Titlurile zilei

Au renunțat la cariera universitară și s-au reprofilat pentru că nu aveau cu ce trăi. Un conferențiar universitar din Iași a părăsit învățământul pentru cariera de asistent medical. Zeci de tineri cu studii superioare au făcut școala postliceală sanitară și au plecat să lucreze în străinătate

Publicat: 31 oct. 2020
Anual, Școala Postliceală Sanitară
Școala Postliceală Sanitară "Grigore Ghica-Vodă" din Iași

Sute de licențiați și doctoranzi renunță la posturi universitare pentru a deveni asistenți medicali generaliști. Salariile uriașe din sistemul sanitar îi determină pe tineri să renunțe la ani întregi de studiu. Unii pleacă în străinătate pentru mii de euro, alții aleg să rămână în Iași pentru salarii care pornesc de la 3.000 de lei lunar

Anual, Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iași scoate, în medie, 500 de absolvenți. Dintre aceștia, 25 la sută sunt persoane care au terminat studii de licență, master și doctorat la universități din Iași cu alt profil. Din cauza faptului că nu au unde să se angajeze, aleg să se pregătească pentru un domeniu care le oferă o posibilitate rapidă de angajare, dar și un salariu ofertant. Diploma de asistent medical generalist este cunoscută la nivel european și nu numai. Absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare din Iași s-au angajat în locuri ca Australia și Canada. Salariul lor pornește de la 2.500 de euro și poate ajunge și la 4.000 de euro. În Iași, salariile pentru asistenții medicali generaliști angajați în spitalele de stat pornesc de la 3.000 de lei.

Edmond Ciumașu: „La finalizarea studiilor primesc un certificat de competență profesională de nivel 5, recunoscut în Uniunea Europeană și nu numai”

Dorința de a-și putea avea un trai decent imediat după absolvirea unui curs determină sute de persoane care au studii superioare să se înscrie la Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iași. Mulți sunt doctori în știință, în psihologie, în literatură sau alte domenii, dar nu reușesc să-și găsească un loc de muncă sau nu sunt mulțumiți de salariu.

„Din anul 2012, avem anual, în medie, 500 de absolvenți. Dintre aceștia, 450 optează pentru secția de asistent medical generalist și asta pentru că la finalizarea studiilor primesc un certificat de competență profesională de nivel 5, recunoscut în Uniunea Europeană și nu numai. Avem absolvenți care s-au angajat în Canada și Australia. Ceilalți 50 optează pentru secțiile asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare și asistent medical de farmacie. Aceste două ramuri nu sunt prea căutate, și asta pentru că diploma obținută în urma studiilor nu este recunoscută la nivel internațional”, spune Edmond Ciumașu, director al Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iași.

A renunțat la postul de conferențiar la universitate pentru a deveni asistent medical. Ea este șefa de promoție de la Școala Postliceală Sanitară Iași

Anul trecut, șefa de promoție a Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iași era conferențiar universitar doctor cu specializare în Limba engleză. Motivată de un salariu captivant promis în spitalele ieșene, dar și în sistemul sanitar din străinătate, șefa de promoție a ales să studieze și pentru diploma de asistent medical generalist.

„În bănci, printre cursanți, se află și absolvenți de licență, de master și doctorat. Am avut un doctor în știință care a absolvit studiile de asistent medical generalist la noi. Totodată, șefa de promoție a anului 2019 era conferențiar universitar doctor cu specializare în Limba engleză. Este mai avantajos să studiezi o ramură care îți promite un salariu cel puțin decent și o posibilitate imediată de angajare, decât să fii doctor în marketing și să lucrezi la o casă de marcat din supermarket. Sunt multe persoane care se reprofilează tocmai pentru că diploma obținută la noi le oferă posibilitatea angajării nu numai în țară, dar și în străinătate”, mai spune Edmond Ciumașu.

Edmond Ciumașu: „În ultimii 2 ani de zile am observat o scădere a numărului de absolvenți care aleg să plece în străinătate”

Adresabilitatea către Școala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica-Vodă” din Iași a început să crească în anul 2012. În acel an, reprezentanții instituției au anunțat că absolvenții vor primi după finalizarea studiilor o diplomă la nivel internațional. Până în anul 2018, jumătate dintre absolvenții școlii postliceale plecau în străinătate. Din momentul în care s-au mărit salariile pentru asistenții medicali din România, mulți au renunțat la gândul de plecare.

