Sfatul medicului

Atentie la semintele de ciumafaie! Sunt adevarate droguri si va pun viata in pericol!

Publicat: 21 aug. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atentie la semintele de ciumafaie Sunt adevarate droguri si va pun viata in pericol
7

 In 2007 doi adolescenti de 16 ani din Piatra Neamt au ajuns la urgente in stare critica dupa ce au consumat seminte de ciumafaie. In 2008 primaria Miercurea Ciuc a luat decizia indepartarii si distrugerii mai multor plante ornamentale de ciumafaie din centrul orasului, dupa ce s-au primit
reclamatii ca adolescentii consuma semintele pentru efectul lor halucinogen. In 2009, o pacienta din localitatea ieseana Scheia a fost internata la Spitalul de Urgente Sfantul Ioan din Iasi dupa o tentativa de sinucidere prin ingestia acestei plante. In 2010 un pacient de 23 de ani a ajuns la spitalul din Roman dupa ce s-a intoxicat recreational cu ciumafaie. Un alt pacient de 34 de ani din Bratuleni a ajuns la terapie intensiva dupa ce a ingerat seminte de ciumafaie. Deoarece datura stramonium este usor accesibila (cultivata datorita florilor frumoase ca planta de ornament,
frecvent confundata cu Brugmansia sau creste spontan pe marginea drumului, pe langa garduri si prin alte locuri izolate) si nu este inclusa in categoria drogurilor sau pe lista substantelor interzise, va atentionam asupra riscurilor majore ale consumului recreational (ca drog) ce poate duce la deces. Substantele active se obtin prin uscarea frunzelor recoltate la începutul înfloririi, în iunie – septembrie sau din semintele recoltate dupa maturarea capsulelor (septembrie – octombrie). Ele sunt reprezentate de alcaloizii daturina cu hiosciamina, atropina si scopolamina, leucina, acizii aspartic, cisteic, glutamic, (enzime, acizi organici-oxalic, malic, citric, fumaric, succinic, aconitic, lactic), ulei eteric, saruri minerale.
Se utilizeaza medical în tratamentul astmului sub forma de comprimate sau tigarete, în catarul sever al bronhiilor. Tinctura sau extractul din frunze sau seminte se utilizeaza tot în tratamentul astmului. Se fabrica numai în unitati industriale farmaceutice, iar preparatele pe baza acestui produs se folosesc numai prescrise de medic.

De la halucinatii la deces

Oricare parte a plantei este extrem de toxica. Aproximativ 20 de seminte pot determina moartea unui copil. La adulti 10 seminte de datura administrate oral sau o frunza fiarta si preparata ca ceai pot induce shimbari de perceptie, iar aproximativ 30-40 de seminte pot reprezenta o doza de risc extrem. 4-5 g de frunze uscate de datura stramonium pot fi o doza letala de alcaloizi, iar florile si semintele au o toxicitate si mai mare.
In primul rand apar halucinatiile extrem de intense (in special cele vizuale) urmate de greata, uscaciunea mucoaselor, sete intensa, tulburari de
vedere, accelerarea pulsului, accelerarea respiratiei, agitatie extrema, febra în general mare, urmate de delir, sedare, coma si deces. Planta a fost folosita in Europa pentru prepararea alifiilor pentru vrajitoare si a fost utilizata si ca afrodisiac.

Consumatorii devin extrem de periculosi
 
Exista mari variatii ale efectelor in functie de doza, mod de administrare si de reactivitate individuala, dar nu intentionam sa oferim un „ghid de utilizare recreationala”  a acestei plante. Consumatorii de datura cauta efectele euforice si de interactiune fantastica (halucinatii vizuale si auditive), dar multi din consumatorii recreationali descriu dupa consum o experienta neplacuta si periculoasa caracterizata prin anxietate, panica, greturi, vedere incetosata, deteriorarea functiei cognitive cu un comportament extrem de periculos, accidente, raniri sau de o agresivitate marcata. Indiferent de forma intoxicatiei (accidentala la copil si adesea recreationala la adult) este obligatoriu prezentarea la un centru cu experienta in toxicologie pentru tratament de urgenta (depurarea toxicului, suport volemic si respirator) si administrarea de antidot (extras tot dintr-o planta, fizostigmina).
Dr.Tudor Ciuhodaru
Doctor in stiinte medicale

 

Adauga un comentariu