Înscrierile în programul pentru digitalizarea IMM-urilor au început de ieri, 15 februarie 2023, și se vor încheia pe 30 iunie 2023. În prima zi de înscrieri au fost depuse doar 5 proiecte. Antreprenorii din Iași pot accesa maxim 100.000 de euro. Câteva condiții de obținere a fondurilor sunt ca societățile să fie înființate înainte de anul 2022, să nu fi avut activitatea întreruptă sau suspendată în 2022 și să nu aibă probleme financiare
Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul pentru digitalizarea IMM-urilor, unul dintre cele mai așteptate programe de finanțare din anul 2023. Depunerea proiectelor se face până pe 30 iunie 2023, ora 24:00, pe platforma de fonduri PNRR (https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home ). De asemenea, ghidul solicitantului poate fi descărcat de AICI.
Firmele din Iași pot obține maxim 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. Astfel, microîntreprinderile pot obține maximum 30.000 de euro, întreprinderile mici – maximum 50.000 de euro, iar cele mijlocii – 100.000 de euro. Câteva condiții de obținere a fondurilor sunt ca societățile să fie înființate înainte de anul 2022, să nu fi avut activitatea întreruptă sau suspendată în 2022 și să nu aibă probleme financiare.
În programul pentru digitalizarea IMM-urilor se finanțează mai multe activități
După depunerea proiectelor va fi etapa de evaluare, în perioada 3 iulie – 16 august 2023. Prima etapă de semnare a contractelor este 15 septembrie – 15 octombrie 2023, iar cea de-a doua etapă se va desfășura între 15 octombrie și 15 noiembrie 2023.
Cu banii primiți, IMM-urile pot să se digitalizate prin achiziții de hardware TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor), achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică, destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale, dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA (Robotic Process Automation), achiziții de tehnologii blockchain sau de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality. Banii pot fi utilizați și pentru achiziția de tip cloud și IoT (Internet of Things).
De asemenea, cei care vor să obțină fondurile de maximum 100.000 de euro nu au legătură cu industria de tutun (producție, distribuție, prelucrare și comerț) și nu desfășoară activități de jocuri de noroc (producție, construcție, distribuție, prelucrare, comerț sau software conex), nu desfășoară comerț sexual sau activități de dezvoltare imobiliară sau financiare, cum ar fi achiziționarea sau tranzacționarea cu instrumente financiare.
Modificările recente au nemulțumit consultanții și antreprenorii
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a revizuit, pentru a treia oară, ghidul solicitantului pentru finanțările PNRR de maxim 100.000 de euro din programul de digitalizare pentru IMM-uri, iar această modificare a nemulțumit atât antreprenorii, cât și consultanții.
Astfel, baza de raportare a indicatorilor financiari este anul 2022, nu 2021, astfel încât și beneficiarii înființați în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică, potrivit ghidului solicitantului. Mai mult, termenul de depunere a proiectelor a fost prelungit de la 18 aprilie la 30 iunie 2023. Bugetul programului este de 347,5 milioane de euro, fiind relocate 20 de milioane de euro către digitalizarea IMM-urilor din sectorul agricol.
Ieșenii pot solicita informații despre programul pentru digitalizarea IMM-urilor de la specialiștii Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene.
Pune în traistă ce Dumnezeu îți oferă acum! detalii constantin52.blogspot.com