Economic Local

Cum și-a bătut joc statul de programul de digitalizare pentru IMM-uri. Antreprenor: „E posibil să pierd banii. Ne-am obișnuit cu bătaia de joc marca statul român”

Publicat: 10 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum și-a bătut joc statul de programul de digitalizare pentru IMM-uri. Antreprenor E posibil să pierd banii. Ne-am obișnuit cu bătaia de joc marca statul român
Antreprenorii și consultanții din Iași, nemulțumiți de gestionarea de către stat a programului de digitalizare pentru IMM-uri

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a revizuit, pentru a treia oară, ghidul solicitantului pentru finanțările PNRR de maxim 100.000 de euro din programul de digitalizare pentru IMM-uri, iar această modificare a nemulțumit atât antreprenorii, cât și consultanții. Proiectele se vor depune în perioada 15 februarie – 18 aprilie 2023, iar bugetul programului este de 347,5 milioane de euro, fiind relocate 20 de milioane de euro către digitalizarea IMM-urilor din sectorul agricol

Al treilea ghid revizuit și publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, publicat pe site la ora 23:00, pe 8 februarie 2023, a generat un val de nemulțumiri în rândul consultanților și antreprenorilor din Iași, dar și din alte zone ale țării.

Al treilea corrigendum la ghidul solicitantului poate fi vizualizat AICI și a fost publicat după ce potențialii solicitanți de fonduri s-au plâns de o serie de neclarități în privința regulilor de finanțare. Apelul de proiecte va fi deschis în perioada 15 februarie, ora 10:00 – 18 aprilie 2023, ora 24:00, iar cererile de finanțare împreună cu documentele suport se vor încărca în platforma platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro. Potențialii beneficiari pot să obțină maxim 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil.

Noul ghid din programul de digitalizare pentru IMM-uri generează nemulțumiri

Unii specialiști în consultanță sunt nemulțumiți de această situație.

„Noaptea, ca hoții, în PNRR! Al 3-lea ghid pe digitalizare, dat la ora 23:00. Ce să mai faci când ți se dă totul peste cap la ora 23:00, cu 6 zile înainte de lansarea apelului și se cer date care NU EXISTĂ? Pentru a calcula punctajul unei companii care intenționează să aplice, ai nevoie acum de datele pe 2022. Care bilanț, la 2022, nu există. Abia de două săptămâni au apărut formularele de bilanț.

Câți contabili au început să lucreze la ele? Nu cred ca mai mult de 2 la sută din companii l-au făcut și depus. So? Domnule ministru Ioan Boloș, ce aveți de gând cu programele astea? Asta numiți dumneavoastră PREDICTIBILITATE? V-am întrebat în decembrie, la întâlnirea organizată de COAL, ce aveți de gând să faceți și v-am solicitat, în primul rând, PREDICTIBILITATE. Asta ați promovat-o și dumneavoastră ulterior, însă doar verbal. Faptic, mă simt nevoit să vă trag de urechi, pentru că este strigător la cer să îți bați joc de cel puțin 150.000 de oameni, antreprenori și consultanți, care au început să pregătească proiecte, adune oferte, completeze documentație, cu 6 zile înainte de lansarea apelului, în condițiile în care, la presiunea lobby-ului dintr-o anumită industrie, modificați condițiile de bază.

Când spuneam, în weekend, că mecanismul de reformare propus de domnul Ministru Boloș nu e ceea ce ne trebuie, personal cred că avem nevoie de o reformă mai amplă, radicală, cred, la nivel de întreg mecanism de acordare a finanțărilor, dar atenție, în beneficiul companiilor, nu al funcționarilor. Dar mulți au citit, puțini au înțeles”, susține Cristian Lungu, consultant pe proiecte europene.

Cristian Lungu: „Nevoia reală e ca cel puțin 50.000 de companii să aplice și să aibă șansa să obțină finanțarea asta”

Specialistul adaugă faptul că nevoia IMM-urilor pentru digitalizare este mare.

„Ce se aude cu sumele în risc de decomitere? 7,7 miliarde de euro reprezintă peste 2 la sută din PIB-ul României. Dați-vă peste cap, mergeți la comisie, luați și europarlamentarii români (Siegfried Mureșan și Dragoș Nicolae Pîslaru, în calitate de coraportori ai FRR și Repower EU) după dumneavoastră și negociați ca acei bani să fie relocați pe programe ce sunt lansate, se află în verificări (POC411bis, eficienta) sau vor fi lansate în primele 6 luni ale lui 2023 (Digitalizare, Fabrici de Reciclare, Fondul pentru modernizare), cu termen de plată și decontare până la 31 decembrie 2023, iar finalizarea implementării să se facă până la final de iunie 2024, cum aud pe surse că veți da instrucțiune.

