Pacienţii care ajung în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi cu mijloace de transport proprii trebuie să se adreseze medicilor sau asistenţilor prezenţi în zona de triaj. Aceştia vor stabili pentru un pacient un cod de culoare (verde, galben sau roşu) şi în funcţie de gravitatea stării lor li se va acorda asistenţă medicală de urgenţă imediat sau nu.
„Pacienții cu afecțiuni care reprezintă urgențe și au nevoie de asistență medicală de urgență trebuie să se adreseze medicului sau asistentului din zona de triaj, semnalizată clar cu semnul de triaj și codurile de culoare. Cei care se așază pe băncile din interior sau chiar din exterior, fără să spună nimic, nu pot fi identificați și înregistrați ca fiind prezenți în UPU. Noi suntem clinică de urgență la care pacienții care vin cu mijloace personale și sunt urgențe trebuie să spună ca au nevoie de doctor!”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iași.
Prezentările în UPU sunt triate în funcţie de gravitatea stării pacientului şi fiecărui caz i se atribuie un cod de culoare.
Codul roșu înseamnă ajutor de urgenţă imediat, astfel pacientul necesită măsuri de resuscitare. Prin resuscitare nu se înțelege automat masaj cardiac extern sau defibrilare, aici fiind incluse și dezobstrucțiile căilor aeriene, refacerea volemiei, oprirea rapidă a unei sângeri, manevre în caz de supradozaj cu medicamente sau alte substanțe. Tot ce este urgență maximă primește imediat codul roșu și necesită mobilizarea personalului pentru a salva viața acelui pacient. Nu există timp de așteptare aici.
Codul galben înseamnă abordare în cel mult 15 de minute, fiind urgență critică, cu risc mare de a trece în roșu. Includem aici insuficiențele respiratorii acute, durerile toracice acute, alte dureri severe, insuficiență evidentă de organ, salturile mari de tensiune cu dezvoltare de edem pulmonar acut, accidentele vasculare cerebrale cu risc înalt, etc. Personalul medical nu va scăpa din vedere pacientul și va mobiliza imediat resursele pentru o verificare riguroasă.
Codul verde poate însemna preluare în cel mult 60 de minute, pentru că datele preliminare nu arată afecțiuni care pot pune viața în pericol în perioada imediat următoare. Includem aici toate urgențele care implică dureri fără substrat critic, valori tensionale mari, dar fără risc de edem pulmonar sau hemoragie cerebrală, infecții, inflamații diverse.
Codul albastru nu are acuze tipice de urgență și poate însemna așteptare de 120 de minute sau mai mult. Includem aici o febră fără alte simptome de severitate, o tumefacție articulară, dispepsie (se va cuantifica bine, existând cazuri de infarct miocardic acut cu tulburări digestive), tuse, diaree, erupții cutanate care nu sunt cuprinse în sfera alergiilor severe.
Codul alb reprezintă pacientul care necesită o injecție, un vaccin, o schimbare de pansament, neavând acuze clinice. Acesta poate aștepta câteva ore până la preluare.
Codurile albastru și alb pot fi oricând direcționate către ambulator, pentru a diminua fluxul de la UPU.
Bună dimineața e jale la UPU? Stai 4/5 ore pana te baga cineva in seama?? Mergi cu dubla fractura si te tine pe hol z5 ore ?? Nu are unde face ecografie e defect aparatul de un an de zile?? E mizerie si stai in stres daca vine cineva sa te vada? As dori sa fie controale zilnice? Platim foarte mult si isi bat joc
draga ion , unitatile de primire a urgenteloe sunt finantate de catre ministerul sanatatii -direct . nu au legatura cu casa de sanatate si cu contributiile sociale , aici sint consultati toti cei ce au o urgenta indiferent de statutul social sau de felul de asigurare [binenteles si neasigurati ] . pentru lux si conditii poti merge la privat si, da , la privat cu bilet de trimitere . din pacate banii stransi la contributiile pentru sanatate nu se intorc in domeniul sanitar.
draga ion , unitatile de primire a urgenteloe sunt finantate de catre ministerul sanatatii -direct . nu au legatura cu casa de sanatate si cu contributiile sociale , aici sint consultati toti cei ce au o urgenta indiferent de statutul social sau de felul de asigurare [binenteles si neasigurati ] . pentru lux si conditii poti merge la privat si, da , la privat cu bilet de trimitere . din pacate banii stransi la contributiile pentru sanatate nu se intorc in domeniul sanitar. din cate stiu pentru fracturi se face rx nu ecografie .
daca ai bani de spaga, ramai acolo, ca ai o sansa. daca n-ai bani de spaga, du-te acasa ca astepti degeaba. n-ai nicio sansa.
buna ziua ! domnule anonim sau doamna . dumneavoastra ati dat spaga la cineva? eu am fost acolo si nu a cerut sau pretins sau insinuat nimeni asa ceva . va treziti vorbind ! oamenii aia chiar muncesc . dumneavoastra ati fost pacient ?
am fost cu tata. am dat spaga, pentru ca altfel nu se uita nimeni la el. am dat spaga pentru el si la neuro, mult mai mult, din acealasi motiv. am dat spaga si pentru mama, tot la neuro. masiv! parintii pensionari, eu asigurat.
ar trebui un referendum local pentru demolarea spitalului de neuro. va fi da cu peste 80%. ma ofer sa contribui cu bani pentru demolare. tare vreau sa-i vad pe spagarii aia incolonati spre somaj.
