Titlurile zilei

Ați văzut vreo coafeză mai frumoasă? Elena a lucrat 13 ani în Italia, dar de un timp s-a întors acasă, la Iași. Ceea ce iese din mâinile ei este cu siguranță unic

Publicat: 29 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ați văzut vreo coafeză mai frumoasă Elena a lucrat 13 ani în Italia dar de un timp s-a întors acasă la Iași. Ceea ce iese din mâinile ei este cu siguranță unic
Elena Știrbu este una din tinerele din Iași care a finalizat cursurile de coafeză organizate de AJOFM și s-a angajat la scurt timp într-un salon de înfrumusețare. Ea a muncit 13 ani în străinătate și după ce a venit în țară și-a dat seama că meseria de coafeză este cea care i s-ar potrivi, de aceea s-a perfecționat constant în domeniu, având acum și diplomă de specialist în aplicarea genelor fir cu fir

O tânără din Iași a devenit coafeză după ce a urmat cursurile organizate de AJOFM Iași. Ieșeanca a muncit 13 ani în străinătate și după ce s-a întors în țară și-a dat seama că este talentată în domeniul înfrumusețării, de aceea a decis să urmeze mai multe cursuri de perfecționare. S-a angajat la scurt timp după finalizarea lor, muncind într-un salon cunoscut din Iași

Elena Știrbu este o tânără din Iași care a urmat cursurile de reconversie profesională organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). S-a angajat la scurt timp după finalizarea studiilor. Frumoasa ieșeancă în vârstă de 35 de ani și-a dat seama că are talent în acest domeniu după ce a văzut că tot mai multe prietene care îi cereau să le coafeze sau să le aranjeze pentru diverse evenimente au sfătuit-o să urmeze cursurile de coafeză. S-a întors în Iași în urmă cu 4 ani, după ce a muncit 13 ani în Italia, unde a lucrat o perioadă și într-un salon de înfrumusețare.

Ieșeanca este una dintre cele câteva zeci de persoane care au finalizat în ultimii 3 ani cursurile de reconversie profesională, în domeniul înfrumusețării, și au reușit să se angajeze în Iași. Numai în anul 2020 au parcurs aceste cursuri 220 de persoane, un sfert dintre acestea fiind pentru coafeză și manichiuristă. Aproape toate aceste ieșence s-au angajat după ce au trecut și de proba practică.

Elena Știrbu, coafeză: „Pentru că am talent, am fost angajată repede”

Elena spune că a simțit că are potențial și de aceea a decis să se perfecționeze constant în acest domeniu. Inițial, a urmat cursurile organizate de AJOFM, timp de 3 luni, s-a angajat, iar de atunci a mai făcut și alte cursuri de coafeză, dar și de specialist în aplicarea genelor fir cu fir. În cei aproape 3 ani de când profesează spune că a avut sute de cliente mulțumite.

„Am făcut niște cursuri de coafeză la AJOFM și apoi m-am specializat la o firmă care organizează cursuri de coafeză. Am fost șomeră aproape 6 luni și m-am angajat imediat ce am terminat cursurile de la AJOFM. Am văzut că am talent și de aceea am vrut să fac ceva în domeniu. Și în străinătate am lucrat o perioadă la un salon de înfrumusețare. Revenind în țară, m-am gândit că această meserie, de coafeză, mi s-ar potrivi cel mai bine. De aceea am făcut și cursurile. Pentru că am talent, am fost angajată repede. Știți cum e. Dacă ești bun în meseria ta, lumea te caută”, povestește Elena Știrbu.

Pandemia a afectat toate domeniile de activitate din Iași, inclusiv cel al înfrumusețării

Pandemia COVID-19 a dat peste cap planurile specialiștilor din acest domeniu al înfrumusețării care se bazau pe evenimentele organizate în Iași. Elena Știrbu nu mai are aceleași cliente ca în anul 2019 și speră ca anul acesta să revină evenimentele cu număr mare de participanți.

„Anul acesta a fost destul de greu pentru toată lumea din cauza pandemiei. Au scăzut cerințele din partea clienților, lumea nu a mai mers la evenimente. S-a văzut că a scăzut numărul clienților. Eu sunt angajată la un salon de înfrumusețare unde sunt numai recomandări bune, nu duceam lipsă de clienți. Însă pandemia a schimbat un pic planurile noastre și de aceea nu mai avem aceeași activitate ca înainte. Sper că anul acesta vor începe evenimentele, se vor organiza mai multe ca anul trecut, pentru că toți suntem afectați de situația actuală”, mai spune Elena Știrbu.

Un alt ieșean care s-a angajat imediat după ce a finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași este Cristian Tănasă. Bărbatul s-a angajat ca electrician instalații de iluminat, o meserie bine plătită.

Specialiștii din cadrul AJOFM Iași susțin că 60 la sută din cursanți se angajează după finalizarea cursurilor

Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane a reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce acestea au finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași. Cursurile de manichiuristă sau coafeză sunt în continuare cerute pe piața muncii. Multe dintre cursantele care le finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural. În prezent, sunt în derulare cursuri de reconversie pentru mai multe meserii.

„Anul acesta avem cursuri de recalificare pentru posturile de inspector resurse umane, lucrător în construcții, electrician instalații de iluminat, contabil, lucrător în comerț, manager proiect și lucrător în cultura plantelor. Cursurile se organizează în funcție de cerințele pieței muncii. Cursurile organizate de AJOFM Iași se adresează, în special, șomerilor care nu și-au găsit un loc de muncă. Gradul de ocupare a posturilor este de peste 60 la sută după finalizarea acestor cursuri”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Iași.

Ieșenii au la dizpoziție sute de locuri de muncă vacante în această perioadă.

Adauga un comentariu