Prima pagină » Sanatate » Boala Hashimoto, semne care trădează tiroidita autoimună. Iată care sunt cauzele care duc la această afecțiune!

Boala Hashimoto, semne care trădează tiroidita autoimună. Iată care sunt cauzele care duc la această afecțiune!

19 mart. 2025, 10:09,
Redacția BZI în Sanatate

Boala Hashimoto este o patologie imună care afectează glanda tiroidă. Cel mai frecvent, aceasta este însoțită de hipotiroidism. Boala are o frecvență ridicată în rândul persoanelor de sex feminin. Acestea prezintă un risc crescut de apariție a tiroiditei Hashimoto, între vârsta de 30 și 50 de ani.

Tiroidita Hashimoto mai este cunoscută și sub denumirea de boala Hashimoto, tiroidita cronică limfocitară și tiroidita cronica autoimună. Fiind o afecțiune autoimună, boala Hashimoto implică un dezechilibru în sistemul de apărare al organismului. Astfel, acesta produce anticorpi capabili să distrugă celulele secretoare de hormoni, ceea ce duce la pierderea funcției endocrine (hipotiroidism).

Boala Hashimoto, semne care trădează tiroidita autoimună

În boala Hashimoto, tiroida este atacată de propriul sistem imunitar al organismului. Din motive necunoscute, apare o reacție autoimună, în care celulele albe din sânge creează anticorpi care atacă glanda tiroidă.

Aceasta începe să producă hormoni în mod necontrolat, fie mai puțini, instalându-se hipotiroidismul (cel mai frecvent), fie mai mulți hormoni, declanșându-se hipertiroidismul (mai rar). În ciuda faptului că boala vizează tiroida, Hashimoto nu este o problemă a glandei tiroide în sine, ci a sistemului imunitar.

Vestea bună este că boala Hashimoto poate fi reversibilă dacă simptomele sunt identificate din timp, iar terapia țintește rădăcina bolii, adică sistemul imunitar.

Iată care sunt principalele semne ale tiroiditei autoimune: oboseală puternică fără cauză aparentă; confuzie, așa-numita senzație de „ceață în creier”, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie; creștere în greutate sau imposibilitatea de a slăbi; mâini și picioare reci, temperatură corporală scăzută, intoleranță la frig; căderea părului sau păr subțire, fragil; constipație; dezechilibre hormonale, inclusiv menstruație neregulată, infertilitate, libidou scăzut; piele uscată și unghii casante; tulburări de dispoziție, anxietate, depresie; tulburări cardiace; senzație de plenitudine la nivelul gâtului sau gât umflat, voce răgușită.

10 ani pot trece până la descoperirea bolii

Din păcate, boala Hashimoto este descoperită adesea doar atunci când ajunge în stadii avansate, când s-au produs deja daune însemnate asupra tiroidei. Durează, în medie, 10 ani pentru a fi diagnosticat cu Hashimoto, de la debutul atacului autoimun asupra glandei tiroide până când persoana este diagnosticată. Asta pentru că în medicina convențională se testează doar nivelul TSH-ului, iar acesta devine crescut doar când se ajunge în stadiul 4 al bolii.

În formele inițiale ale hipotiroidismului, medicul specialist poate recomanda dozarea TSH. Deoarece simptomele tiroiditei Hashimoto pot fi similare cu cele ale altor afectiuni medicale, este important un consult de specialitate pentru un diagnostic corect.

Formele avansate de boală Hashimoto necesită tratament medicamentos pentru substituirea hormonală. Aceasta implică mărirea în volum a glandei asociate cu hipotiroidismul și un nivel crescut de TSH.

Depistarea precoce a semnelor și a simptomelor hipotiroidismului determină diagnosticarea rapidă a bolii. Tratamentul acestei patologii constă în gestionarea corectă a nivelului de hormoni tiroidieni și în ameliorarea simptomelor hipotiroidismului.

De asemenea, riscul ca o persoană să sufere de boala Hashimoto crește dacă alți membri ai familiei se confruntă cu această tulburare. De asemenea, posibilitatea de a dezvolta tiroidita cronică limfocitară ese mai mare în cazul persoanelor care suferă de alte tulburări autoimune. Prin urmare, boala Hashimoto este o patologie autoimună.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Penalităţi pentru întârzierea plăţilor la asociaţia de proprietari, în 2025. Cât dai în plus, de fapt
observatornews.ro
"Mi-au luat 8.000 de euro și-au dispărut!" Zeci de români, păcăliți cu anunțuri false de mașini
Playsport.ro
Doi români au ajuns în cel mai mic oraș din lume, aproape de România. „Nu ne-a venit să credem ce am găsit aici”
Evz.ro
Regretele și temerile lui Ion Iliescu. Sfaturi pentru românii care vor să aibă o viață lipsită de griji
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă faci accident cu mașina de serviciu în scop personal. Legea s-a schimbat
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`