Actualitate

Avertismentul fără precedent al medicilor specialiști! Oamenii s-au relaxat prea tare și va crește numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 la Iași

Publicat: 29 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Medicii specialiști explică de ce crește numărul de îmbolnăviri cu coronavirus. Aceștia susțin că ieșenii s-au relaxat prea tare. Spațiile verzi sunt pline de părinți care-și plimbă copiii, mijloacele de transport în comun s-au aglomerat, supermarketurile sunt din ce în ce mai pline. Toată lumea crede că haosul s-a terminat. Dacă nu respectăm perioada de autoizolare, vom sta în casă mult și bine

Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă! Din ce în ce mai mulți ieșeni s-au relaxat cu privire la respectarea regulilor impuse prin ordonanțele de urgență. Mijloacele de transport încep să fie din ce în ce mai frecventate, pe străzi se plimbă din ce în ce mai mulți cetățeni, iar spațiile verzi sunt pline de ieșeni care își scot copiii în aer liber. Specialiștii avertizează că în cazul în care aceste situații vor continua să apară, pandemia de coronavirus se va extinde pe o perioadă mai lungă decât ne-am fi așteptat. Dacă însă respectăm regulile impuse prin ordonanța de urgență, calculele arată că, începând cu luna mai, vom asista la o pantă descendentă în ceea ce privește numărul de cazuri.

Populația s-a relaxat prea tare

În ultimele două săptămâni, se pare că ieșenii s-au cam relaxat în ceea ce privește respectarea ordonanțelor de urgență. De aici probabil și creșterea numărului de cazuri la infecția cu coronavirus. Așa cum au anunțat și autoritățile, medicii epidemiologi insistă să stăm în casă și să respectăm regulile prevăzute.

„Se constată o relaxare a populației, de aici și creșterea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus. Recomandăm să se păstreze în continuare reglementările. Oamenii trebuie să fie conștienți că respectarea reglementărilor este la fel de importantă ca la începerea perioadei de pandemie. În continuare înregistrăm cazuri și, din păcate, numărul raportat zilnic este în creștere. Relaxarea populației, așa cum au anunțat și autoritățile, trebuie să fie etapizată. De aceea s-a decis și ținerea școlilor închise până în septembrie”, a specificat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

„Există riscuri mari”

Nerespectarea restricțiilor aduce de la sine o creștere a numărului de cazuri și implicit prelungirea perioadei de a sta în casă. Astfel, ieșenilor li se recomandă, pentru a-și putea relua activitățile sociale mai repede, să stea în casă și să părăsească domiciliul numai dacă există o urgență majoră.

„Există riscuri mari la care ne supunem dacă ne relaxăm. Din păcate, de la începutul pandemiei și până în prezent, nu s-a înregistrat la nivel național nicio scădere a numărului de cazuri, fapt pentru care nu exită niciun motiv pentru care ar trebui să ne relaxăm. Suntem în continuare în stare de urgență și, ca atare, trebuie să respectăm aceste reglementări oferite de autorități”, adaugă medicul ieșean.

Președintele Societății Române de Epidemiologie spune că relaxarea populației ar trebui să fie etapizată, asta însemnând că trebuie să respectăm toate ultimatum-urile impuse la nivel național.

Când scăpăm de COVID-19?

Specialiștii vin în sfârșit cu vești bune și anunță faptul că, în cazul în care vom respecta reglementările ordonanței de urgență, chiar de luna viitoare, din luna mai, am putea asista la o scădere a numărului de cazuri. Ca drept urmare, populației îi vor fi îndepărtate treptat restricțiile. Atunci ne vom putea începe activitățile sociale, dar și cele profesionale.

„Se preconizează că, începând cu luna mai, cel târziu luna iunie, se va înregistra o scădere a numărului de cazuri, desigur, dacă populația va respecta toate reglementările impuse prin ordonanța de urgență. Conform calculelor făcute de specialiști, prin luna septembrie vom înregistra cele mai puține cazuri. Populația trebuie să înțeleagă că ne luptăm cu un virus extrem de contagios și că numai împreună îl putem combate”, încheie prof. dr. Doina Azoicăi.

Copiii nu înțeleg ce e pandemia

Redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași” au făcut săptămânile trecute un reportaj cu ieșenii care își plimbau copiii prin spațiile publice. Aceștia au spus faptul că nu pot explica copiilor că trebuie să stea în casă și că, drept urmare, o plimbare de câteva minute pe zi nu strică. Specialiștii susțin însă faptul că în continuare părinții trebuie să țină copiii în casă, iar pentru a nu-i priva de aer proaspăt, îi puteți scoate la balcon dacă locuiți la bloc, sau în curte, dacă locuiți la casă. Respectați distanțarea socială și ieșiți din casă numai atunci când aveți o urgență.

Totodată, specialiștii recomandă să vă spălați minuțios pe mâini după ce ați manipulat alimente achiziționate de la magazin și să spălați hainele cu care ați ieșit afară imediat după ce ați intrat în casă. Pentru a trece cu bine și din punct de vedere psihic peste această perioadă, psihologii recomandă să evitați monotonia și să faceți cât mai multe exerciții fizice. Totodată, cantitatea de știri „consumată” trebuie atent manageriată.

Adauga un comentariu