Daca se ajunge acolo, contribui și eu la costurile de demolare. Ăla nu-i spital, e o cloacă de șpăgari lacomi și nesimțiți. Nu le este deajuns că sunt plătiți regește de stat, vor și șpagă nesimțiții!
Eu am stat 8 ore aproape cu cineva cu piciorul rupt. Nu l-a bagat nimeni in seama. Piciorul se facuse negru. Medicii stateau in camera alaturata si radeau de un boschetar care avea o plaga infectata la picior si scoteau viermi din el. Vreo 2 ore s-au chemat unul pe altul si faceau glume ca au viermi pt pescuit. Brancadierul a cerut bani si tigari ca sa-l duca la raze. Cei de la triaj te trateaza ca un rahat.
ha, ha ,ha ati dat bani si tigari ? fraier este cel ce da nu cel ce cere !
buna ! daca te consideri „rahat ” aia esti ! ha, ha !
DE CE CONDUCEREA SPITALULUI PROVIDENTA ANGAJEAZA PENALI MITOMANI INFRACTORI CU DOSARE PENALE ?
un angajat cu probleme psihice ,morale si penale la spitalul Providenta ,va rugam luati masuri pana nu se afla la nivel inalt si in presa… inspectorul vamal Prepeliță din cadrul Biroului Vamal Albița a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sub acuzația de abuz în serviciu. Alături de el, a fost inculpat și agentul de poliție de frontieră Alberto-Remus Chiriac. Cei doi ar fi permis intrarea în țară printre altele a unui camion care transporta 12.950 de butași de viță-de-vie fără documente legale..
cei doi lucratori ai Punctului de Trecere a Frontierei Albita erau trimisi in judecata pentru ca au incercat sa faciliteze intrarea in tara printre altele a unui transport mai putin obisnuit: butasi de vie de origine moldoveneasca care nu aveau autorizatie fitosanitara primita din partea autoritatilor romane. Transportul respectiv, ce continea 12.950 butasi de vita-de-vie, fusese intors din drum, in aceeasi zi, de un alt lucrator vamal, pentru ca nu avea autorizatie de import. Ulterior, dupa intrarea in tura a celor doi inculpati, camionul a revenit in vama, acolo unde inspectorul vamal Prepelita a mimat un control asupra vehiculului, �omitand� apoi sa consemneze detaliile privind transportul in cauza in registrul vamal.
Cei doi au fost cercetati in libertate pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, ulterior politistul de frontiera Alberto-Remus Chiriac si vamesul D Prepelita fiind condamnati fiecare la cate doi ani de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei, si efectuarea a cate 60 de zile de munca in folosul comunitatii, in cadrul primariilor Husi, respectiv Iasi. In plus, instanta a decis, pe langa pedeapsa principala, de 2 ani de inchisoare, si o alta, complementara, de un an, de interzicere a dreptului de a ocupa o FUNCTIE !!!care implica exercitiul autoritatii de stat, inclusiv a celei ocupate si de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii. Apelul facut de cei doi le-a adus doar DUBLAREA perioadei de aplicare a pedepsei complementare, timp in care cei doi au primit interdictia de a parasi tara fara acordul judecatorilor !!
Fereasca Cel de Sus de un cutremur sau razboi. UPU-rile din Iasi sunt depasite de 1.000.000 ori. nu stiu ce fac cu atatia rezidenti care ies anual de pe portile Facultatii de Medicina si Farmacie din Iasi de se plang spitalele mereu de lipsa de personal.
am fost batut mar de un vecin. am stat toata noaptea la UPU Sf Spiridon si N. Oblu pentru consultatie, un kkt de EKG si analize sange. bag pl in spitalele lor cu infectii nozocomiale, mucegai, wc-uri de Gara de Nord, s.a.!
sa nu va trebuiasca viata la bloc in vecii vecilor! la bloc traiesc toti meltenii! caini in imobile, latrat, pisat de caine pe scara, bubuiala boxe, sandilai care dau 8 ore cu aspiratorul, bormasini, pikamere, tranteli de usa la intrare, tropait pe scari, covorase murdare la intrare pentru ca alti melteni de vecin se sterg de ele, pereti, tocuri si usi zgaraiate, miros, mizerie, s.a.
Cine te-o obligat sa te muți la oraș dragă domnule! La țară îi stress free, ai liniște si pace!
la tara nu gasesti loc de munca
Am ajuns de două ori in upu spiridon, nici măcar o singură dată n-am asteptat mai mult de zece minute, nu știu ce faceți voi, da eu pentru ei am tot respectul
Burlas mai lucreaza sau numai pe facebook sta? sa aiba garzi de weekend platite dublu tot vrea…