Un român care lucrează în construcții în Elveția și câștigă 4.000 de franci pe lună doarme pe străzile orașului Zurich. În pofida venitului pe care îl încasează, acesta trăiește în condiții greu de imaginat.
Povestea unui român care câștigă 4.000 de franci pe lună doarme pe străzi în Elveția
În Zurich, un număr tot mai mare de lucrători din spațiul Schengen și curieri de alimente ajung să trăiască pe străzi, în ciuda faptului că au un venit stabil. Accesul dificil la piața imobiliară îi împiedică să își găsească o locuință, iar cazările temporare sunt adesea inaccesibile din cauza prețurilor ridicate.
Un muncitor român în vârstă de 48 de ani, se numără printre cei afectați de această situație. Deși lucrează în construcții și câștigă aproximativ 4.000 de franci pe lună, lipsa unui contract de muncă permanent îl împiedică să închirieze un apartament. În aceste condiții, singura sa opțiune rămâne să doarmă sub acoperișul unei clădiri de toaletă publică din centrul orașului Zurich, pe o saltea improvizată.
„Lucrez pe șantiere, în diferite locuri. Deși am un venit, fără un contract stabil nu am nicio șansă să închiriez o locuință. De aceea dorm afară”, explică el. Opțiunea cazării de urgență nu este posibilă pentru că nu deține un permis de decontare. Închirierea unei camere de hotel ar fi mult prea costisitoare pentru el, întrucât trebuie să trimită bani familiei sale din România. „Soția și copilul meu depind de acești bani. După trei luni, mă întorc acasă cu economiile mele și trăim din ele”, mai spune muncitorul.
De ce este greu să obții cazare în Elveția
Situația muncitorilor temporari, cunoscuți ca deținători ai permisului L, este una complicată. Cetățenii străini care muncesc în Elveția între trei luni și un an primesc acest tip de permis, însă în lipsa unui contract stabil, accesul la piața imobiliară devine extrem de dificil. În cazul angajărilor pe o perioadă mai scurtă de trei luni, aceștia nici măcar nu au nevoie de permis, dar trebuie să se înregistreze online.
Problema nu este una izolată. Potrivit organizației de asistență socială „sip züri”, locul în care doarme Lungo este doar unul dintre cele aproximativ 90 de spații frecvent utilizate de persoanele fără adăpost din Zurich. Aici, au fost întâlniți și alți muncitori aflați în aceeași situație, inclusiv un șofer Uber Eats, care își petrece nopțile în același loc.
Deși mulți muncitori străini din Zurich ajung să trăiască pe străzi din cauza dificultății de a găsi o locuință, accesul la adăposturile de urgență este restricționat doar pentru cei care sunt oficial înregistrați în oraș.
Isabel Hammer, reprezentant al Departamentului Social, explică faptul că persoanele venite din străinătate sunt direcționate către centre specializate precum Igloo sau cafeneaua de noapte Pace. „Igloo este un adăpost de urgență destinat în special muncitorilor migranți”, subliniază aceasta.
Totuși, există și situații în care autoritățile fac excepții. În nopțile cu temperaturi extrem de scăzute sau în cazuri de urgență, și persoanele care nu sunt înregistrate în Zurich pot beneficia temporar de cazare în adăposturile orașului, însă doar pentru o noapte sau un weekend. Așadar, povestea acestui român care câștigă 4.000 de franci pe lună doarme pe străzi în Elveția a stârnit interes în presa locală din Zurich.
Hai sa fim optimisti si sa vedem partea buna a lucrurilor: castiga bine si are parte de priveliste faina si aer curat, gratis 🙂
Pentru cei ce nu cunosc, în Zurich un studio costă 2500 franci, lunar ,cauțiune pe trei luni în avans, omnul nostru face economie , 4000 franci lunar este o mizerie de salar în Zurich , mai ales în construcții. Există pensiuni unde poți locui , dar te costă 1500 franci, dacă mai plătești asigurare medicală obligatorie și mâncare nu poți economisi nimic.