Stiri medicale

Avertismentul OMS: Ne aflăm într-un moment critic în această pandemie

Publicat: 24 oct. 2020
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat vineri cu privire la reapariția noilor infecții cu coronavirus în Europa și Statele Unite, spunând că emisfera nordică se află „într-un moment critic”.

„Suntem într-un moment critic în această pandemie, în special în emisfera nordică”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

„Următoarele câteva luni vor fi foarte dure, iar unele țări se află pe o cale periculoasă”, a spus șeful OMS, îndemnând liderii să ia măsuri „pentru a preveni decesele inutile suplimentare, ca serviciile esențiale de sănătate să se prăbușească și închiderea școlilor sa se produca din nou”.

Comentariile sale au venit in contextul in care multe țări europene, cum ar fi Marea Britanie și Franța, înregistrează o creștere în cazurile de COVID-19, boala cauzată de coronavirus, după relaxarea măsurilor de distanțare socială.

De ce ne aflăm într-un moment critic în pandemia de Covid-19

În Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de infecții și decese din lume, multe state au raportat o reapariție a infecțiilor pe măsură ce se indreaptă spre redeschiderea economiilor.

„Prea multe țări înregistrează o creștere exponențială a cazurilor și acest lucru face ca spitale sa funcționeze aproape sau peste capacitatea maxima și suntem abia doar în octombrie”, a spus Tedros.

Precizând că oxigenul este vital pentru salvarea pacienților cu COVID-19, el a spus:

„Multe țări pur și simplu nu au suficient oxigen disponibil pentru a ajuta pacienții bolnavi pentru a lupta să respire”.

Tedros a subliniat, de asemenea, necesitatea de a restrânge ceea ce el numește „decalajul global de oxigen”, subliniind faptul că unele dintre cele mai sărace țări estimează că au mai puțin de 20 la sută din oxigenul necesar pentru îngrijirea pacientului cu COVID-19.

Cazurile globale de coronavirus au depășit 42 de milioane, decesele provocate de COVID-19 ajungând la 1,14 milioane, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

Adauga un comentariu