International

Asia fierbe după ce China a construit numeroase baze militare în Marea Chinei de Sud

Publicat: 07 dec. 2020
Fiery Cross Reef, parte a insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud
Fiery Cross Reef, parte a insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud

China a petrecut ani de zile transformând insulele și recifele din Marea Chinei de Sud în baze militare și piste de aterizare – dar un astfel de teritoriu ar putea fi vulnerabil la atac și aproape indefensabil în caz de război, avertizează un nou raport.

Bazele sunt „singure în marea îndepărtată” și departe atât de continentul chinez, cât și de alte insule din vastele ape disputate, care se întind pe aproximativ 3,3 milioane de kilometri pătrați (1,3 milioane de mile pătrate), a spus Naval and Merchant Ships, un Beijing- revistă publicată de China State Shipbuilding Corporation, care furnizează Armata Populară de Eliberare.

„Insulele și recifele din Marea Chinei de Sud au avantaje unice în protejarea suveranității naționale și menținerea unei prezențe militare în larg, dar au puncte slabe naturale în ceea ce privește propria apărare militară”, a adăugat aceasta.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud și, din 2014, a construit recife mici și grădini de nisip în insule artificiale artificiale puternic fortificate cu rachete, piste și sisteme de arme – determinând strigătele celorlalte guverne . Cel puțin alte șase guverne au, de asemenea, revendicări teritoriale suprapuse pe căile navigabile contestate: Filipine, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Brunei și Taiwan.

Statele Unite – care consideră afirmațiile Chinei ca fiind ilegale – s-au contracarat prin navele de război care se apropie de caracteristicile revendicate sau ocupate de Beijing, în ceea ce numesc libertatea de operațiuni de navigație. Washingtonul și aliații săi spun că astfel de patrule impun dreptul de liberă trecere în apele internaționale, în timp ce China susține că sunt încălcări ale suveranității sale.

Conform dreptului internațional, oricine deține șirul contestat de insule din mare va avea drepturile asupra tuturor resurselor din apele sale din apropiere, cum ar fi peștele, petrolul și gazul. Mai larg, oricine controlează această mare va deține, de asemenea, puterea asupra uneia dintre cele mai valoroase rute comerciale din lume – găzduiește o treime din totalul transporturilor globale.

Dar, în timp ce bazele îndepărtate extind controlul Beijingului asupra zonei, ele sunt, de asemenea, departe de orice ajutor în cazul unei acțiuni militare. Navele comerciale și comerciale au dat exemplul Fiery Cross Reef, care se află la 1.000 de kilometri de Sanya, un oraș de pe insula Hainan, chiar în largul coastei sudice a Chinei și la 800 de kilometri de insulele Paracel, de asemenea controlate de la Beijing.

„Chiar dacă flota de asistență se grăbește cu cea mai mare viteză, va dura mai mult de o zi pentru a ajunge la aceasta”, se menționează în raport.

Acoperirea peste mare este limitată, avioanele nu ar putea ajunge suficient de repede

În timp ce unele insule sunt echipate cu benzi aeriene, acoperirea peste mare este limitată, iar cele mai multe avioane de luptă care ar putea fi desfășurate s-ar lupta să ajungă pe o altă insulă suficient de repede pentru a fi eficiente, cheltuind cea mai mare parte a combustibilului lor în zborul pe distanțele mari dintre baze. Beijingul are în prezent două portavioane în funcțiune , care, teoretic, ar putea fi dislocate în Marea Chinei de Sud, dar și ele ar trebui să se afle în raza de acțiune în momentul oricărui incident.
Bazele, adaugă raportul, sunt extrem de vulnerabile la ambuscadă, având în vedere locațiile lor îndepărtate, și ar putea fi vizate atât de sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune din SUA, cât și de cele japoneze, sau de forțele navale din regiune. Și chiar dacă insulele în sine nu ar fi atacate, ar fi simplu de blocat, înfometând forțele proviziilor lor.

„Adăposturile insulare nu dispun de vegetație, stâncă naturală și sol și alte acoperiri, iar altitudinea este scăzută, în timp ce nivelul apei subterane este ridicat. Personalul și resursele nu pot fi stocate sub pământ mult timp”, se spune în raport, adăugând că orice adăpost construit pe bazele ar avea capacități anti-grevă „foarte limitate”.
Există, de asemenea, alte probleme care fac apărarea insulelor extrem de dificilă, a spus Malcolm Davis, analist senior în strategia și capacitatea de apărare la Institutul de politici strategice australian.

Condițiile de mediu dure din Marea Chinei de Sud fac aproape imposibilă desfășurarea a ceva pe insule

„Condițiile de mediu dure din Marea Chinei de Sud – coroziunea apei sărate, condițiile meteorologice nefavorabile – fac aproape imposibilă desfășurarea a ceva pe insule într-un mod care le-ar permite să apere aceste baze”, a spus el, adăugând că este extrem de scump , aeronavele complicate ar fi aproape ineficiente „în decurs de o săptămână cam pe aceste insule”.

El a spus că, deși unele insule ar putea fi eficiente ca platforme de tragere, ele ar fi printre primele ținte dacă ar avea loc un conflict în Marea Chinei de Sud și este „doar imposibil din punct de vedere fizic să construim o insulă care este în esență apărabilă”, având în vedere tip de recife și grădini de nisip inițial acolo.
„Ceea ce încearcă chinezii să facă este să anexeze un spațiu maritim internațional, să controleze și să dețină apele internaționale și, în acest sens, trebuie să aibă o prezență permanentă acolo”, a spus Davis. „Dar devine evident că, deși ar fi putut fi suficiente pentru a face revendicarea teritorială, ele nu sunt de fapt un pas practic pe termen lung, deoarece nu pot apăra aceste baze.”

Desigur, Beijingul se poate baza pe faptul că orice atac împotriva unei baze din Marea Chinei de Sud – chiar și un avanpost considerat ilegal în temeiul dreptului internațional – ar echivala cu un act de război împotriva unei puteri nucleare cu vaste resurse militare. Amenințarea cu represalii poate fi suficientă pentru a împiedica bazele insulare să se confrunte cu orice atac.

Nici China nu ar fi singura țară cu baze vulnerabile, departe de continent, care ar putea fi scoase prin greve timpurii . Insula SUA Guam și insula japoneză Okinawa, unde există baze aeriene majore ale SUA, se află ambele în raza atacului cu rachete chineze, lucru pe care Beijingul i-a reamintit Washingtonului în trecut .

Adauga un comentariu