„În ultimii 2 ani de zile am obesrvat o scădere a numărului de absolvenți care aleg să plece în străinătate și acest lucru se datorează creșterii salariilor asistenților medicali din sistemul sanitar din România. Înainte, 50-60 la sută dintre absolvenți plecau în străinătate imediat după finalizarea studiilor. Acum nu se mai arată atât de interesați de plecare. Firmele de recrutare îi vânează și acum, dar se pare că, datorită creșterii salariale, sunt mai exigenți. Majoritatea cursanților așteaptă construirea Spitalului Regional de Urgență care va scoate la concurs foarte multe locuri de muncă. Cel mai vârstnic cursant la școala postliceală are 60 de ani. A vrut să studieze pentru a deveni asistent medical generalist în ultimii ani de muncă”, adaugă Edmond Ciumașu.

Angajatorii din străinătate, extrem de mulțumiți de asistenții medicali generaliști din Iași

Angajatorii absolvenților Școlii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica-Vodă” din Iași au numai cuvinte de laudă despre sistemul de învățământ din Iași. Conducerea școlii a fost contactată de nenumărate ori de către angajatori pentru a fi felicitată pentru gradul înalt de pregătire al cursanților.

„Am avut fericita plăcere de a discuta cu angajatorii din străinătate, care ne-au adresat deosebite aprecieri pentru gradul de pregătire cu care s-au prezentat la locul de muncă absolvenții noștri. Angajatorii mi-au spus că, în comparație cu absolvenții din alte țări, ieșenii au fost extrem de bine prgătiți. Chiar dacă erau debutanți, aceștia nu au întâmpinat dificultăți, ceea ce este foarte bine”, încheie Edmond Ciumașu.

Comentarii
 • Cum se poate zice ca elevii sunt foarte bine pregatiti cand ei NU vin la scoala?! Sunt colegi care locuiesc si muncesc de ani buni in strainatate si ajungi in anul 3 si nu stii cum arata pentru ca nu a fost la ore niciodata. Vine din Anglia o data pe an si „discuta” cu directorul scolii si se rezolva tot. Cand elevii au facut un grup pe facebok si au inceput sa comenteze imediat fost amenintati de adjuncta scolii ca „sunteti in anul 3 si o sa aveti examen de absolvire – aveti grija”, „vin sa va verific la stagii”. Si uite asa din dorinta de a termina o scoala la care platesti foarte foarte mult esti nevoit sa taci si sa accepti mizeriile scolii de frica ca o sa iti puna piedici la absolvire sau apoi la angajare – pentru ca sunt multi profi care lucreaza in spitale.
  Apropo cand vedeti un profesor bucuros cu o cutie de bomboane in mana sa stii ca in acea cutie e pusa spaga.

 • Cunosc o grămadă de persoane care au făcut aceste studii și nu au unde sa lucreze uitați-vă pe concursurile de la spitale ce concurenta mare este pe un loc

 • Multumesc frumos domnului director pentru ca in sfarsit spune ca diploma de Balneo nu este recunoscuta in strainatate. Asta dupa ce 3 ani de zile, eleva fiind la Ghica Voda, am intrebat diriginta, secretara, conducerea scolii daca am ce face cu diploma de Balneo. Raspunsul a fost de fiecare data ca da.
  Sa va fie rusine! Mintiti fara urma de rusine tot timpul!

 • Nu mai găsesc fraieri sa cotizeze, că sunt câteva locuri bugetate și sute de locuri cu plata și mai baga câte o reclama la ziar. Fabricuta de bani!

 • Intamplator fac parte din promotia 2019 de la ,,Grigore Ghica Voda”. Mi-as dori ca domnul director Ciumasu, ca profesor de etica si deontologie, si ziaristii BZI sa scrie nu doar despre elevii rara avis ca dra S. C. care este un exemplu de constiinciozitate, devotament si bun simt, ci despre CEILALTI elevi. Ceilalti elevi care sunt impartiti in 2 tabere: elevii de Romania care fac eforturi mari sa vina la scoala, care invata, care se duc in stagii, care sunt de multe ori umiliti in stagii, care iau note foarte bune pe merit si elevii de strainatate.
  Elevii de strainatate vin la scoala la sfarsitul anului scolar si reusesc sa isi incheie anul scolar in 2 zile fara nici o prezenta, fara nici o zi de stagiu in spital. Elevii de strainatate trec mai intai pe la dna director adjunct (intamplator, toti directorii adjuncti din ultimii 10 ani s-au ocupat exclusiv cu astfel de treburi, lucru care poate fi confirmat de sute de elevi din generatii diferite), apoi isi fac drum si pe la doamna indrumator. Elevii din strainatate muncesc pe tiruri in Germania, la ferme de pui si porci in Germania, ca badante in Italia etc etc etc.
  Elevii de strainatate au note la fel de mari ca elevii de Romania sau mai mari decat elevii de Romania.
  Elevii de strainatate fac fictiv aceasta scoala si apoi reusesc sa se angajeze unde doresc ei, unii in strainatate, unii aici.
  Ne-ar putea explica domnul director cum este posibil un astfel de lucru?

