul de orz poate declanșa inflamații intestnale, malabsorbție și alte simptome digestive grave. Boala celiacă este o afecțiune autoimună serioasă, iar evitarea completă a glutenului, inclusiv din arpacașul de orz, este importantă pentru menținerea sănătății.

Persoanele care suferă de sindrom de intestin iritabil sau intoleranță la fructani pot experimenta disconfort digestiv după consumul de arpacaș de orz. Simptomele pot include balonare, crampe abdominale, diaree sau constipație.

Fructanii din orz pot fi dificil de digerat pentru aceste persoane, fiind necesară limitarea sau evitarea consumului în funcție de severitatea simptomelor. Persoanele care urmează tratament medicamentos pentru diabet trebuie să fie atente la consumul de arpacaș de orz, deoarece acesta poate influența nivelul zahărului din sânge.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025