Local

Așteptări vs realitate. Cât sunt dispuși ieșenii să plătească pentru o locuință?

Publicat: 13 mart. 2023
_____ Vizualizări 16 Comentarii
Așteptări vs realitate. Cât sunt dispuși ieșenii să plătească pentru o locuință
In topul căutărilor rămân apartamentele cu două camere, urmate de garsoniere.

Analizând cele mai noi date din sectorul imobiliar, Imobiliare.ro arată că în România, în ultimele trei luni ale anului 2022 prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale s-au depreciat, în medie, cu 1,4% față de trimestrul anterior. Totuși datele nu sunt îngrijorătoare, întrucât această regresie plasează indicele Imobiliare.ro la valori apropiate cu cele înregistrate în primul trimestru al anului 2022.

În acest context al pieței imobiliare, la nivel local, în Iași, potrivit datelor Imoradar24.ro prezentate în cel mai nou raport de piață al portalului Imobiliare.ro, suma medie pe care un ieșean este dispus să scoată din buzunar pentru achiziția unui apartament se situează la o medie de 37.500 de euro, respectiv 64.850 de euro pentru una bicamerală și 78.000 de euro pentru una tricamerală. Mai mult decât atât, în topul căutărilor rămân apartamentele cu două camere, urmate de garsoniere.

Totuși, chiar dacă piața îi determină pe ieșeni să renunțe la locuințele spațioase, dacă ne raportăm la prețurile medii din zonele centrale, aici așteptările depășesc realitatea, întrucât apartamentele din zona centrală și cea ultracentrală a Iașiului au o valoare medie de listare de 1.949 de euro pe metru pătrat util.

Mai precis, în arealul semicentral, o locuință din această zonă este scoasă la vânzare pentru 1.341 de euro pe metru pătrat, după o creștere de 1% la trei luni și, respectiv, 13,3% la 12 luni.

În cartierele mărginașe, suma medie solicitată de proprietari este de 1.306 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 0,8% față de trimestrul anterior și cu 12,5% față de trimestrul 4 al anului 2022.

Fii la curent cu oferta de locuințe din Iași, aici.

Comentarii
  • Vorbiți prosti cu 1900 euro /mp. Nici Bucureștiul nu are prețul asta . Disperaților o să rămâneți cu turnulețele voastre de carton nevândute , făcute cu fier-beton turcesc că e mai eftin…

  • Nu mai cumpara nici naiba acum. Unii pot cere cei 2000€ dar cine e prost sa cumpere. Lumea va mai aștepta cel puțin doi , trei ani când piața va fi la pământ ca acum 15 ani.

  • Costul real de construire este de 600-650 euro/mp. Cu o cota de profit de 10%, pretul de vanzare ajunge la 660-720 euro/mp. De ce astia care se cred dezvoltatori cer dublu? Pentru ca cota lor de profit este de 100%.
    Ce-i de facut? Te asociezi cu inca 3 sau chiar 5 familii. Cumparati impreuna un teren. Faceti un proiect de blocusor D+P+1E (4 apartamente), sau D+P+2E (6 apartamente). Tocmiti un constructor si ajungeti la pretul pe care l-am spus mai sus. Avantaje? In primul rand calitatea. In al doilea rand pretul.

  • Prin Hlincea cer unii 84000 de euro pe un ap. cu 2 camere.

    Câți ani din viața trebuie sa sacrificați pentru a plăti un apartament langa păpușoi la mai mult de 3-4 km de școli, spitale, etc.

    Sa vedem ce se întâmplă când vine un cutremur serios la noi… unii dau 2 mii de euro pe ap. in blocuri cu modificări de pereți interiori (vezi BRD Anastasie Panu), alții cumpără de la dezvoltatori cu legături in lumea interlopă, alții de la unii ce dețin shaormerii.

    Stupid.

  • am inceput sa ma gandesc daca nu era mai bine pe vremea lui ceasca. nu l-am apucat. dar vad cum s-a construit atunci. era o sistematizare, un plan, o gandire. unde se faceau blocuri se faceau si parcuri si spatii comerciale si scoli si gradinite. acuma e vraiste. prostie la patrat … stai la tara in valea lupului, duminica n-ai unde sa iesi acolo, si vii in iasi ca sa te plimbi prin gradina botanica.

  • E clar ca pe vremea lui Ceausescu se construia cu cap. Stau in Ciurchi si am spatiu verde, scoli si spitale aproape, toate utilitatile, drumuri normale, cu trotuare. Pai se compara cu ghetourile numit pompos Residence? Bloace inghesuite, verdeata ioc, scoala-i dupa deal, soare nu vezi, rahatul da periodic pe afara.Treaba nasoala e ca nu e nici o iesire din situatia asta.

  • Ar trebui un boicot 6 luni să vină băncile și cămătării peste ” dezvoltatori” și să vezi prețuri reale. Dar atât timp cât vin gâștele de la BT, VS, SV cu banii câștigați de mămică în Italia ștergând la cur mosnegii preturile vor sta sus.

  • Karl, poti sa-i condamni? La ei acasa nu gasesc de lucru si merg acolo unde gasesc. La fel, multi ieseni pleaca la Cluj sau la Timisoara pentru un job mai bine platit.
    Rezolvarea nu sta in inchiderea Iasului. Suna comunist, dar asta-i adevarul, doar statul poate interveni si taia raul de la radacina. Prin ANL.

  • Banii sunt noi nouți , pentru alți prosti care ii accesează pe 30 de ani și își cumpara case la Valea Pulului și Tomesti la groapa de gunoi a Iasului.

  • Adevarat Anonim: Se construia bine pe vremea lui Ceausescu. Totul era calculat, verificat, masurat si cu simt de raspundere… Inclusiv calcule impotriva seismelor si a orientarii blocurilor pentru a micsora eventualitatea formarii curentilor care pot aparea intre cladiri. Constructorii din ziua de azi nici nu au auzit de asa ceva… Pereti subtiri, blocuri fara fundatie, structura deficitara, fose in loc de canalizari, instalatia electrica subdimensionata cu intreruperi dese de curent…etc….

Adauga un comentariu