Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție sute de locuri de muncă vacante în diverse domenii de activitate. Ieșenii cu studii superioare sau medii pot alege din cele 425 de joburi oferite de patroni. Salariile pot ajunge și la 1.000 de euro lunar, pentru persoanele cu experiență în domeniul construcțiilor, unde sunt oferite cele mai multe locuri de muncă
Persoanele din Iași care își caută un loc de muncă în această perioadă au la dispoziție 425 de locuri de muncă vacante, potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Angajatorii din Iași pun la dispoziția celor interesați 81 de posturi pentru persoanele care au studii universitare și 344 pentru cei cu studii medii. Cele mai multe joburi sunt disponibile în domeniul construcții, angajatorii căutând 123 de persoane. Aceștia angajează lăcătuși mecanici, strungar, sudori și ingineri, pentru cei din urmă salariile ajungând la 1.000 de euro lunar, în funcție de experiență.
Angajatorii din Iași cu afaceri în domeniul servicii caută lucrători comerciali, agenți de securitate, agenți de vânzări, analiști financiari și de informații sau manageri de proiecte. În total sunt disponibile în această săptămână 205 posturi în domeniul servicii. Firmele de confecții din Iași caută 45 de confecționere, iar cele din domeniul industrie vor să angajeze 38 de persoane. În domeniul sănătate și asistență socială sunt disponibile 4 de locuri de muncă vacante. Toate ofertele de muncă din partea angajatorilor din Iași sunt publicate pe site-ul AJOFM Iași sau cei interesați pot merge la sediul instituției din Târgu Cucu, pentru a afla mai multe detalii.
Ieșenii s-au angajat în anul 2020 în domenii precum servicii, industrie și construcții
Potrivit AJOFM Iași, în anul 2020, din rândul șomerilor din Iași s-au angajat 9.000 de persoane, cele mai multe angajări fiind făcute în domeniile servicii, industrie și construcții. O parte din aceste persoane, care și-au găsit un nou loc de muncă, au urmat cursurile de recalificare organizate de AJOFM Iași, care a demarat deja în luna martie o serie de cursuri pentru posturile de coafeză, lăcătuș mecanic, specialist în resurse umane sau agricultură. Astfel, persoanele șomere, care sunt în căutarea unui loc de muncă și vor să se specializeze într-un anumit domeniu, pot urma cursurile de recalificare profesională organizate în această perioadă.
Șomerii pot să urmeze gratuit cursurile de coafeză, inspector resurse umane, electrician, specialist în construcții sau în domeniul agricol, joburi care sunt cerute pe piața din Iași. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. Cursurile durează 3 luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică. Cristian Tănasă este unul dintre ieșenii care a urmat cursurile de recalificare profesională și s-a angajat ca electrician imediat după finalizarea lor.
AJOFM Iași a plătit către angajatorii care au solicitat șomaj tehnic, în anul 2021, ajutoare de aproximativ 10 milioane de lei
Patronii firmelor din Iași afectate de pandemia COVID-19 care vor să trimită angajații în șomaj tehnic mai pot solicita ajutorul de la AJOFM. Pentru anul 2021 au fost făcute plăți în valoare de 10 milioane de lei, numărul angajatorilor care trimit salariații în șomaj tehnic fiind mai mic de la lună lună. Pentru anul 2020 s-au făcut plăți în valoare de 25 de milioane de euro pentru această schemă de ajutor de la bugetul de stat. Patronii din Iași cu afaceri în diverse domenii de activitate au primit între 913 lei și 5.000 de lei de persoană, diferența de la 2.350 de lei până la 5.000 de lei fiind asigurată de angajator. Angajatorii din Iași care au cerut indemnizația de sprijin pentru perioada în care nu au avut activitate sunt din domeniile HoReCa, comerț, auto, industrie sau construcții.
Angajatorii din Iași pot obține noi ajutoare financiare de la AJOFM Iași dacă angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 50 de ani
Un alt program derulat de AJOFM Iași prin intermediul căruia patronii pot obține noi ajutoare financiare este cel destinat persoanelor din categoriile vulnerabile. Patronii din Iași care angajează tineri români sau persoanele care au peste 50 de ani, disponibilizate în perioada stării de urgență sau de alertă, primesc noi subvenții. Suma acordată de stat pentru a ajuta angajatorii din Iași este de 50 la sută din salariul brut al angajatului, până la 2.500 de lei. Patronii trebuie să încadreze în muncă tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani și persoanele cu vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență sau alertă din motive neimputabile lor.