Prima pagină » Local » Așa arată un drum județean din Iași, sub domnia lui Costel Alexe! Pericol de prăbușire pe o arteră intens circulată. „Nu putem consolida un munte pentru un drum”

Așa arată un drum județean din Iași, sub domnia lui Costel Alexe! Pericol de prăbușire pe o arteră intens circulată. „Nu putem consolida un munte pentru un drum”

21 mai 2025, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Drumurile județene din Iași, sub domnia președintelui CJ, Costel Alexe, se prăbușesc. DJ 282, segmentul din Copou, de la intrarea în satul Breazu, se surpă, iar problemele persistă cel puțin din anul 2018

De când Costel Alexe este președintele Consiliului Județean Iași, drumurile județene se surpă pe zi ce trece. Este și cazul DJ 282, un drum județean care face legătura între Iași și Suceava, pe segmentul de la intrarea în satul Breazu. Acesta se prăbușește, iar DJADP, direcție din subordinea Consiliului Județean Iași, consideră că, în loc să se consolideze versantul, e de preferat să se cheltuie câte 50.000 de lei pentru reparații periodice. Practic, în loc să rezolve problema în profunzime, peticește superficial.

Drumurile județene din Iași, sub domnia lui Costel Alexe, se prăbușesc pe zi ce trece

Problemele de pe drumul județean DJ 282 continuă. Artera care face legătura între Iași și Suceava se surpă vizibil, de la o zi la alta, pe porțiunea de la intrarea în satul Breazu. Oamenii care locuiesc în zonă, dar și șoferii care sunt nevoiți să tranziteze artera susțin că porțiunea de la intrarea în satul Breazu, din comuna Rediu, a devenit din ce în ce mai periculoasă.

„Drumul ăsta are probleme de ani. Mai vin aici muncitorii și îl mai repară, dar e peticeală, nu am văzut să consolideze, să facă ceva, ca să nu se mai strice. Din câte am mai vorbit cu vecinii, în zona asta, sunt alunecări de teren, probabil, la un moment dat, și blocul o să o ia la vale, dacă nu se face ceva. Înainte, se spunea că strada se strică din cauza blocului. Țin minte că, prin 2018 – 2019, nu mai știu exact anul, oricum, demult, s-a făcut un zid de sprijin la bloc, ca să nu mai existe probleme. Aici, noi avem fosă, nu avem canalizare, și probabil o cauză este și apa care se infiltrează. Dar sunt alunecări de teren aici, trebuie lucrări mai mari”, a spus un ieșean care locuiește în blocul din Breazu.

Un ieșean a transmis reporterilor BZI faptul că, din cauza surpărilor, a fost cât pe ce să facă accident.

„După ce s-a peticit/«reparat» șoseaua nouă, drumul se «prăvălește» iarăși, din cauza blocului. Este foarte deteriorat. Aveam să mă răstorn cu mașina. În bloc încă miroase urât, câteodată, de la fosă”, a mai spus un ieșean.

Reporterii BZI s-au deplasat în zonă, pe drumul județean DJ 282, unde au constatat că artera a crăpat, iar un segment se surpă. Șoferii trebuie să fie foarte atenți, pentru că, din cauza diferenței de nivel, o nenorocire se poate întâmpla.

Ciprian Ciucan, directorul DJADP: „Costurile de consolidare pentru zona respectivă sunt atât de mari, încât nu se justifică”

Contactat de reporterii BZI, Ciprian Ciucan, directorul de la Drumuri Județene, a confirmat faptul că sectorul de drum se află într-o zonă cu alunecări de teren. Acesta a transmis că preferă să cheltuie 50.000 de lei pe an pentru reparații, în loc să investească aproximativ 50 de milioane de euro și să rezolve definitiv problema.

„Zona respectivă a DJ 282 de la intrarea în satul Breazu se află în monitorizare, el este un sector cu potențial risc de alunecare. La nivelul anului 2018, când eu am venit director al DJADP acolo, am făcut sesizări cu privire la blocul din zonă, că nu are canalizare, are fosă, apa se infiltrează. Nu pot spune că, din această cauză, drumul are probleme, dar noi am dat aviz celor de la ApaVital. În toamnă (n.r. – 2025) va fi și canalizare acolo. La vremea respectivă, când eu am venit la conducerea DJADP (n.r. – 2018), era riscul să închidă de tot drumul, era rupt complet, iar atunci i-am obligat pe dezvoltatorii blocului să facă stabilizarea aceea, care este acum, pe banii lor. Versantul are potențial de alunecare pentru că și în studiul geotehnic este menționată chestiunea aceasta. În legătură cu consolidarea versantului, consolidarea asta e cu dublu sens. În sensul că nu putem consolida un munte pentru un drum, adică costurile de consolidare pentru zona respectivă sunt atât de mari, încât nu se justifică tehnic. Eu, de când sunt director, am niște zone în care prefer să mă duc, anual, să intervin. Mă costă 50.000 de lei, iar dacă ar trebui să fac o consolidare, mă costă 50 de milioane de euro”, a declarat Ciprian Ciucan, directorul de la Drumuri Județene Iași.

