Stiri medicale

AstraZeneca: beneficiile vaccinului cresc odată cu vârsta

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AstraZeneca beneficiile vaccinului cresc odată cu vârsta
Beneficiile vaccinului COVID-19, dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, depășesc riscurile.

Beneficiile vaccinului COVID-19, dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, depășesc riscurile, asigură Agenția Europeană a Medicamentului. Acestea sunt concluziile noului său studiu.

Ca răspuns la îngrijorările legate de vaccinul AstraZeneca în urma apariției mai multor cazuri de tromboză – unele letale – la pacienții cărora li s-a administrat o doză de produs britanic, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a efectuat un nou studiu. Concluziile făcute publice pe 23 aprilie sunt liniștitoare. Beneficiile vaccinului depășesc riscurile.

AstraZeneca: 27 de cazuri de tromboză la 3,2 milioane de injecții

La cererea Comisiei Europene, EMA a efectuat noi lucrări privind vaccinurile AstraZeneca care ridică îngrijorări în mai multe țări din UE. De la începutul vaccinării, au fost înregistrate 27 de cazuri de tromboză – inclusiv 8 decese – la 3,2 milioane de injecții efectuate cu produsul studiat.

„Beneficiile Vaxzevria (numele vaccinului AstraZeneca) sunt mai mari decât riscurile la adulții de toate categoriile de vârstă”, a declarat organizația din Amsterdam.

Cheaguri de sânge: un risc mai mare între 40 și 49 de ani

EMA a confirmat încă o dată că apariția cheagurilor de sânge este un efect secundar foarte rar. Agentia estimează că afectează aproximativ una din 100.000 de persoane care au primit vaccinul britanic. Cu toate acestea, noul studiu arată că prevalența acestor incidente variază în funcție de vârsta pacientului. Cu cât individul este mai în vârstă, cu atât riscul de tromboză este mai mic, potrivit datelor publicate.

Analiza indică faptul că există 1,1 cazuri la 100.000 de persoane din grupa de vârstă 50-59 de ani. Unul din 100.000 este înregistrat în grupa de vârstă 60-69, 0,5 în grupa de vârstă 70-79 și 0,4 în grupa de vârstă peste 80 de ani.

Pe de altă parte, o anumita parte de populație prezintă un risc mai mare de tromboză, potrivit cercetătorilor: cei de 40 de ani. Aceștia au observat 2,1 cazuri la 100.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani. Cheagurile sunt puțin mai frecvente la persoanele cu varste cuprinse intre 20 și 29 de ani (1,9 cazuri) și intre 30 și 39 de ani (1,8 cazuri).

Nu este pentru prima dată când se evidențiază interesul vaccinului AstraZeneca pentru vârstnici. O echipă științifică din Birmingham a dezvăluit, la rândul său, că a fost mai eficient decât Pfizer la persoanele de peste 80 de ani și asta încă de la prima doză. Rezultă un răspuns de 3 ori mai mare al celulelor T în această populație comparativ cu cealaltă referință.

Adauga un comentariu