 • O sa mai facem grupuri pe facebok si o sa ne adunam mai multi. Doar nu o sa ne pice pe toti la absolvire ca ramane scoala fara elevi.
  Cautati pe fb grupul nou – de data asta fara profesori turnatori.

 • Bai grupul anul 3 a lui peste, taceti din gura, s a umflat arpacasul in voi! Revolutionari ce sunteti! Si cand faceti coada in hol la birou director la cumparat lucrari de licenta cu stickul intr o mana si cu suma n cealalta mana tot asa curajosi sunteti?

 • Virginico, esti oftigata maxim ca ai si tu mastere, doctorate, facultate, chiar si bac, si nu ai prins loc de munca caldut in spital? Ca ai mers la postliceala si ai invatat si ti au luato nainte aia care au dat spagi?
  Virginico, nu fii suparata ca macar ai facut ceva scoala, adica poate nu ai sa omori oameni….. Bine ca nu ai prins pandemia ca acuma ca faceai ore online, practica din parti si tot ti o luau nainte aia plecati ca acuma cu online sunt o gramada calare pe tir si figureaza online la scoala

 • Nu va mai lăsați păcăliți de aceasta școală!
  Eu am făcut Liceul Sanitar, chiar pe vremea când se mai învața, anii 1988 și tot nu am rămas în sistemul sanitar. Mergeți mai întâi și vedeți realitatea din spitale sau unde doriți să profesati. Dacă va convine, apoi faceți școala. Din clasa mea aproape jumătate au părăsit sistemul in primii ani.

 • Oare cine pune botul la asa niste ineptii debitate de domnul director? Cine sa creada asa tampenii – angajatorii din strainatate au adresat deosebite aprecieri conducerii scolii pentru absolventii trimisi ca forta de munca? Care angajatori mai exact? Filiera Germania via cursuri organizate in scoala? Cunoscatorii stiu ca elevii ajunsi acolo sunt munciti ca sclavii, li se iau mii de euro din salarii timp de 2 ani, sunt obligati sa stea la acelasi loc de munca 2 ani, asta daca sunt baieti. Daca sunt fete, lucrurile se rezolva altfel…… De ani de zile se stie exact ce se intampla acolo, dar atata timp cat domnul Tolici ii ‘multumeste’ domnului director, treaba e buna…..
  Sau e vorba de filiera Anglia unde firmele de recrutare le promit elevilor ca vor fi angajati asistenti in timp ce ei reusesc sa isi gaseasca de lucru doar ca infirmieri? Pentru a fi asistenti au nevoie de un certificat de limba engleza, certificat care se obtine doar dupa ani si ani de mancat engleza pe paine.
  Sa fim seriosi, zic, nu mai spuneti si scrieti tampenii!

 • Adevarat, vrajeala ieftina, in spitalele din Iasi nu intri fara spaga, doar sa ai 10 pe linie ceea ce este imposibil. Cei care invata de 10 pe linie nu stau sa se chinuie intr-un sistem medical bolnav, aleg sa plece in peste hotare, unde castiga mult mai bine si au conditii mai bune de munca. Cei care concureaza, pe putinele posturi scoase la concurs, trebuie sa plateasca.

 • Da, e pe bune. Știu pe unul de-i zicea George, profesor de Fizică. După sanitarizare, i-au zis simplu, Soeur Jorjette. Alul, injiner mecanic, îl chema Neculai. După … asistentizare, i-au zis Soeur Nicole. Sorăăăă ! Adă plosca, că voi ca să mă chiiiș !

 • Ultimele știri care mi-au ajuns la ureche sună periculos. Soeur Jorjette și Soeur Nicole nu nu numai că s-au pus pe slăbit, la fițness, dar se epilează pe picioare și pe ici-colea. Se mai gândesc serios să învețe să se machieze și să îmble pe tocuri înalte.

Adauga un comentariu