Actualitate

Avertismentul DNSC asupra unei noi metode de fraudă online! Un simplu apel telefonic acceptat îți poate goli contul

Publicat: 25 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avertismentul DNSC asupra unei noi metode de fraudă online Un simplu apel telefonic acceptat îți poate goli contul
Măsuri de precauție recomandate de experți

Specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România au emis un avertisment important cu privire la o metodă nouă de fraudă care vizează cetățenii prin intermediul telefonului.

Această schemă implică utilizarea unei tehnici cunoscute sub numele de „spoofing”, prin care atacatorii manipulează afișarea numărului de telefon pentru a părea că apelul provine de la o instituție oficială, conform Playtech.

În aceste apeluri, infractorii se prezintă ca fiind angajați ai DNSC și folosesc nume fictive pentru a câștiga încrederea victimelor. Ei pretind că doresc să ajute victimele să recupereze sumele de bani pierdute și solicită informații personale sensibile, cum ar fi numele complet, codul IBAN și ultimele șase cifre ale CNP-ului.

DNSC a clarificat că nu va iniția niciodată apeluri către utilizatori pentru a promite recuperarea unor sume pierdute și nici nu va solicita informații personale sensibile prin telefon. Instituția a subliniat importanța verificării autenticității oricărui apel primit de la o autoritate sau instituție, mai ales când sunt cerute date personale.

Măsuri de precauție recomandate de experți

Pentru a preveni căderea în aceste capcane, DNSC recomandă:

-Verificarea autenticității apelurilor prin intermediul unui canal de comunicare separat.

-Raportarea apelurilor suspecte către instituțiile impersonate.

-Sesizarea băncii imediat dacă au fost furnizate datele cardului.

-Depunerea unei plângeri la Poliție și notificarea DNSC în cazul unei fraude confirmate.

-Distribuirea informațiilor despre aceste tentative de fraudă pentru a crește gradul de conștientizare.

Este esențial ca toți cetățenii să fie conștienți de aceste tactici de înșelăciune și să fie vigilenți în protejarea informațiilor lor personale. Diseminarea informațiilor despre aceste fraude poate ajuta la reducerea numărului de victime și la creșterea securității online și telefonice pentru toți.

Astfel de avertismente și recomandări sunt vitale pentru a menține un nivel ridicat de securitate cibernetică și pentru a proteja cetățenii de infractorii care folosesc tehnologii avansate pentru a comite fraude.

Adauga un comentariu