Economic Local

Au refuzat salarii bine plătite în străinătate pentru a se ocupa de legumicultură în satele natale. Tinerii din Iași au investit 150.000 de euro în afacerile de succes, din mediul rural

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au refuzat salarii bine plătite în străinătate pentru a se ocupa de legumicultură în satele natale. Tinerii din Iași au investit 150.000 de euro în afacerile de succes din mediul rural
Elvis Dragoș Târnovanu este unul dintre tinerii din comuna Țibănești, Iași, care a reușit să dezvolte o afacere de succes, cu legume bio, cu ajutorul celor 40.000 de euro, fonduri europene, obținute pe parcursul celor 2 ani de implementare a proiectului, în perioada 2017-2019. Un alt tânăr care a investit fonduri europene în afacerea din mediul rural este Andrei Stan, care a modernizat serele cu legume

Afacerile cu legume în spații protejate au devenit profitabile pentru doi tineri din Iași care le-au preluat de la părinți și le-au dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Fiecare dintre cei doi antreprenori a accesat 40.000 de euro în măsura 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri” – și a dezvoltat afacerile prin modernizarea serelor. O cantitate importantă din producția de legume ajunge la o fabrică de procesare

O afacere de succes din comuna Țibănești, Iași, înființată de Elvis Dragoș Târnovanu, este dată drept exemplu de specialiștii din cadrul AFIR pentru cei care vor să obțină fonduri nerambursabile. Tânărul a moștenit „microbul” pentru agricultură de la părinți, care au început să cultive legume pe lângă casă, pentru consumul de verdețuri proaspete, în familie. Pentru că în comuna natală nu mai era nimeni care să aibă o afacere cu sere cu legume ecologice, bio, s-a gândit că ar putea fi primul care va înființa o afacere de succes în acest sector al agriculturii. Cu mici investiții, ajutorul familiei și 40.000 de euro fonduri europene, tânărul antreprenor a pus pe picioare o afacere de succes pentru care este recunoscut de toți localnicii și dat drept exemplu de bună practică de specialiștii din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Dacă la începuturile afacerii familia Târnovanu se ocupa numai cu cultivarea legumelor, acum activitatea fermei este una complexă. Cei 4 membri ai familiei se ocupă de puțin timp și cu creșterea florilor sau a albinelor. Toate produsele ajung la clienții care sunt abonați la bunătățile ecologice, o parte dintre ei, sau la cei mai noi consumatori care comandă online sau vin la poarta fermei pentru a consuma direct din seră legumele. Cu ajutorul banilor europeni, ferma a fost complet modernizată, iar acum familia de legumicultori se pregătește pentru noul sezon agricol.

Una dintre afacerile de succes, din comuna Țibănești, demarată cu fonduri europene, este a ieșeanului Elvis Dragoș Târnovanu

Dragoș Târnovanu povestește că a avut nevoie de banii europeni pentru a moderniza complet serele de pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, dar și pentru a extinde activitatea fermei. Astfel, a achiziționat și câțiva stupi cu banii nerambursabili, iar mierea produsă în ferma apicolă este vândută mai mult online. Clienții care cumpără legumele din serele din comuna Țibănești sunt la maximum 60 de kilometri de fermă, astfel că acestea ajung proaspete pe mesele lor sau clienții vin în fermă și testează calitatea produselor. Ieșeanul mai spune că nu ar mai depune un proiect pentru accesarea fondurilor europene pentru că este prea multă bătaie de cap.

„Am investit banii în modernizarea fermei. Am luat două centrale și un solar nou și acum avem o seră pentru legume pe 1.700 de metri pătrați. Mai avem și 300 de metri pătrați cu flori. Banii europeni i-am folosit și pentru achiziția a 80 de stupi de albine. Mi-a fost frică, la început, când am depus proiectul, pentru că sunt multe persoane care depun, trebuie multe acte, birocrația e mare, e multă bătaie de cap. M-a încurajat toată lumea să obțin banii pe tânărul fermier și de asta am depus proiectul. Prima tranșă am primit-o în anul 2017, iar a doua, în 2019. Iarna nu avem producție. Vrem să scoatem pe piață roșiile de Paște”, susține Elvis Dragoș Târnovanu, care nu a plecat niciodată să lucreze în străinătate, așa cum au făcut alți tineri din localitate, deși era plătit cu salarii bune.

