Alexandru Obadă se numără printre tinerii cu nevoi speciale din județul Iași. Viața i s-a schimbat complet în urmă cu 9 ani, când, în urma unei operații la ochi, a rămas complet fără vedere. Totul a început în copilărie, în urma unei altercații, ochelarii fiindu-i sparți. De scurt timp, un labrador pe nume Desmond îl însoțește peste tot pe ieșean, făcându-i viața mai ușoară
Tânărul din Valea Adâncă, în vârstă de 28 de ani, este pasionat de sport, gătit și de plimbări în aer liber. Deși de câteva luni se află într-o relație amoroasă, Desmond, labradorul care i-a redat acestuia lumina, este alături de Alexandru mai mult ca oricine. Fie că merge la restaurant, la sală sau în parc, câinele nu-l lasă niciodată singur.
A rămas fără vedere din cauza unui accident din copilărie
Alexandru Obadă a devenit un tânăr cu nevoi speciale în urmă cu 9 ani. Ieșeanul a suferit o operație la nivelul ochilor, din cauza unui accident din copilărie care l-a lăsat ulterior fără vedere.
„A fost vorba de un accident nefericit din copilărie, aveam cam 11 ani când s-a întâmplat. Câțiva prieteni se băteau și m-am băgat pentru unul dintre ei. Am fost lovit în față intenționat, ochelarii fiindu-mi sparți. Atunci am mers la medic și mi s-a spus că pot fi operat oricând, întrucât nu era vorba de ceva foarte grav. La 17 ani m-am operat și după mi-am pierdut vederea. La început, am crezut că este ceva temporar, apoi am primit diagnosticul definitiv, orbirea. Credeam totuși că va trece, apoi am acceptat asta”, a declarat Alexandru Obadă.
În ciuda problemei sale de sănătate, a faptului că nu mai poate admira lumina zilei, Alexandru încearcă să aibă o viață normală.
„Merg la sală, gătesc, am lucrat și câteva luni într-un call center. Acum fac un curs de operator BC, încerc să nu mă plictisesc niciodată, nici nu prea am timp. Sunt împreună cu prietena mea de trei luni, ea nu are astfel de probleme de sănătate. Locuiesc cu ea și cu sora mea. Primesc și o pensie specială, dar nu putem spune că statul ne ajută foarte mult”, a adăugat Alexandru Obadă.
Prietenie specială între un labrador și un tânăr orb
De doi ani de zile, prin intermediul unui proiect special dedicat nevăzătorilor, Alexandru Obadă a primit cel mai de preț dar, Desmond, un prieten și un ajutor de nădejde. Labradorul, câine ghid, îi face ieșeanului viața mai frumoasă, fiind cel mai bun prieten pentru acesta.
„L-am primit prin Asociația Nevăzătorilor, am așteptat ceva. În două luni ne-am obișnuit, ne-am acomodat unul cu celălalt și acum mă însoțește mereu, cu el mă descurc singur, nici cu prietena mea nu stau așa mult cum stau cu el. Înțelege tot ce îi spun, e cuminte și este cel mai bun prieten al meu. Este special antrenat, mă ajută să traversez strada și să mergem doar noi peste tot, fără ca familia mea să stea toată ziua după mine. Mergem și la restaurant împreună, la orice eveniment, oriunde. Sunt dependent de el, dar independent față de alții. Nu mă simt singur niciodată, avem grijă unul de celălalt, îl iubesc. Mereu simt când se oprește în loc, înțeleg ce trebuie să fac după cât de repede merge, dar și alte lucruri. Spre exemplu, chiar dacă vreau să merg înainte, el se oprește sau știe cât de repede trebuie să mergem”, a menționat Alexandru Obadă.
Precizăm că orice câine ghid învață peste 100 de comenzi, iar pe toată durata vieții poate acumula până la 300 de comenzi. Un labrador are o capacitate de memorare incredibilă, pe care nu orice câine o posedă.
Doamne, ce animale sunt cainii …………..! Inteligente !
Daaaaa! ce inteligenta si bunatate au animalele, si cata rautate au oamenii.Cum e vorba: cine-i om si cine-i caine?
Statul ar trebui sa faca mai multe pentru oamenii cu dizabilitati dovedite medical. O amarata de pensie nu aduce nicio picatura de bucurie in viata acestor oameni incercati. Sa le fie rusine celor ce ne conduc de 30 de ani incoace ca nu te poti urca singur intr-un autobuz, tren sau tramvai cand esti intr-un carucior si sunt n-cladiri publice in care nu poti intra cu carucior si suntem in 2022!