Titlurile zilei

Avalanșă de demisii în sistemul sanitar ieșean! Personalul medical renunță la posturile din spitale! Unii și-au depus dosarul de pensionare, alții pur și simplu au renunțat la meserie! Cei mai mulți cedează psihic

Publicat: 27 oct. 2020
Medici în spital, îmbrăcați în combinezoane
Medici în spital, îmbrăcați în combinezoane

Moment critic în sistemul sanitar ieșean. Mai multe cadre medicale au renunțat la posturile din spitalele din Iași din cauză că nu mai rezistau psihic. Unii și-au depus dosarul de pensionare, iar alții au renunțat fără remușcări la meserie. Niciun cadru medical nu mai poate suporta să lucreze 6 ore pe zi, purtând pampers

Pandemia de COVID-19 a produs o tensiune greu de manageriat în sistemul sanitar ieșean. Mai multe cadre medicale angajate în spitalele din Iași și-au dat demisia din cauza presiunii la care erau supuse în timpul orelor de lucru. Printre motivele enumerate de angajații din sistemul sanitar care au demisionat în plină pandemie de COVID-19 se numără stresul, volumul mare de muncă, condițiile nefavorabile de lucru și supraîncărcarea programului. Au pus managerilor foaia pe birou și nici nu s-au uitat în spate. Cu riscul de a nu primi un alt post de muncă, oamenii au fugit din sistemul sanitar.

Iulian Cozianu: „Am avut și încă am colegi care au ieșit din salon în stare de lipotimie, leșinați la propriu”

Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași, face dezvăluiri uluitoare despre condițiile de muncă din spitalele din Iași. Acesta spune că mai multe cadre medicale din sistemul sanitar au renunțat la posturile din spitale din cauza stresului, dar și din cauza faptului că nu au mai rezistat fizic.

„Au fost oameni care și-au dat demisia și oameni care și-au depus dosarele de pensionare. Au cedat psihic, pur și simplu nu au mai suportat stresul. Puțini sunt cei care știu situația din spitalele ieșene pe perioada pandemiei de COVID-19. Colegii mei, cei care lucrează cu pacienții confirmați sau suspecți la infecția cu COVID-19, intră nemâncați, fără să consume lichide în salonul pacientului. S-au săturat să poarte pampers. Mulți stau îmbrăcați în același combinezon și 12 ore și nimeni nu ia nicio măsură. Am avut și încă am colegi care au ieșit din salon în stare de lipotimie, leșinați la propriu. În aceste combinezoane fierbi în suc propriu. Numai în ultima perioadă avem 5 persoane care au demisionat. Oamenii care și-au dat demisia din sistemul sanitar au explicat că nu mai pot face față presiunii. Cu siguranță numărul de demisii va crește”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași.

În cazul unui focar de infecție cu COVID-19, personalul medical care nu este infectat trebuie să lucreze și pentru cei care pleacă acasă

Un alt motiv care determină demisiile cadrelor medicale angajate în sistemul sanitar ieșean este faptul că sunt nevoite să lucreze peste program. Dacă un coleg de-al lor sau mai mulți sunt depistați pozitiv la infecția cu COVID-19, cadrele medicale care rămân la muncă trebuie să lucreze ore în plus.

„Chiar și înainte de pandemia de COVID-19 era în deficit de personal în spitalele din Iași. În acest moment, dacă într-o unitate medicală se depistează un focar de infecție cu coronavirus, personalul medical care nu este pozitiv trebuie să suplimenteze lipsa celor care pleacă acasă. Nu sunt soluții pentru această situație. Am avut cazuri în care personalul medical a fost nevoit să lucreze 12 ore fără pauză, îmbrăcat în combinezoane. Nu vă puteți închipui cât de greu este. Doar cei care trăiesc în aceste situații știu ce înseamnă asta. Sunt și acum persoane care nu au beneficiat de concedii de odihnă. Este vorba despre o supărare generală”, mai spune Iulian Cozianu.

Președintele Sindicatului Sanitas din Iași a cerut Ministerului Sănătății să modifice programul de lucru al angajaților care lucrează cu pacienții confirmați sau suspecți de COVID-19

Președintele Sindicatului Sanitas din Iași a solicitat Ministerului Sănătății să modifice programul personalului medical care lucrează cu pacienții suspecți sau confirmați cu coronavirus, la 4-6 ore. Această modificare a programului este doar la stadiul de discuție și nu există momentan nicio speranță că această solicitare se va pune în aplicare.

„Am solicitat Ministerului Sănătății reducerea programului de lucru a personalului medical care lucrează în situații de risc. Dacă era doar o lună-două, așa cum am sperat cu toții la începutul pandemiei de COVID-19, era bine. Din păcate însă, situația se prelungește și nimeni nu știe până când. Se preconizează că anul viitor cadrele medicale vor lucra în aceleași condiții. Pur și simplu ne sufocăm. Sunt angajați din sistemul sanitar care sunt rulați peste tot. Aceștia nu știu niciodată în ce spital vor lucra ziua următoare. Situația a devenit din ce în ce mai complicată, iar angajații sunt din ce în ce mai epuizați”, adaugă Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu: „Mulți nu mănâncă sau nu beau nimic înainte de programul de lucru, doar ca să nu aibă nevoie să meargă la toaletă. Poartă pampers toată ziua”

Personalul medical din sistemul sanitar care a renunțat la posturile din spitale nici nu mai vrea să revină în sistem. Mulți iau în considerare reprofilarea, iar alții și-au depus dosarele de pensionare.

