Eveniment-Social

Atentie, ieseni! Deschideti bine ochii inainte de a intra in aceste cabinete medicale! Foarte multi ieseni au picat deja in plasa

Publicat: 26 iul. 2018
1

@ In momentul in care alegi sa mergi intr-un asemenea loc, trebuie sa ai foarte mare grija @ Autoritatile au aplicat sanctiuni drastice in ultimul an pentru astfel de abateri de la lege @ Pacientii trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca acest pas si sa semnaleze toate neregulile pe care le sesizeaza @ Foarte multi furnizori au primit sanctiuni, iar unii dintre ei au pierdut dreptul de a mai furniza servicii medicale @ Motivele pentru care s-a intamplat acest lucru sunt incredibile

La nivelul judetului Iasi existau, in anul 2017, aproape 500 de medici stomatologi care aveau contract incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate. In 2018 insa, numarul cadrelor medicale a crescut in mod vizibil, 567 de medici stomatologi facandu-si loc in cabinetele din mediul rural si din mediul urban.

"In anul 2017, la nivelul judetului Iasi, nu mai putin de 487 de medici stomatologi au avut contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi, iar bugetul acordat acestui tip de servicii medicale a fost de 7.250.000 de lei. Din totalul de 487 de medici, 173 profesau in mediul rural, in timp ce 314 profesau in mediul urban. In decursul anului 2017, valoarea de contract medie la medicul specialist a fost de 1.600 de lei in mediul urban si 2.400 de lei in mediul rural. In anul 2018, incepand cu luna aprilie, s-a inregistrat o crestere a numarului de medici. Astfel, se constata o crestere pana la 567 de medici, care au contract cu CAS. 186 dintre acestia sunt in mediul rural, iar 381 in mediul urban. Valorile de contract medii sunt de 1.614 in mediul urban si 2.421 in mediul rural. Astfel, vorbim despre aproape aceeasi suma. Bugetul total este de 7.512.000 de lei, pana la urmatoarea rectificare, cand acesta va fi suplimentat. Astfel, cu siguranta va exista un buget mai mare anul acesta, acesta fiind si motivul pentru care numarul de medici a crescut cu aproximativ 80 de cadre medicale. Putem spune ca interesul este in crestere", precizeaza reprezentantii CAS Iasi.

Citeste si: Iesenii care fac acest lucru se supun unui real pericol! Cazuri grave au ajuns deja la spitalele din Iasi! Totul s-a intamplat dupa ce au oprit pe marginea strazii si au gustat din aceste produse

Abaterile nu sunt trecute cu vederea. S-au aplicat amenzi usturatoare

Privind peste cifrele prezentate de CAS Iasi, ne putem da seama ca Iasul ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste numarul de medici stomatologi. Astfel, nu este de mirare ca si numarul sanctiunilor aplicate de catre autoritati acestor furnizori este in crestere. In ultimul an, 21 de furnizori de astfel de servicii medicale au primit sanctiuni din partea CAS, din cauza unor abateri grave care afecteaza pacientii.

"Avand in vedere toate aceste lucruri, putem spune ca suntem pe primul loc ca judet ca oferta de servicii medicale dentare, chiar si peste municipiul Bucuresti. In ultimul an, in timpul activitatilor de control, au fost verificati 21 de furnizori de astfel de servicii medicale, iar imputarile care s-au facut se ridica la suma de 35.300 de lei. Principalele neconformitati sunt: raportarea dubla a unor coduri de servicii pentru acelasi pacient, neeliberarea prescriptiilor electronice si a biletelor de trimitere, neafisarea programului de lucru, a drepturilor si a obligatiilor pacientilor, precum si tarifele decontate in cadrul pachetului de baza", adauga reprezentantii CAS Iasi.

Citeste si: Opt ieseni au mancat din aceeasi mancare si au ajuns in stare grava la spital! Medicii sunt in alerta

Mai multe contracte au fost suspendate

In urma neregulilor descoperite de reprezentantii CAS Iasi, mai multi furnizori s-au ales cu suspendarea contractului. Acestia au primit un termen de 30 de zile pentru a remedia probleme descoperite, pentru a evita incetarea contractului cu CAS si incapacitatea de a mai contracta pentru o perioada de sase luni de zile.

"In situatia in care cu ocazia controalelor efectuate de CAS se observa nerespectarea unor conditii care stau la baza incheierii contractului, facand referire la respectarea conditiilor igienico-sanitare, sesizam Directia de Sanatate Publica in vederea suspendarii autorizatiei. Consecinta este si suspendarea contractului cu CAS. In ultima luna, CAS Iasi a suspendat doua contracte cu furnizorii de servicii stomatologice, intrucat acestia nu au facut dovada respectarii conditiilor de evaluare. Aceasta suspendare este pe o perioada de 30 de zile, iar daca in acest termen nu se rezolva problemele sesizate, contractul incheiat intre furnizor si CAS va fi reziliat, furnizorul pierzand dreptul de a incheia contract cu CAS pentru o perioada de sase luni de zile", au spus reprezentantii CAS Iasi.

Comentarii
  • Rahat cu perje ! Valorile de contract sunt atât de mici încât cabinetele stomatologice ies în pierdere. Având în vedere ticăloșiile caselor județene de asigurări (în regie de monopol de stat: nu tipăresc bilete de trimitere pentru consultații/internări și pentru investigații paraclinice, nu asigură o funcționare normală a sistemelor electronice SIUI/PIAS), mi se pare foarte normal ca medicii stomatologi să-și bage picioarele în serviciile CJAS IAȘI și să revină total la consultațiie cu plată, de zeci de ori mai rentabile și fără riscuri de amenzi. Ce, banii voștri nu sunt buni, fraieri cotizanți la CNAS ?

Adauga un comentariu