Dragoș Târnovanu: „Avem solarii din ’97, e o afacere strict de familie, unde lucrez doar cu soția și părinții”

Pandemia de COVID-19 a schimbat puțin din profilul clientului, astfel că cei mai mulți comandă online legume bio, flori și miere de albine, vizitele în fermă fiind restricționate. Mai mult, materia primă pentru obținerea produselor s-a scumpit. Anul 2020 nu a fost unul profitabil, de aceea tânărul speră că 2021 va fi ceva mai bun față de precedentul.

„Până anul trecut, afacerea a fost profitabilă, dar acum toate s-au scumpit, mai ales turba pentru flori. În perioada asta am cheltuit mai mulți bani, cu vreo 20 la sută mai mult, pentru florile ce le-am scos la vânzare. Noi avem pregătite florile pentru 14 februarie, pentru 1 și 8 martie. Am vândut deja din ele și în continuare mai avem la vânzare. Din păcate, perioada asta este incertă pentru toată lumea, însă noi nu renunțăm pentru că de atâția ani ne ocupăm de afacerea asta.

Avem solarii din ’97, e o afacere strict de familie, unde lucrez doar cu soția și părinții. Sunt clienți din comunele din împrejurimi pentru că așa putem să le livrăm sau să vină ei să cumpere. Am făcut și o pagină de facebook unde preluăm comenzi. Am fost nevoiți să ne adaptăm, iar cu pandemia am văzut că oamenii ne-au scris mult în online. Noi postăm pe pagină toate noutățile, clienții s-au obișnuit cu noi și de aceea ne caută și pe Internet”, mai spune Elvis Dragoș Târnovanu.

Tinerii fermieri cu sere cu legume reușesc să amortizeze investițiile mai ales dacă vând producția de legume la fabrici de procesare

Un alt fermier care a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro și a dezvoltat o afacere de succes în comuna natală este Andrei Stan. Fermierul povestește că a văzut potențialul unei afaceri de succes și de aceea a vrut să o dezvolte cu banii europeni.

„Tatăl, bunicul, toți au fost fermieri. Au avut terenuri agricole, au avut ferme de capre, bovine. Au renunțat la zootehnie și au rămas pe vegetal și pe cultivarea legumelor. Eu mă ocup de serele cu legume. Am 1,3 hectare cu sere, le-am modernizat, am schimbat totul pentru că m-au ajutat banii europeni. Pe lângă acești bani am mai cheltuit vreo 30.000 de euro, până acum, pe tot ce am în sere. Am reușit să scot banii mai ales după ce anul trecut am vândut vreo 70 la sută din producție către o fabrică de procesare a legumelor. Am avut ocazia să plec și în străinătate, să lucrez în zootehnie, pe bani mulți. Eu sunt inginer și chiar dacă e greu în agricultură, mereu mi-a plăcut să lucrez pământul, la mine acasă, nu să merg printre străini. Asta e părerea mea. E treaba fiecăruia ce face”, susține Andrei Stan.

Tinerii din Iași au investit milioane de euro în afacerile de familie din mediul rural

Tinerii fermieri din Iași au investit câteva milioane de euro în afacerile din mediul rural, bani obținuți prin intermediul grupurilor de acțiune locală (GAL-uri), dar și prin măsura 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Aceștia vor să dea lovitura cu mici afaceri de familie înființate cu fonduri europene. Cei care însă revin din străinătate în comunele natale și vor să obțină fonduri europene mai pot depune la AFIR proiectele pentru investiții, în măsura 6.1.

Potențialii beneficiari au șansa să obțină între 40.000 și 50.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt: GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud – Vest, GAL Siret – Moldova, GAL Microregiunea Belcești – Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.

Adauga un comentariu