Economic Local

Atenție la pesticidele și semințele contrafăcute! Specialiștii din Iași au demarat o campanie de informare a agricultorilor, iar controalele încep de săptămâna viitoare

Publicat: 17 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atenție la pesticidele și semințele contrafăcute Specialiștii din Iași au demarat o campanie de informare a agricultorilor iar controalele încep de săptămâna viitoare
Fermierii din Iași vor fi informați de specialiștii din cadrul Oficiului Fitosanitar Județean Iași, ai Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, dar și ai Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) Iași cu privire la riscul achiziției produselor contrafăcute din domeniul agricol

O nouă campanie de informare a agricultorulor cu privire la pesticidele și semințele contrafăcute a fost demarată de specialiștii din Iași. În această perioadă vor fi verificați și comercianții de puieți și semințe din piețele și magazinele din Iași. Amenzile aplicate pentru nerespectarea legislației sunt cuprinse între 500 și 8.000 de lei

Fermierii din Iași vor fi informați de specialiștii din cadrul Oficiului Fitosanitar Județean Iași, ai Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, dar și ai Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) Iași cu privire la riscul achiziției produselor contrafăcute. Potrivit specialiștilor din domeniu, distribuitorii de inputuri pentru agricultură și fermierii trebuie să fie precauți în această perioadă și în ceea ce privește comercializarea produselor contrafăcute de protecție a plantelor și semințelor.

Astfel, fermierii sunt informați cu privire la modul în care pot să recunoască mai ușor un produs contrafăcut, dar și cum pot să ia o serie de măsuri pentru a-și securiza depozitele de pesticide și semințe. Astfel, aceștia trebuie să cumpere produse de protecția plantelor și semințe de la producătorii și distribuitorii autorizați să solicite factura și bonul fiscal la orice achiziție, să verifice dacă ambalajele sunt sigilate corespunzător, produsele să aibă eticheta în limba română. De asemenea, fermierii pot verifica pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) dacă firma de la care fermierul a făcut achiziția este un operator economic autorizat.

Comercianții de puieți din piețe sunt controlați de specialiștii din Iași

Specialiștii din cadrul ITCSMS Iași vor verifica în această perioadă comercianții de puieți din piețele din Iași, iar cei prinși că vând produsele fără documentele eliberate de instituțiile competente riscă amenzi cuprinse între 500 și 8.000 de lei. Specialiștii din cadrul instituției susțin că, în ultimii ani, a scăzut numărul celor care vând ilegal diverse produse din domeniul agricol, fără să aibă actele necesare. În schimb, au apărut mai multe magazine fitosanitare, specializate în vânzarea produselor din acest domeniu, unități comerciale care vor fi controlate în această perioadă.

De asemenea, specialiștii din cadrul Direcției Agricole vor controla comercianții din piețele din Iași care vând produse agroalimentare și au nevoie de autorizațiile specifice domeniului de activitate. Ultimele controale făcute de Direcția Agricolă, derulate în piețele din Iași, au fost la comercianții de fructe și legume, dar și la comercianții de ciuperci care vindeau ilegal produsele, fiind amendați cu 11.000 de lei de Poliția Locală.

Agricultorii din Iași au protestat în urmă cu câteva săptămâni, nemulțumiți că nu au încasat banii promiși

Fermierii din Iași au scos utilajele în stradă, nemulțumiți de faptul că nu au primit despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de seceta extremă din anul 2020. Aceștia au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că mulți fermieri din Iași nu vor putea începe campania de primăvară în acest an din cauza lipsei fondurilor necesare, iar câteva mii de hectare vor fi nelucrate.

Mai mult, fermierii au primit înștiințări de la bănci să își plătească datoriile, altfel vor fi executați silit. Fermierii au primit în anul 2020 despăgubiri de secetă pentru culturile din toamna anului 2019. Astfel, au încasat 28 de milioane de lei pentru grâul și rapița calamitate, suma reprezentând 80 la sută din cuantumul total al despăgubirilor. În jur de 34.000 de hectare cu aceste culturi au fost afectate de secetă, iar alte 70.000 de hectare cu porumb și floarea-soarelui au fost calamitate în procent de 30 până la 100 la sută.

Adauga un comentariu