Dacă deja te-ai săturat de clasicele rețete de carne cu cartofi, a venit momentul să încerci și o musaca cu piept de pui, după rețeta tradițională turcească. Chiar dacă timpul de preparare al acestei rețete poate părea intimidant, satisfacția culinară pe care o vei avea obținând preparatul final va fi pe măsura așteptărilor.
Dacă te întrebi ce să mai gătești pentru una dintre mesele principale ale zilei, poți prepara cea mai gustoasă rețetă de musaca de cartofi cu carne de pui și legume, gratinată cu ouă și cașcaval. În plus, dacă vei ține cont și de sfaturile oferite, cu siguranță va ieși cea mai gustoasă musaca.
Rețeta pentru musaca cu piept de pui
Rețeta face parte dintre cele mai des preparate și apreciate rețete de fel principal, cu ingrediente simple și la îndemână. Dacă nu ai testat până acum rețeta în bucătăria ta, acum este momentul s-o faci, pentru deliciul celor dragi. Cartofii reprezintă alimentul de bază al românilor, iar în combinație cu alte legume și carne sunt de-a dreptul delicioși.
Ai nevoie doar de 750 gr carne tocată din piept de pui; 1,5 kg de cartofi; 2 cepe; 1 morcov; 1 ardei gras; 3-4 linguri de ulei; 3-4 căței de usturoi; 400 gr pastă de roșii; 1 linguriță de boia dulce; sare și piper, după gust; 1 linguriță de cimbru uscat; 2 ouă; 100 gr cașcaval și pătrunjel verde.
Se începe cu pregătirea umpluturii de carne și legume. Curăță legumele, spală-le și toacă-le mărunt. Pune o tigaie adâncă la foc și adaugă uleiul în ea. Când uleiul se înfierbântă, adaugă legumele și călește-le ușor, doar până își degajă aromele.
Ai grijă să nu le prăjești, doar le lași să se pătrundă ușor. Apoi adaugi carnea tocată și o amesteci bine cu legumele din tigaie. Presară sare, piper proaspăt măcinat, cimbru și boia de ardei și din nou amestecă bine ingredientele.
Lasă-le pe foc până când carnea își schimbă culoarea, apoi adaugă pasta de roșii. Mai lasă amestecul de carne cu legume și pastă de roșii la preparat 8-10 minute, apoi stinge focul și lasă-l la temperat.
Între timp, ocupă-te de cartofi și de restul ingredientelor. Curăță cartofii, spală-i bine și feliază-i în rondele de maxim 5 mm grosime. Răzuiește cașcavalul și amestecă cele două ouă cu sare și piper până se omogenizează amestecul.
Cum asamblezi preparatul
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia o tavă de copt sau un vas termorezistent și unge-l cu puțin ulei pe interior. Așază la baza lui un rând din feliile de cartofi.
Peste acestea, întinde un strat subțire din amestecul de carne cu legume și pastă de roșii. Din nou așezi un rând din feliile de cartofi și iar un strat din umplutură. Continui așa până când termini ingredientele, ultimul strat fiind din cartofi. Dă vasul cu musaca la cuptor pentru 35-40 de minute, sau până când cartofii de la suprafață se rumenesc pe margini.
Scoate vasul, împrăștie amestecul de ouă deasupra și presară cașcavalul răzuit. Dă din nou vasul cu musaca de cartofi cu carne și legume la cuptor și lasă-l până când aceasta este frumos gratinată la suprafață.
Porționează musacaua de cartofi doar după ce se temperează, pentru a nu risca să se împrăștie umplutura din interior. Servește musacaua cu piept de pui decorată cu pătrunjel verde, alături de o salată de murături, sau o salată verde, proaspătă.