Nu există nicio linie de finanțare pentru consolidarea versantului din Breazu

Directorul DJADP a transmis că nu există nicio finanțare prin care să poată realiza consolidarea versantului, pentru a evita cheltuirea a câte 50.000 de lei pentru reparațiile de pe drumul județean DJ 282.

„În momentul de față, nu există nicio linie de finanțare pe care să o accesăm în acest sens. Dacă mergeți pe imaș, o să observați că acolo pământul este creț, acolo este zonă de alunecare care poate fi de suprafață sau de adâncime. Noi zicem aici că ar fi un pic de suprafață, nu de adâncime, dar v-am spus, ca și acasă, când luăm o decizie, trebuie să vedem cât ne costă pe termen lung. Pe mine, în fiecare an, mă costă reparațiile 50.000 de lei. Următorii 10 ani, 20 de ani, să fac chestiunea asta, să fie în siguranță, o fac, iar dacă costă 50 de milioane de euro, stai să mă gândesc dacă pot să mă arunc, să, nu știu, să nu fac încă 100 de kilometri de drumuri pentru o consolidare de 200 de metri. Este mai eficient, din punct de vedere financiar, să intervin punctual în fiecare an, și asta și facem. Avem caz concret în Coasta Măgurii, unde proiectul a fost terminat acum 6 ani, în care studiul geotehnic și soluția proiectantului presupunea, pentru stabilizarea a 500 de metri, 15 milioane de euro. Tot drumul costa 10 milioane de euro, 25 de kilometri. Atunci, am preferat să rămânem în varianta asta. Este semnalizată. Și noi, o dată la 2 ani, avem mici, mici reparații pe care le facem, adică nu este o chestiune de asta de amploare. Se duce câțiva centimetri și se intervine. Sunt condiții normale, care se aplică peste tot în lume. Acum, știți cum e, toți am vrea să mergem pe autostrăzi suspendate, dar nu avem bani de ele. Acestea sunt aspectele legate de drumul DJ 282”, a mai spus Ciprian Ciucan.

Amintim aici că un alt drum județean s-a surpat. Este vorba despre DJ 207A, iar porțiunea unde s-a prăbușit strada se află la ieșirea din satul Stornești, comuna Sinești. Localnicii au sesizat probleme încă din 2023, însă doar s-au făcut reparații punctuale la carosabil, când, de fapt, problema era la terasament.

Astfel, drumurile județene din Iași, sub domnia președintelui CJ, Costel Alexe, se surpă de la o zi la alta. DJ 282 se prăbușește vizibil, iar problemele persistă cel puțin din anul 2018. Însă conducerea DJADP consideră că, în loc să se intervină cu lucrări de consolidare pentru a rezolva definitiv problema, sunt de preferat reparațiile, cheltuind câte 50.000 de lei în fiecare an.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Ce se ştie despre cele 3 atacuri americane asupra siturilor nucleare din Iran. Cum ar putea răspunde Teheranul
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Desertul perfect al verii. Chec grecesc cu cireșe
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Constructor ieșean

    Îți stă mintea-n loc la ce prostii debitează grasanul ăsta care crapă-n el câte 5 shaorme de la MADO zilnic. Rețeta de furat, bagă 50000 anual să facă cârpeli care sunt apoi înghițite de pământ bașca ca pune în pericol siguranța participanților la trafic. De drenaje nu a auzit vacă grasă? De eliminarea cauzelor mă excrocule nu spui nimic? Să îi facă cei de la curtea de conturi verificări să vedem cum arată el lucrările făcute atehnic și înghițite de pământ? La pușcărie scroafooooook ….

  • Nici drumul Pascani- Tg Frumos nu arata bine

  • Sa faca drumurile din TABLA !

  • Infiltratie de la fosa… E fara fund, fără pereți precum WC țărănesc?! Ce tâmpenii mai debitează! Despădurirea masivă, lipsa drenurilor, scoaterea viței de vie, consolidarea versanții… cine să mai știe, cine să mai facă?

  • ce muian de prostan ai tablagiule

  • golănii din bani publici

    Directorul DJADP vorbește tâmpenii, el e preocupat doar de contractele atribuite direct trecute obligatoriu la proiectare prin firma nevestei sale, nu-l interesează drumurile județene.

  • Cum plm nu se justifică păpați voi an de an futuvan gura .

  • Are muian de bam bam lacheul ciorrrrrdelist ca a bețivului tătuc korbanist bam bam–

  • taranete obosit

  • Asta ati votat, asta aveti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025