Marți, 30 ianuarie 2024, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Cei trei sunt sărbătoriți împreună ca cei mai mari învățători și păstori ai Bisericii Ortodoxe, iar creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și superstiții.
De ce Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt sărbătoriți în aceeași zi
Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, nu doar că au avut darul tălmăcirii Sfintelor Scripturi, ci au și urcat pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei și credinței creștine. De atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre.
Pe durata secolului al XI-lea, între creștinii din Constantinopol s-a iscat o mare dispută pentru a se stabili care dintre cei trei mari ierarhi este mai important. După câțiva ani de la începutul neînțelegerilor, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au început să li se arate creștinilor în vis. Primul cărora li s-au arătat cei trei ierarhi a fost episcopul Evhaitelor, iar mai apoi Sfântul Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, fericitului Ioan Mauropous i-au apărut toți cei trei sfinți, care i-au spus:
„după cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem şi nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnaţi de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea. De chemi pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, sculându-te, porunceşte, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singura zi, şi înştiinţează cu aceasta pe creştini, că noi în faţa lui Dumnezeu, una suntem”, se arată în scrierile teologice.
În urma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi, stingându-se toate disputele.
Ce tradiții și superstiții respectă creștinii ortodocși pe 30 ianuarie
Cu prilejul zilei de 30 ianuarie, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și superstiții. Există o tradiție care spune că persoanele ce muncesc în această zi pot să orbească. În această zi mai există superstiția că trebuie să se postească pentru a avea o căsnicie fericită.
De asemenea, fetele necăsătorite fac vrăji pentru a-și visa ursitul. La sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare să se facă praznice pentru persoanele decedate. Se crede că în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur trebuie să încolțească grâul care nu a răsărit pe durata toamnei. În tradiția populară se spune că după 30 ianuarie se schimbă vremea, se încălzește, urmând să vină primăvara. Dacă în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi curg streșinile, primăvara va fi una friguroasă, însă dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că urmează o primăvară călduroasă.
Sfinții Trei Ierarhi sunt considerați vindecători de boli, motiv pentru care trebuie să se dea de pomană o lumânare, pentru a avea o viață luminată. În unele zone, Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt ocrotitorii familiilor, iar de aceea, în această zi de sărbătoare, toți ai casei merg la biserică și dau de pomană colivă.