Economic Local

DSVSA Iași a ucis și îngropat 23.000 de porci cu pestă porcină africană. Fermele pot fi repopulate peste 6 luni

Publicat: 19 nov. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
DSVSA Iași a ucis și îngropat 23.000 de porci cu pestă porcină africană. Fermele pot fi repopulate peste 6 luni
Porcii din fermele de la Belcești și Coarnele Caprei, cu pestă porcină, uciși și îngropați de DSVSA

DSVSA Iași a ucis și îngropat porcii cu pestă porcină din fermele italianului Fillipo Latini, din comunele Belcești și Coarnele Caprei. Peste 23.000 de capete au fost afectate din cauza pestei porcine africane

Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au finalizat sacrificările din fermele italianului Fillipo Latini, unde de curând au izbucnit focare de pestă porcină africană (PPA). După ce a fost confirmată pesta porcină africană în fermele din comunele Belcești și Coarnele Caprei, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsurile necesare pentru ca porcii să fie uciși și îngropați. Dacă omul de afaceri italian va respecta măsurile dispuse de autorități, peste 6 luni va putea repopula fermele.

„Omul ce are fermele din Belcești și Coarnele Caprei trebuie să își facă dezinfecție în ferme, iar peste 6 luni va veni și va repopula. Cei care mai au porci în curte, în fermele mai mari, trebuie să fie foarte atenți la curățenie și de unde au mâncarea. Să nu cumpere porci de la samsari, de pe marginea drumului. Noi facem controale în trafic, dar în următoarea perioadă le vom intensifica pentru că de sărbători am observat că și numărul samsarilor este în creștere”, susține Gabriel Ciobanu, director al DSVSA Iași.

Localnicii erau nemulțumiți de faptul că autoritățile le vor ucide porcii chiar în prag de Crăciun.

DSVSA Iași a sacrificat peste 23.000 de porci cu PPA

Exploatația italianului din comuna Belcești, cu 19.983 de capete de porcine, a fost confirmată cu virusul PPA în data de 25 octombrie 2022, prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA, emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.

O altă exploatație comercială din județul Iași, a aceluiași fermier, cu 3.566 de capete de porcine, a fost confirmată în data de 27 octombrie 2022, prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA, emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. Primele probe sunt analizate în Laboratorul DSVSA Iași, cel mai mare din Moldova, apoi se transmit la laboratorul din București.

Mistreții din Iași transmit ușor virusul pestei porcine

Numărul de mistreți cu PPA este în creștere de anul trecut. Astfel, atât pădurarii, cât și medicii sanitar-veterinari din Iași au găsit mistreți morți. Medicii veterinari au luat măsurile necesare în această situație, iar specialiștii din domeniul silvic susțin că verifică fondurile cinegetice.

Printre măsurile pentru combaterea răspândirii pestei porcine, ce au fost dispuse de specialiștii din Iași se regăsesc efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă. Numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți a crescut în ultimul an.

Pe de altă parte, DSVSA Iași a despăgubit fermierii afectați de pesta porcină africană.

Comentarii
Adauga un comentariu