Prima pagină » Eveniment-Social » Arta stradală din Iași: Cum se transformă spațiul urban în galerie de artă sub cerul liber

Arta stradală din Iași: Cum se transformă spațiul urban în galerie de artă sub cerul liber

31 oct. 2024, 02:00, 2 ,
Marinela CHIHAI  în Eveniment-Social

Iașul, oraș cu o bogată istorie culturală, devine tot mai vibrant și contemporan prin arta stradală. De la murale spectaculoase, până la graffiti expresive, orașul se afirmă ca un loc de întâlnire între tradiție și modernitate. Inițiative locale, cum ar fi proiectul RegenerARTE Urbană, brand-ul umbrelă pentru inițiativele de regenerare urbană din municipiul Iași ale Asociației Artipic, contribuie activ la transformarea spațiilor urbane, aducând un nou suflu artistic și revitalizând cartiere întregi.

Ce este arta stradală și de ce este importantă pentru Iași

Arta stradală reprezintă o formă de expresie artistică accesibilă tuturor, care îmbogățește vizual spațiul urban și transmite mesaje sociale, culturale sau politice. În Iași, muralele și lucrările de artă stradală din cadrul Asociației Artipic au transformat pereți și fațade monotone în adevărate opere de artă. Prin acest tip de artă, Iașul își îmbunătățește aspectul urban și creează puncte de atracție care atrag localnicii și turiștii deopotrivă.

„Misiunea noastră este de a realiza o schimbare în societate prin intermediul artei și implicări civice. Avem lucrări în funcție de ce finanțări ne dau partenerii și bugetul acordat, astfel, stabilim ce perete e mai potrivit”, afirmă Ana Octavia Cîrdei, președintele Asociației Artipic. Scopul Asociației Artipic este nu doar estetic, ci și social, reușind să creeze spații accesibile și apreciate de întreaga comunitate. Prin colaborări cu artiști talentați, organizatorii urmăresc să îmbine arta cu mesajele educative și de conștientizare, aducând un plus de valoare orașului, membri colaborând activ cu primăria și autoritățile locale. „Chiar mâine (31 octombrie – n.tr.) avem o întâlnire cu autoritățile locale, unde suntem invitați alături de alte ONG-uri, de arhitecți, membri ai Ordinului Arhitecților, profesori universitari și alte persoane din domeniu, unde se discută despre ghidul de estetică și arhitectură urbană a Iașului”, afirmă Ana Octavia Cîrdei.

Proiecte viitoare pentru arta stradală din Iași

În pofida provocărilor, Asociația Artipic sprijină artiștii la început de drum și oferă oportunități de colaborare în proiecte de artă publică, astfel încât să atragă atenția asupra talentului autohton. Fiecare lucrare susținută de Asociația Artipic contribuie la formarea unei identități culturale urbane unice și la crearea unui mediu în care arta este integrată în viața cotidiană a comunității.

„Fiecare proiect, eveniment sau perete vine cu provocări în ceea ce ține de obținerea autorizației din partea comisiei de cultură sau ce ține de chestii logistice, însă chiar și așa, am obținut un perete ca zonă de practică pentru graffiti, street art și pictură murală în Nicolina. Inițial, nu prea a fost înțeleasă ideea, însă pe moment e totul în regulă și se poate utiliza, am văzut că tot apar lucrări noi, ceea ce ne bucură foarte mult”, precizează Ana Octavia Cîrdei.

Arta stradală din Iași, susținută de inițiativele Asociației Artipic, nu doar că transformă orașul, ci contribuie activ la identitatea sa culturală. Fiecare lucrare urbană este un manifest artistic și o invitație pentru trecători să privească Iașiul dintr-o perspectivă nouă și vibrantă.

„Pe viitor, am vrea să continuăm contribuirea la implimentarea procedurii simplificate pentru picturile murale, care va fi în ghidul de estetică urbană și arhitectură a Iașului și ce ne propunem este să continuăm cu alte proiecte în Dalas sau în Tudor. Din fondurile și resursele noastre, am mai dori să facem în primăvară un eveniment pentru a promova graffity-ul, unde o să organizăm un concurs de graffity și un Workshop. Iar pe 23 noiembrie organizăm o expoziție de o zi, la care se vor expune 1Q Sapro (de la formatia Moromeții), Robert Obert și artistul ieșean Harcea Pacea. Locația urmează să o anunțăm”, subliniază Ana Octavia Cîrdei.

Iașul devine astfel un muzeu deschis, unde fiecare locuitor și vizitator poate descoperi și aprecia arta stradală în formele sale cele mai autentice. Indiferent dacă ești pasionat de arta stradală sau pur și simplu vrei să explorezi orașul într-un mod diferit, Iașiul te așteaptă cu o gamă largă de lucrări urbane, pline de originalitate și impact vizual.

Comentarii
  • Sa picteze pe locurile mazgalite demonic de aia care se dau grafisti. Arata horror mazalelile alea pe multe cladiri, garduri peste tot in Tara asat. Ce lege sp dat ca nu se si pune in aplicatie sa nu mai mazgaleasca.

    • Cel mai reusit graffiti era de departe cel cu cosmonautii de pe cladirea Fac. de Chimie din Tudor, pe care au renovat-o intr-un mod absolut sinistru, cu niste tabla perforata si cu aspect ruginit de ai senzatia ca renovarea nici n-a inceput. Trebuia lasata pictura si eventual protejata cu sticla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024