Boala Hashimoto este o patologie imună care afectează glanda tiroidă. Cel mai frecvent, aceasta este însoțită de hipotiroidism. Boala are o frecvență ridicată în rândul persoanelor de sex feminin. Acestea prezintă un risc crescut de apariție a tiroiditei Hashimoto, între vârsta de 30 și 50 de ani.
Tiroidita Hashimoto mai este cunoscută și sub denumirea de boala Hashimoto, tiroidita cronică limfocitară și tiroidita cronica autoimună. Fiind o afecțiune autoimună, boala Hashimoto implică un dezechilibru în sistemul de apărare al organismului. Astfel, acesta produce anticorpi capabili să distrugă celulele secretoare de hormoni, ceea ce duce la pierderea funcției endocrine (hipotiroidism).
Boala Hashimoto, semne care trădează tiroidita autoimună
În boala Hashimoto, tiroida este atacată de propriul sistem imunitar al organismului. Din motive necunoscute, apare o reacție autoimună, în care celulele albe din sânge creează anticorpi care atacă glanda tiroidă.
Aceasta începe să producă hormoni în mod necontrolat, fie mai puțini, instalându-se hipotiroidismul (cel mai frecvent), fie mai mulți hormoni, declanșându-se hipertiroidismul (mai rar). În ciuda faptului că boala vizează tiroida, Hashimoto nu este o problemă a glandei tiroide în sine, ci a sistemului imunitar.
Vestea bună este că boala Hashimoto poate fi reversibilă dacă simptomele sunt identificate din timp, iar terapia țintește rădăcina bolii, adică sistemul imunitar.
Iată care sunt principalele semne ale tiroiditei autoimune: oboseală puternică fără cauză aparentă; confuzie, așa-numita senzație de „ceață în creier”, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie; creștere în greutate sau imposibilitatea de a slăbi; mâini și picioare reci, temperatură corporală scăzută, intoleranță la frig; căderea părului sau păr subțire, fragil; constipație; dezechilibre hormonale, inclusiv menstruație neregulată, infertilitate, libidou scăzut; piele uscată și unghii casante; tulburări de dispoziție, anxietate, depresie; tulburări cardiace; senzație de plenitudine la nivelul gâtului sau gât umflat, voce răgușită.
10 ani pot trece până la descoperirea bolii
Din păcate, boala Hashimoto este descoperită adesea doar atunci când ajunge în stadii avansate, când s-au produs deja daune însemnate asupra tiroidei. Durează, în medie, 10 ani pentru a fi diagnosticat cu Hashimoto, de la debutul atacului autoimun asupra glandei tiroide până când persoana este diagnosticată. Asta pentru că în medicina convențională se testează doar nivelul TSH-ului, iar acesta devine crescut doar când se ajunge în stadiul 4 al bolii.
În formele inițiale ale hipotiroidismului, medicul specialist poate recomanda dozarea TSH. Deoarece simptomele tiroiditei Hashimoto pot fi similare cu cele ale altor afectiuni medicale, este important un consult de specialitate pentru un diagnostic corect.
Formele avansate de boală Hashimoto necesită tratament medicamentos pentru substituirea hormonală. Aceasta implică mărirea în volum a glandei asociate cu hipotiroidismul și un nivel crescut de TSH.
Depistarea precoce a semnelor și a simptomelor hipotiroidismului determină diagnosticarea rapidă a bolii. Tratamentul acestei patologii constă în gestionarea corectă a nivelului de hormoni tiroidieni și în ameliorarea simptomelor hipotiroidismului.
De asemenea, riscul ca o persoană să sufere de boala Hashimoto crește dacă alți membri ai familiei se confruntă cu această tulburare. De asemenea, posibilitatea de a dezvolta tiroidita cronică limfocitară ese mai mare în cazul persoanelor care suferă de alte tulburări autoimune. Prin urmare, boala Hashimoto este o patologie autoimună.