International

Avertisment serios la adresa Statelor Unite ale Americii. China a desfăşurat un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan

Publicat: 25 mai 2022
avertisment serios Statele Unite ale Americii
Avertisment serios la adresa Statelor Unite ale Americii din partea Chinei

Ca avertisment serios la adresa interacţiunilor dintre Statele Unite ale Americii şi insulă, armata chineză a anunţat miercuri, 24 mai, că a desfăşurat recent un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan.

Acesta vine în contextul în care președintele Joe Biden a răspuns afirmativ la o întrebare despre posibilitatea ca SUA să „apere militar Taiwanul”, dacă Beijingul ar invada insula autonomă.

Avertisment serios la adresa Statelor Unite ale Americii

Avertisment serios la adresa Statelor Unite ale Americii, după ce luni, 23 mai, aflat în vizită în Japonia, preşedintele american Joe Biden a părut să se demarce de anii de „ambiguitate strategică”, afirmând că SUA va apăra militar Taiwanul dacă China va invada insula.

Amintim că Taiwanul, care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie. Statele Unite ale Americii, care au stabilit relaţii diplomatice cu Beijingul în 1979, au menţinut relaţii şi cu Taipei şi rămân cel mai important sprijin militar al său.

Preşedintele american Biden a răspuns afirmativ luni la o întrebare despre posibilitatea ca SUA să „apere militar Taiwanul”, dacă Beijingul ar invada insula autonomă.

„Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a adăugat preşedintele american. „Am fost de acord cu politica unei Chine unice, am semnat-o (…) dar ideea că (Taiwan) poate fi luat cu forţa pur şi simplu nu este potrivită”.

Fiind întrebat câteva ore mai târziu în timpul unei conferinţe de presă la Pentagon despre semnificaţia declaraţiilor preşedintelui american, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a asigurat că nu s-a schimbat nimic.

„Aşa cum a spus preşedintele, politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat. El a reiterat această politică şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan”, a spus şeful Pentagonului.

Precizăm faptul că o lege obligă Statele Unite ale Americii să ajute insula să se apere în cazul unui conflict, dar SUA au aplicat de zeci de ani politica aşa-numitei „ambiguităţi strategice”, abţinându-se să precizeze clar ce circumstanţe le-ar determina să intervină militar pentru a apăra insula.

Rusia amenință Japonia din cauza exerciţiilor militare cu SUA

Într-o altă ordine de idei, amenințarea este doar cea mai recentă salvă de la Moscova, care a fost supărată de sprijinul Japoniei pentru Ucraina și de legăturile sale tot mai mari cu țările NATO și dă foc într-o dispută de lungă durată cu privire la suveranitatea insulelor capturate de forțele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Viceministrul de externe al Rusiei, Igor Morgulov a declarat că exercițiile navale dintre SUA și Japonia sunt „de natură potențial ofensivă”, potrivit unui raport publicat marți de agenția de presă de stat rusă RIA-Novosti.

„Vedem astfel de acțiuni din partea japoneză ca o amenințare la adresa securității țării noastreDacă astfel de practici se extind, Rusia va lua măsuri de răzbunare în interesul consolidării capacităţilor sale de apărare”, a declarat Morgulov.

De altfel, Igor Morgulov nu a precizat despre ce exerciții SUA-Japonia și nici nu a precizat ce formă ar putea lua represaliile Rusiei. Japonia nu a răspuns încă la remarcile lui Morgulov și nu a răspuns la nici o solicitare de comentarii a CNN. Potrivit Marinei SUA, Statele Unite ale Americii și Japonia organizează în mod obișnuit exerciții navale comune în Indo-Pacific pentru a „menține stabilitatea într-o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă”.

Amintim că un avertisment serios a fost lansat la adresa Statelor Unite ale Americii, când China a desfăşurat un exerciţiu militar în apropiere de Taiwan.
Comentarii
  • Alt dictator comunist nebun incepe alt razboi? Trebuie lichidati toti dictatorii si comunismul de pe planeta asta, Vrem pace!

Adauga un comentariu