La ce nevoie de transformare digitală este la nivelul companiilor românești (ultimul loc în UE la digitalizare), la ce cerere va fi pe programul de digitalizare, la ce impact va avea în PIB-ul României în următorii ani, aplicarea acestui program într-un mod eficient (estimez o creștere de cel puțin 1 la sută an de an, generată de acest program, dacă devine de masă, în următorii 5 ani), dacă relocați 1,5 miliarde de euro doar pentru asta, nu o să ajungă. Nevoia reală e ca cel puțin 50.000 de companii să aplice și să aibă șansa să obțină finanțarea asta.

Nu vreau să aud că mecanisme, că nu se poate, că legea, că directiva, că aia și pe cealaltă. Și acolo sunt oameni, și UE are 2 direcții clare – verde și digital. Dacă pe verde avem Fondul pentru modernizare plus Repower EU, unde doar România are la dispoziție vreo 13 miliarde de euro, de ce n-ar ajuta comisia țările membre să aloce bani și pentru digitalizare în masă”, mai spune Cristian Lungu.

Sute de dosare vor fi depuse din Iași

Specialiștii în consultanță au pregătit deja sute de proiecte din fiecare județ, iar amânările privind ghidurile au creat probleme.

„Nu sunt justificate toate nemulțumirile pentru că erau foarte multe lucruri care nu erau ok, clare, pe vechea variantă de ghid și trebuiau lămurite. De exemplu, cum se îndeplinesc indicatorii DESI (n.r. – indicele economiei și societății digitale), cum poți să aplici, dacă desfășori o activitate exclusă, dar nu vrei să aplici pe acea activitate, adică au fost niște chestii care trebuiau clarificate.

Datorită faptului că s-au tot lungit cu aceste clarificări a intervenit și partea aceasta de bilanț pe 2022, în loc de 2021. E o consecință a faptului că s-a tot întârziat. Cred că nici din partea Comisiei Europene nu era ok ca noi să ne raportăm la 2021, ci la 2022, mai ales că vom aplica în aprilie 2023, când se încheie înscrierea. Impactul e major, dacă vorbim de aceste modificări.

Probabil că mulți care făceau punctaj acum nu îl vor mai face, dar vor intra alții în joc care nu făceau punctajul, dar îl fac acum. Categoric, interesul e uriaș pentru program. Noi avem undeva la 700 de proiecte în pregătire. Avem și din Iași. Biroul din Iași e cel mai mare acum, după Cluj”, susține Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting România.

Antreprenor: „E posibil să pierd banii. Ne-am obișnuit cu bătaia de joc marca statul român”

Antreprenorii din Iași sunt și nemulțumiți de modificările de ultimă oră.

„La prima vedere, nu am bilanțul pe 2022, e posibil să pierd ceva punctaj. Ce să spun? E posibil să pierd banii. Ne-am obișnuit cu bătaia de joc marca statul român”, susține Mihai, un antreprenor cu afaceri în domeniul HoReCa.

Potrivit noului ghid de finanțare, din cele 347,50 milioane euro, 20 de milioane de euro din valoarea prezentului apel vor fi relocați pentru o măsură dedicată susținerii digitalizării IMM-urilor din sectorul agricol, ce vor face obiectul unui alt apel la care echipa MIPE lucrează în această perioadă. Se modifică perioada de durabilitate de la 5 la 3 ani.

Se asigură premisele unei evaluări echitabile a proiectelor (baza de raportare a indicatorilor financiari este anul 2022, astfel încât și beneficiarii înființați în anul 2021 pot calcula toți indicatorii de evaluare tehnico-economică). Introducerea anului 2022, ca bază de raportare și evaluare a indicatorilor economici, vine totodată în sprijinul beneficiarilor care au fost afectați în anul 2020, ca urmare a restricțiilor provocate de criza de COVID-19 (în domenii de activitate în care desfășurarea activității a fost restricționată, astfel că nu au putut înregistra rezultate economice pozitive).

De asemenea, se introduce posibilitatea de a prelungi perioada de implementare a proiectelor cu maxim 6 luni, din motive justificate, care sunt independente de voința beneficiarului, fără a depăși termenul de 30 iunie 2025. Ieșenii se pot înscrie și în programul IMM Invest, lansat în anul 2020.

Programul de digitalizare pentru IMM-uri este unul dintre cele mai așteptate programe din acest an.

Adauga un comentariu