Local

Părintele Calistrat Chifan, despre sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: „Ei sunt numiți în istoria bisericii universale mari dascăli ai lumii și ierarhi” – VIDEO

Publicat: 30 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Părintele Calistrat Chifan despre sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Ei sunt numiți în istoria bisericii universale mari dascăli ai lumii și ierarhi - VIDEO
Sfântul Ierarh Grigore Teologul, cunoscut și ca Grigorie de Nazianz, a fost un învățător al Bisericii și un mare sfânt părinte.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur. Când este prăznuită și ce semnificație are?

Anual, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Aceștia au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, fiecare dintre ei având o contribuție importantă în teologia creștină. Tocmai din acest motiv, sunt numiți adesea „Protectori ai învățământului teologic”. Cei trei mari sfinți sunt prăznuiți și separat, dar, pentru a ilustra unitatea de învățătură, Biserica a stabilit și o zi de prăznuire comună.

icoana cu sfintii trei ierarhi
Anual, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.

Părintele Calistrat Chifan, despre sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Iată de unde începe ierarhia și cum se stabilește

Potrivit părintelui Calistrat, Sfinții Trei Ierarhi sunt numiți în istoria bisericii universale mari dacăli ai lumii și mari ierarhi. Ierarhia începe prin Hristos, care a conferit darul apostolilor, suflând asupra lor Duhul Sfânt. Apostolii au plecat, astfel, să încreștineze lumea, întemeiind biserica. Odată întemeiată, a fost nevoie de un episcop, mai exact urmașul direct al apostolilor sau simbolul văzut al lui Iisus Hristos.

„Ei sunt numiți în istoria bisericii universale mari dascăli ai lumii și ierarhi. Noi știm că ierarhia începe prin Hristos, care a dat darul apostolilor, suflând asupra lor le-a dat Duh Sfânt și a zis: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh și învățându-le toate câte v-am spus Eu vouă. Voi sunteți martorii Mei în cer și pe pământ, începând de la Ierusalim și până la marginea pământului.” Apoi apostolii, când au tras sorții de împărțire și au plecat să încreștineze lumea, fiecare s-a dus în direcția lui și pe unde au plecat fiecare au întemeiat biserică. Ca să avem biserică, automat am avut nevoie de un episcop, care este urmașul direct al apostolilor sau simbolul văzut al lui Hristos. De aceea și folosim formula, de fapt nu-i o formulă, este o teulogumenă dogmatică: unde este arhiererul este Hristos, unde este preotul și credincioșii este biserica, unde este arhiereul, preotul și credincioșii este și Hristos și biserica.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Vasile cel Mare este episcop peste Cezareea Capadociei, este episcop plin peste episcopia sa”

Cei trei mari sfinți au îndeplinit dorința Domnului, aceea de a încreștina lumea și de a face cunoscut cuvântul Lui. Vasile cel Mare a devenit arhiepiscop și a domnit peste Cezareea Capadociei, Ioan Gură de Aur a fost patriarhul Constantinopolului, iar Grigore Teologul a fost arhiepiscopul Constantinopolului. Aceștia sunt consideraţi cei mai mari învăţători din istoria creştinătăţii şi modele de viaţă duhovnicească, fiind sărbătoriţi pe 30 ianuarie cu mare fast în lăcaşurile creştine din toată lumea.

„Vasile cel Mare este arhiepiscop și domnește peste Cezareea Capadociei, un mare trăitor. Ioan Gură de Aur este patriarhul Constantinopolului și Grigore Teologul este arhiepiscopul Constantinopolului. Deci avem trei grade diferite. Vasile cel Mare este episcop peste Cezareea Capadociei, este episcop plin peste episcopia sa. Am început cu Sfântul Vasile, pentru că îl serbăm la 1 ianuarie, primul între sfinți. El se distinge prin cultură și aici avem două mari lucruri care îl remarcă: școală, biserică, comportament sobru, ținută demnă, o autoritate intelectuală desăvârșită și o prezență de spirit rar întâlnită.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Adauga un comentariu