Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a anunțat, joi, 13 februarie 2025, că activitatea de mentenanță și restaurare a platformelor Ghișeul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Punctul de Contact Unic Electronic (PCUE) și Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi (SIAE) va continua până pe 17 februarie, din cauza unor probleme tehnice apărute recent.
Ghișeul.ro și SEAP rămân inaccesibile până pe 17 februarie
Într-un comunicat oficial, ADR a precizat că echipele de specialiști lucrează intens pentru a remedia defectele și pentru a asigura securitatea datelor cetățenilor și companiilor.
„Ca urmare a problemelor legate de infrastructura tehnică, specialiştii ADR lucrează în permanenţă pentru remediere. Este nevoie să păstrăm în deplină siguranţă datele cetăţenilor şi companiilor, astfel încât vom extinde activitatea de mentenanţă şi restaurare până la data de 17 februarie. Pentru respectarea principiului tratamentului egal şi asigurarea nerestricţionată a accesului la procedurile de achiziţie publică din platforma de achiziţii publice, toate procedurile online cu data limită de depunere 11-14.02.2025, precum şi fazele finale de licitaţie electronică cu date limită de depunere 11-14.02.2025, se amână până la o dată care va fi comunicată ulterior”, se menţionează în comunicat.
Platformele Ghișeul.ro, SEAP, PCUE și SIAE au devenit indisponibile începând de marți dimineață, 11 februarie 2025, din cauza unor fluctuații de tensiune la rețeaua de energie electrică. Inițial, ADR anunțase că acestea vor fi funcționale începând de miercuri, ora 18:00, însă problema nu a fost complet remediată. Autoritatea pentru Digitalizarea României subliniază că procesul de restaurare continuă, pentru a garanta că serviciile vor fi reluate în siguranță și fără alte întreruperi.
Sistemul de sănătate a CNAS a picat
Vă aducem aminte că ieri, pe 12 februarie 2025, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), esențial pentru activitatea sistemului de sănătate din România, a suferit o defecțiune majoră care a afectat grav procesul de acordare a serviciilor medicale. Aceasta a generat blocaje în validarea consultațiilor, eliberarea rețetelor compensate și gratuite, precum și în confirmarea concediilor medicale, punând o presiune considerabilă atât asupra medicilor, cât și asupra pacienților. Pentru a face față situației, medicii au fost nevoiți să elibereze rețete manual, în format offline, iar procesul de semnare și validare a consultațiilor a devenit mult mai lung. Farmaciile au fost anunțate să colaboreze pentru a ajuta pacienții să ridice medicamentele, deși rețetele nu pot fi încă validate online.
Medicii și reprezentanții lor au cerut autorităților competente să intervină rapid pentru a remedia defecțiunea și pentru a asigura continuitatea actului medical fără penalizări pentru pacienți și furnizorii de servicii medicale. De asemenea, aceștia au apelat la pacienți să aibă răbdare, întrucât timpul de așteptare pentru ridicarea medicamentelor este mai lung decât de obicei. Defecțiunea sistemului SIUI a afectat semnificativ procesul de furnizare a serviciilor medicale, iar medicii speră ca autoritățile să găsească soluții pentru a preveni astfel de blocaje în viitor.