„Și la piață dacă te duci te poți infecta cu COVID-19. Numai acest gând te poate frământa, dar gândiți-vă la cadrele medicale care intră în fiecare zi în salonul pacienților infectați cu COVID-19. Nimeni din afară nu conștientizează ce înseamnă să intri în salonul pozitivilor și să stai acolo ore întregi. Efectiv, acest lucru te macină. Programul nu se termină după ce ai ieșit din salonul pacientului, ci după ce te dezinfectezi și după ce te dezechipezi.

Aceste activități durează și ele. Să nu mai vorbim de colegii care trebuie să poarte pampers. Mulți nu mănâncă sau nu beau nimic înainte de programul de lucru doar ca să nu aibă nevoie să meargă la toaletă. În fiecare zi este aceeași poveste și asta pentru că procesul de echipare și dezechipare durează și nici nu se pot schimba mai multe combinezoane pe zi. Totodată, niciun cadru medical nu poate bea apă sau să mănânce ceva în timpul orelor de lucru”, încheie Iulian Cozianu.

Comentarii
 • Problema antica este organizarea dezastruoasa a sistemului sanitar. Problema veche și actuala este mafia, incompetenta și nesimțirea cadrelor medicale. Puțini sunt oameni, multi sunt acolo pentru decor. Nu se face o triere in sistem pe vocație. Dar este o problema generala, peste tot, la noi in tara.
  Iar ca o paranteza ridic intrebarea: cât de lipsit de cunoștințe medicale elementare poți să fii ca sa nu te alimentezi și sa nu consumi lichide doar ca sa nu faci in pampers? Lipsa de lichide duce la deshidratare si lipsa de concentrare, iar lipsa de concentrare când este vorba de viața pacienților înseamnă moarte sigura pentru acestia, deoarece trebuie sa ai mintea limpede sa judeci corect.
  În concluzie, liderul de sindicat recunoaște că aceste cadre medicale iau decizii proaste cu privire la viața pacienților, atât timp cât nu sunt in stare sa ia o decizie bună cu privire la propria lor sănătate.
  Sa fie sănătate pentru toată lumea, că de de-alde ăștia chiar că ne putem lipsi.

 • Sunt fost coleg de liceu (Liceul Sanitar din Iași) și de generatie, cu actualul lider sindical.
  Știu foarte bine tarele sistemului sanitar românesc.
  Astfel încât știu foarte multe despre „aspectele ascunse publicului larg”.
  În prezent am o alta profesie, nu sunt cadru medical. Cred că ți-am satisfăcut curiozitatea, dar cred că nu ești mulțumit că nu ți-am satisfăcut și apetitul sexual.
  Dar și homosexualii sunt oameni; nu am nimic împotriva lor, dar eu am fost și rămân heterosexual. Multă sănătate tuturor!

 • Pentru prima data, dupa zeci de ani, cadrele sanitare dau de greu!!! Cand le-a fost bine s-au plans???? Cand din 8 ore de munca lucrau doar 2, 3 ore…celelalte ore petrecandu-le la cafea, barfe sau dormind, s-au plans??? Cand luau salarii mari pe munca de nimic s-au plans? Cautai noaptea cate o asistenta prin tot spitalul. Dormeau prin cabinete cu usa inchisa. Acum au dat de greu???? Suntem salariati in alte unitati si muncim pana la 10 ore pe zi….munca si nu cafea, somn sau barfe….si pe salarii muuuult mai mici ca ale cadrelor medicale….

 • Am lucrat si eu in sistemul medical 6 ani, iar cand a fost bine nimeni nu a zis nimic. Cate spagi am vazut ca se dau, cadre medicale(medicii, in special) lacome sa ia si pielea de pe om, ca nu se mai satura de bani, desi au salarii nesimtite de 20.000-30.000 lei pe luna.
  Dar la greu se plang ca nu mai rezista, dar spagile care le luau zi de zi, nu spun nimic de ele??
  Cum e sa traiesti cu 2000 lei/luna ei nu cunosc asta, cand fac din spagi suma asta intr-o zi?!?
  Haideti sa fim seriosi, sa nu se mai planga ca nu au de ce…..

 • Sistemul sanitar este în colaps datorita faptului ca managerii spitalelor sant numiți pe criterii politice nu pe competente profesionale ,ani de-a rândul managerii spitalelor fac contracte păguboase și risipesc banul public în favoarea partidelor politice achiziții și licitații trucate etc lipsă totala de profesionalism în rândul medicilor și a asistenților diplome obținute ilegal avariția și lăcomia disprețul față de pacienți astea sant eroii care sant omagiati de prostime niste jigodii nesatule cu salarii nesimțite 10000ron 20000ron cum să te plângi când încaseze o groază de bani alții muncesc 12 ore pe 2000ron nesimtitilor hoților la pușcărie cu voi ,nu va obligat nimeni sa alegeți această profesie

 • NUMAI PROSTII VB LIDERUL ASTA DE SINDICAT. SPITALELE SUNT GOALE IAR PE EI II DERANJEAZA CA MAI TREBUIE SA STEA IMBRACATI IN COMBINEZOANE . SUNT LUCRATOARE INTR UN SPITAL DIN iASI SI TREBUIE SA MA CREDETI. INTRATI CU O CAMERA ASCUNSA SI VA VETI CONVINGE

 • MINCIUNI PESTE MINCIUNI.SUNT LUCRATOARE INTR UN SPITAL DIN IASI. DE CE NU SE INTRA CU O CAMERA ASCUNSA SA SE VADA ADEVARUL? SPITALELE SUNT GOALE SI SE OARE PE CAPETE FARA A RASPUNDE CINEVA.E JALE IN SPITALE. PE EI II DERANJEAZA MAI MULT CA TREBUIE SA POARTE COMBINEZOANELE…..KKT DE ZIAR SANTAJIST

Adauga un comentariu