Românii sunt mari consumatori de ceaiuri chiar și în perioada de vară. Rece sau cald, această băutură este preferată, în special atunci când se merge în oraș, într-un pub sau la o terasă. Puțini știu, însă ce beau cu adevărat.
Cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada au realizat un studiu amplu pentru a identifica ce efect are ceaiul la pliculeț asupra organismului, iar concluziile lor sunt unele de-a dreptul alarmante. Marea problemă nu este ceaiul în sine, adică plantele, ci pliculețul în care acestea sunt ambalate. De ce?
Ei bine, s-a constatat că intrducând pliculețul într-o ceașcă de ceai fierbinte vor fi împăștiate în apă miliarde de particule de microplastic, care ulterior vor ajunge în corpul nostru și în timp vor provoca ravagii în organism, susțin mai mulți medici consultați de Antena3.
Cum s-a desfășurat studiul
Studiul s-a axat pe patru tipuri de pliculețe de ceai din comerț. ÎPrin comparație cu alte băuturi și altă mâncare, ceaiul la pliculeț împrăștie în apă 11,6 miliarde de particule de microplastic și 3,1 miliarde de particule de nanoplastic, conform studiului citat de CNN.
Motivul pentru care numărul de particule de microplastic este mai mare decât la alte produse este acela că producătorii folosesc polipropilen pentru a sigila pliculețele de ceai. Un alt studiu interesant a arătat că un om ingerează 5 grame de plastic într-o singură săptămână. Tot acest plastic acumulat în timp duce la probleme digestive.