Românii care își iau zarzavaturi din piață sau din supermarket-uri ar trebui să țină cont de faptul că acestea pot să fie adevărate pericole. Specialiștii au rămas muți când au văzut rezultatul analizelor la mărar și pătrunjel! Experții au descoperit un că toți consumatorii se expun unui pericol serios.
Specialiștii au rămas muți când au văzut rezultatul analizelor la mărar și pătrunjel!
Legumele românești sunt nelipsite din piețe în această perioadă a anului, de la roșii și castraveți până la mărar sau pătrunjel. Producătorii se laudă cu marfă de calitate, crescută natural la ei în grădini, însă nu toți țin cont de cantitatea mare de pesticide pe care o folosesc. Dacă aceste soluții depășesc limita admisă pot deveni un adevărat pericol pentru sănătate.
Mai multe tipuri de mărar și pătrunjel, cumpărate dintr-o piață din Capitală, au fost analizate în laborator. Ei bine, acestea nu au trecut testul pesticidelor. Unii producători au depășit limita legală admisă chiar și de 400 de ori.
„Realitatea din teren ne spune că producția agricolă performantă și profitabilă fără pesticide nu se poate. Sunt medicamentele plantelor”, a spus Bogdan Șoldea, director general al Agenției Fitosanitare.
Pesticidele reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră. Toxicologul Marius Chipurici a precizat că cele mai multe soluții de acest gen pot cauza boli grave, precum cancer sau problemele de fertilitate.
„Cele mai multe dintre pesticide cauzează boli cronice și în special cancere de tip mamar, testicular, pot să modifice fertilitatea și să reducă fertilitatea, să provoace defecte genetice ale embrionului și chiar moartea embrionilor, pot acționa asupra sistemului nervos central prin durări de cap, contracții, spasme, convulsii”, a menționat toxicologul Marius Chipurici.
Multe legume din piețe conțin pesticide
Roșiile românești de pe tarabele din piață conțin și ele mai multe tipuri de pesticide. Analizele de la laborator sunt de-a dreptul îngrijorătoare. De asemenea, nici prețul nu este unul mic. Un kilogram a ajuns să coste între 10 și 35 de lei.
„Din păcate, pe marea lor majoritate, putem spune că avem în medie 3 reziduri de pesticide. Trei tipuri de pesticide folosite înseamnă că noi totuși consumăm niște chimicale în mod constant din fiecare din aceste produse”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Din nouă probe efectuate, doar una a fost sigură pentru consum. Celelalte 8 probe erau pline de pesticide peste limita admisă, substanțe care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
În laborator, roșiile au fost analizate pentru conținutul de pesticide – substanțe folosite pentru a proteja culturile, dar care devin toxice atunci când producătorii exagerează cu doza sau nu respectă timpii de pauză înainte de recoltare.
Printre pesticidele identificate s-au numărat Acetamiprid, ce provoacă iritații ale pielii și ochilor, amețeli și dureri de cap și Ciprodinil, ce poate afecta funcția renală și poate provoca probleme hepatice și digestive.
„Aceste substanțe se acumulează în corp și pot duce la boli grave, inclusiv cancer. Organele interne sunt cele mai expuse, iar efectele pot apărea după ani de consum constant. Cele mai multe pesticide pot provoca boli cronice – cancere mamare, testiculare, pot afecta fertilitatea, dezvoltarea embrionară și pot produce probleme neurologice: dureri de cap, spasme, convulsii”, a explicat Alexandru Cîrîc.
Altfel, specialiștii au rămas muți când au văzut rezultatul analizelor la mărar și pătrunjel.