Eveniment-Social

Artistul vizual John McGarity expune la Iași. Americanul este rezident al Facultății de Arte Vizuale și Design – FOTO

Publicat: 20 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Artistul vizual John McGarity expune la Iași. Americanul este rezident al Facultății de Arte Vizuale și Design  FOTO
Artistul american a prezentat studenților de la UNAGE Iași, transpuneri complexe și fascinante ale explorărilor sale creative pe marginea unor mituri și tradiții atipice

Vernisajul expoziției multimedia „The Currents Of Mallet Creek”, realizată de artistul vizual american John McGarity, invitat și rezident al Facultății de Arte Vizuale și Design (UNAGE) Iași, specializarea Pictură (coordonator program – asist. univ. dr. Ioana Palamar), i-a surprins pe ieșeni. Evenimentul s-a desfășurat zilele trecute pe simezele galeriei „apARTe” a FAVD de la UNAGE Iași

Artistul american a prezentat studenților de la UNAGE Iași transpuneri complexe și fascinante ale explorărilor sale creative pe marginea unor mituri și tradiții atipice, specifice spațiului românesc, pe care le-a convertit în desene și picturi de o rafinată factură expresionist abstractă cărora le-a adăugat două producții video realizate cu sprijinul unei studente, Mariana Nicoleta Hultoana, din anul III, specializarea Pictură.

Stilul aparte al artistului american

John McGarity se distanțează de canoanele clasice ale picturii de șevalet, reevaluând noţiunea de compoziţie, explorând semnificaţia conceptelor de construcţie şi deconstrucţie, asamblaj, ready-made, prin tehnici neconvenţionale domeniului de exprimare artistică, având ca punct de plecare structuri ancestrale şi forme organice.

„Lucrările sale se constituie ca structuri dihotomice. Într-un prim-plan la nivelul vizibilului, dihotomia rezultă din juxtapunerea pe structură a compoziţiei cromatice ce se dezvăluie ca o structură aparent superficială ce căptușește derma sistemului de adâncime. La nivel conceptual, artistul manipulează prin textură percepţia vizuală, însă această dirijare a ochiului înspre substratul creator de formă este suspusă hazardului şi aleatoriului, aşa cum şi forma finită a lucrării nu este rezultatul unei planificări minuţioase, ci a intuiţiei.

Privind formele abstracte ori portretele cu o doză de neclaritate prestabilită, privitorul se află în faţa propriilor chestionări, artistul obținând lucrări cu o pondere puternică, o translare a unor metale grele ale spiritualului, aspect discret observabil și în tehnicile utilizate pe pânză”, a declarat Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Iași.

Creațiile lui John Mc Garity, descrise de artiștii din Iași

John McGarity este descris ca un scenograf subtil, nu plantează aleatoriu obiectele, ci coordonează o mise-en-scène în care lumina, culoarea, îmbinarea elementelor, mişcarea privitorului în jurul lucrării conlucrează la efectul final.

„Tratatele despre alchimie par să facă parte dintr-un univers trecut care stă la baza înțelepciunii moderne și totuși avem ocazia să ne imersăm într-un spațiu alternativ, mistic și spiritual deopotrivă. Obiect, formă, textură, abilități tehnice multiple, montaje fotografice, toate trimit către un spațiu atemporal pe care îl putem resimți sub-/in-/conștient.

Deși evoluează într-un mediu cultural distinct de al nostru, putem resimți călătoriile culturale și spirituale ale acestuia, fascinația pentru mediul spiritual est european, dar și influențele istorice mitice. Artistul ne demonstrează că unul din factorii care ne fac umani este percepția a ceea ce se află «dincolo», indiferent de granițele fizice sau spirituale, îl putem considera universal prin excelență. Senzații vindicative, purificatoare, detaliile ascunse sau relevate prin fragmente ce amintesc de J.P. Witkin și formulele de «patching» fac parte din seria eterogenă propusă de John McGarity în contextul artistic ieșean”, a menționat Maria Bilașevschi, președinte UAP Iași.

Adauga un comentariu