Local

Atenție, șoferi! Alertă de polei pe drumurile din Iași! Aseară a început deja să ningă în oraș

Publicat: 03 dec. 2019

Drumarii ieșeni s-au pregătit pentru ce e mai rău. Pe drumurile naționale ce traversează și județul Iași a fost răspândită o cantitate mare de sare pentru a se preveni poleiul. Meteorologii au emis o atenționare de vreme severă pentru întreaga țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent o avertizare de vremea rea valabilă până astăzi la prânz. Avertizarea meteo cuprinde toată țara, inclusiv județul Iași. Vor fi precipitații sub formă de ninsoare, depuneri de polei, intensificări ale vântului și vreme rece în toate regiunile țării. Drumarii ieșeni au arătat că și la nivelul județului Iași pot apărea surprize, astfel încât pe arterele naționale se va răspândi sare pentru a se preveni depunerea poleiului.

„Aria precipitațiilor va cuprinde regiunile din vestul, nordul și centrul țării. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei, treptat, vor predomina ninsorile și, local, mai ales după orele amiezii, se va depune strat de zăpadă. În Banat, în sudul Crișanei și în centrul și sudul Moldovei, la început va ploua. Apoi se vor semnala precipitații mixte. În dimineața zilei de marți se vor semnala precipitații slabe sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare și în regiunile sudice. Local vor fi depuneri de polei. Vântul va sufla tare la munte, mai ales pe creste, unde rafalele vor depăși 70- 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Intensificări trecătoare ale vântului vor fi pe spații mai mici și în celelalte zone, cu viteze în general de 45-55 km/h. În prima parte a săptămânii, vremea se va menține rece mai ales dimineața și noaptea, cu precădere în jumătatea de nord a teritoriului”, se arată în nota ANM.

Recomandări ale drumarilor de la DRDP

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași au arătat și ei că circulația rutieră se va îngreuna în perioada următoare.

„Potrivit unei prognoze specializate ANM pentru regiunea Moldovei, până pe 3 decembrie, ora 14:00, temperatura aerului va fi sub 2 grade Celsius în cursul nopții, în toata regiunea, dar și ziua, în jumătatea de nord a acesteia. Temperaturi sub minus 7 grade Celsius se vor înregistra doar la altitudini de peste 1.000 metri, cu viteze ale vântului de aproximativ 40 km/h la munte, dar local și în zonele mai joase, cu precădere în centrul și estul regiunii. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, predominant ninsoare în jumatătea de nord și mixte în rest, cu strat de zăpadă de peste 4 cm în 24 de ore înregistrat cu totul izolat, în zonele montane din nordul regiunii. Se vor înregistra condiții de producere a poleiului sau a ploii înghețate în centrul și sudul Moldovei, iar condiții de producere a ghețușului se vor crea în cursul nopții, în cea mai mare parte a regiunii. De asemenea, în zonele montane vor fi chiar condiții de producere a viscolului, cu transport de zăpadă pe carosabil”, au arătat reprezentanții DRDP Iași.loading...

Adauga un comentariu