Titlurile zilei

Au renunțat la cariera universitară și s-au reprofilat pentru că nu aveau cu ce trăi. Un conferențiar universitar din Iași a părăsit învățământul pentru cariera de asistent medical. Zeci de tineri cu studii superioare au făcut școala postliceală sanitară și au plecat să lucreze în străinătate

Publicat: 31 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au renunțat la cariera universitară și s-au reprofilat pentru că nu aveau cu ce trăi. Un conferențiar universitar din Iași a părăsit învățământul pentru cariera de asistent medical. Zeci de tineri cu studii superioare au făcut școala postliceală sanitară și au plecat să lucreze în străinătate
Școala Postliceală Sanitară "Grigore Ghica-Vodă" din Iași

Sute de licențiați și doctoranzi renunță la posturi universitare pentru a deveni asistenți medicali generaliști. Salariile uriașe din sistemul sanitar îi determină pe tineri să renunțe la ani întregi de studiu. Unii pleacă în străinătate pentru mii de euro, alții aleg să rămână în Iași pentru salarii care pornesc de la 3.000 de lei lunar

Anual, Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iași scoate, în medie, 500 de absolvenți. Dintre aceștia, 25 la sută sunt persoane care au terminat studii de licență, master și doctorat la universități din Iași cu alt profil. Din cauza faptului că nu au unde să se angajeze, aleg să se pregătească pentru un domeniu care le oferă o posibilitate rapidă de angajare, dar și un salariu ofertant. Diploma de asistent medical generalist este cunoscută la nivel european și nu numai. Absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare din Iași s-au angajat în locuri ca Australia și Canada. Salariul lor pornește de la 2.500 de euro și poate ajunge și la 4.000 de euro. În Iași, salariile pentru asistenții medicali generaliști angajați în spitalele de stat pornesc de la 3.000 de lei.

Edmond Ciumașu: „La finalizarea studiilor primesc un certificat de competență profesională de nivel 5, recunoscut în Uniunea Europeană și nu numai”

Dorința de a-și putea avea un trai decent imediat după absolvirea unui curs determină sute de persoane care au studii superioare să se înscrie la Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iași. Mulți sunt doctori în știință, în psihologie, în literatură sau alte domenii, dar nu reușesc să-și găsească un loc de muncă sau nu sunt mulțumiți de salariu.

„Din anul 2012, avem anual, în medie, 500 de absolvenți. Dintre aceștia, 450 optează pentru secția de asistent medical generalist și asta pentru că la finalizarea studiilor primesc un certificat de competență profesională de nivel 5, recunoscut în Uniunea Europeană și nu numai. Avem absolvenți care s-au angajat în Canada și Australia. Ceilalți 50 optează pentru secțiile asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare și asistent medical de farmacie. Aceste două ramuri nu sunt prea căutate, și asta pentru că diploma obținută în urma studiilor nu este recunoscută la nivel internațional”, spune Edmond Ciumașu, director al Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iași.

A renunțat la postul de conferențiar la universitate pentru a deveni asistent medical. Ea este șefa de promoție de la Școala Postliceală Sanitară Iași

Anul trecut, șefa de promoție a Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iași era conferențiar universitar doctor cu specializare în Limba engleză. Motivată de un salariu captivant promis în spitalele ieșene, dar și în sistemul sanitar din străinătate, șefa de promoție a ales să studieze și pentru diploma de asistent medical generalist.

„În bănci, printre cursanți, se află și absolvenți de licență, de master și doctorat. Am avut un doctor în știință care a absolvit studiile de asistent medical generalist la noi. Totodată, șefa de promoție a anului 2019 era conferențiar universitar doctor cu specializare în Limba engleză. Este mai avantajos să studiezi o ramură care îți promite un salariu cel puțin decent și o posibilitate imediată de angajare, decât să fii doctor în marketing și să lucrezi la o casă de marcat din supermarket. Sunt multe persoane care se reprofilează tocmai pentru că diploma obținută la noi le oferă posibilitatea angajării nu numai în țară, dar și în străinătate”, mai spune Edmond Ciumașu.

Edmond Ciumașu: „În ultimii 2 ani de zile am observat o scădere a numărului de absolvenți care aleg să plece în străinătate”

Adresabilitatea către Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iași a început să crească în anul 2012. În acel an, reprezentanții instituției au anunțat că absolvenții vor primi după finalizarea studiilor o diplomă la nivel internațional. Până în anul 2018, jumătate dintre absolvenții școlii postliceale plecau în străinătate. Din momentul în care s-au mărit salariile pentru asistenții medicali din România, mulți au renunțat la gândul de plecare.

„În ultimii 2 ani de zile am obesrvat o scădere a numărului de absolvenți care aleg să plece în străinătate și acest lucru se datorează creșterii salariilor asistenților medicali din sistemul sanitar din România. Înainte, 50-60 la sută dintre absolvenți plecau în străinătate imediat după finalizarea studiilor. Acum nu se mai arată atât de interesați de plecare. Firmele de recrutare îi vânează și acum, dar se pare că, datorită creșterii salariale, sunt mai exigenți. Majoritatea cursanților așteaptă construirea Spitalului Regional de Urgență care va scoate la concurs foarte multe locuri de muncă. Cel mai vârstnic cursant la școala postliceală are 60 de ani. A vrut să studieze pentru a deveni asistent medical generalist în ultimii ani de muncă”, adaugă Edmond Ciumașu.

Angajatorii din străinătate, extrem de mulțumiți de asistenții medicali generaliști din Iași

Angajatorii absolvenților Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iași au numai cuvinte de laudă despre sistemul de învățământ din Iași. Conducerea școlii a fost contactată de nenumărate ori de către angajatori pentru a fi felicitată pentru gradul înalt de pregătire al cursanților.

„Am avut fericita plăcere de a discuta cu angajatorii din străinătate, care ne-au adresat deosebite aprecieri pentru gradul de pregătire cu care s-au prezentat la locul de muncă absolvenții noștri. Angajatorii mi-au spus că, în comparație cu absolvenții din alte țări, ieșenii au fost extrem de bine prgătiți. Chiar dacă erau debutanți, aceștia nu au întâmpinat dificultăți, ceea ce este foarte bine”, încheie Edmond Ciumașu.

Adauga un comentariu