Autoritățile din Iași vin cu o serie de recomandări pentru crescătorii de păsări după ce au fost descoperite lebede moarte din cauza gripei aviare în Fălticeni, Suceava. Potrivit DSVSA Iași, până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice
La începutului lunii ianuarie 2023 a fost descoperit un nou caz de gripă aviară H5N1 la un efectiv de 15 lebede moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din județul Suceava. Până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a transmis instrucțiuni cu privire la întărirea măsurilor de prevenire și supraveghere, la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare Pe întreg teritoriul României, exploatațiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, cu sistem de creștere liber și ecologic trebuie să țină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice.
De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României.
Autoritățile din Iași transmit o serie de măsuri crescătorilor de păsări
În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației, DSVSA recomandă respectarea mai multor măsuri, respectiv separarea, în cadrul gospodăriei, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, dar și evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute în spaţii special amenajate.
Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice. De asemenea, adăparea păsărilor domestice cu apă se face din rezervoarele de apă de suprafaţă, neaccesibile păsărilor sălbatice. De asemenea, este necesară evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).
Crescătorii păsărilor trebuie să prevină contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie, trebuie să folosească altă încălţăminte în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau un amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei. De asemenea, e necesară limitarea, pe cât posibil, a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.
Gabriel Ciobanu: „Orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență către DSVSA”
Potrivit DSVSA Iași, este interzisă orice intrare pe teritoriul național a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecție sau supraveghere.
„Orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență către DSVSA. Atât noi, cât și celelalte DSV-uri din țară colaborează cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare. O atenție deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat, provenite din țările unde evoluează focare de influență aviară în ultima perioadă”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.
Un focar de pestă porcină africană a închis ferma unui crescător de porci din Iași. DSVSA a îngropat 23.000 de porci.
DSVSA monitorizează situația din România
Situația epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de DSVSA Iași. Valul epidemic de influență aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021 continuă să afecteze Europa.
În decursul anului trecut, țările care au raportat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă au fost Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru, Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franța (1577), Croația (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda, Italia (48), Moldova (5), Olanda (79), Norvegia (2), Polonia (56), Portugalia (9), România (3), Serbia (3), Slovacia, Irlanda de nord (UK) și Kosovo (3). Primul focar în apropiere de țara noastră a fost descoperit în Ungaria.
Autoritățile din Iași mai transmit faptul că cei prinși că nu respectă regulile primesc amenzi drastice.