Mulți oameni sesizează arsuri la stomac, iar cauza acestora poate fi foarte variată, însă se poate face un sumar cu afecțiunile posibile
La nivelul stomacului poate apărea senzația de arsură, iar aceasta se poate extinde chiar până la nivelul gâtului. Este similară cu o usturime destul de neplăcută ce persistă. Poate apărea atât în cadrul consumului unor alimente, însă poate semnala și prezența unor dezechilibre ale organismului, sau chiar a unei infecții.
Consumul frecvent al unor alimente sau a alcoolului
În cadrul stomacului se găsește acidul gastric, acesta are în componența sa acid clorhidric cu rolul de a activa diverse enzime și a facilita digestia bolului alimentar, având chiar și rol bactericid. Dacă are loc un consum excesiv de alimente ce produc o acidifiere mai mare a acidului gastric, va apărea senzația de arsură.
Cele mai comune alimente ce pot produce senzația de arsură sunt cele picante, mai ales ardeii foarte iuți, fructe acre cum ar fi cele verzi, dar nu numai, căci senzația de arsură poate fi provocată și de kiwi sau lămâie. Unde trebuie de adăugat faptul că alcoolul este un puternic stimulent în ceea ce înseamnă o creștere a acidității din stomac.
O mențiune ce trebuie să apară aici este și sublinierea faptului că sucurile acidulate, chiar dacă prezintă un gust plăcut pot determina o creștere a pH-ului din stomac. Senzația de arsură se poate simți atunci când mucusul ce învelește stratul intern al stomacului, iar acidul gastric ia contact cu țesutul organului. Se poate simți acest lucru mai ales în consumul de bere ce conține și alcool și mult acid.
Arsuri la stomac din cauza unor bacterii
În mod normal organismul uman prezintă o serie de mecanisme prin care oprește pătrunderea de microorganisme străine în corp. Prin lizozimul din saliva sau chiar acidul gastric. Însă în multitudinea de specii bacteriene ce există, pot apărea câteva care sunt imune, iar ulterior după ce are loc colonizarea să declanșeze aceste simptome.
Printre aceste bacterii, se remarca cel mai mult Helicobacter pilory ce înregistrează cele mai multe gastrite infecțioase provocate. Medicii au observat că multă lume prezintă această bacterie, iar în cazul celor mai mulți oameni, aceasta nu se manifestă în niciun fel timp de ani de zile, în schimb ce la alții poate fi foarte agresivă. Faptul se poate datora unei imunități dobândite la naștere, iar capacitatea sa distructivă să se manifeste doar atunci când există o slăbiciune în noi.
Ce alimente trebuie să consum când am arsuri?
Persoanele ce au fost diagnosticate ulterior cu afecțiuni la nivelul stomacului precum gastritele sau ulcerele, vor primi din partea medicului specialist o listă de alimente ce facilitează regenerarea stomacului și împiedică recidivarea maladiei. Chiar dacă mai sus a fost menționat faptul că citricele și fructele acre pot crește aciditatea, excluderea lor poate produce dezechilibre în viața noastră.
Se recomandă folosirea lor în cantități moderate, iar o alimentație cu produse ce au un caracter bazic ar putea fi ceea ce aveți nevoie pentru a opri simptomele. Dacă arsura este una persistentă și timp de o săptămâna nu a încetat în a vă afecta, trebuie de vizitat un medic căci există posibilitatea unui ulcer, iar avansarea sa se poate solda chiar cu moartea persoanei în cauză.
Tratament pentru arsuri la stomac
În farmacii se găsesc o mulțime de medicamente ce au rol de pansament gastric sau de a scădea aciditatea puternică a stomacului. Consumul unei ape mai alcaline poate fi, de asemenea, o soluție foarte fiabilă în cadrul acestei afecțiuni. Unele dintre ele pot fi luate fără prescripție medicală, în timp ce altele au nevoie de acordul medicului specialist.
Pentru arsuri la stomac de poate încerca adoptarea unei diete corespunzătoare, căci în anumite cazuri menținerea aceluiași stil de viață, pe lângă arsura permanentă poate apărea și alte simptome, precum un sentiment de greață, în urma căror vărsături pot apărea arsuri și la nivelul gâtului sau a gurii, cauza fiind pH-ul foarte scăzut.