National

Avocatul Poporului arată faptul că este neconstituțională condiţionarea contractului de muncă de vaccinare

Publicat: 26 ian. 2022
Renate Weber, Avocatul Poporului
Renate Weber, Avocatul Poporului explică de ce este neconstituțională suspendarea contractului de muncă pe baza nevaccinării

Avocatul Poporului, Renate Weber are o intervenție legată de condiționarea contractului de muncă de vaccinare. În viziunea acesteia şi conform Curții Constituționale acest lucru ar fi neconstituțional.

O altă analiză făcut de Avocatul Poporului este impunerea testării la locul de muncă Renate Weber explică faptul că trebuie să existe o întreagă discuție legată de cât de mult suportă statul român din punct de vedere financiar.

Avocatul Poporului arată faptul că este neconstituțională condiționarea contractului de muncă de vaccinare

Într-o intervenție oficială, Avocatul Poporului menţionează faptul că angajatorul nu poate condiționa contractul de muncă de vaccinare, acest lucru fiind neconstituțional. Renate Weber a mai menționat faptul că Guvernul a primit punctul de vedere al Curții Constituționale legat de suspendarea contractelor de muncă pentru cei care nu s-au vaccinat. În acest fel, Executivul a precizat că suspendă adoptarea proiectului inițial:

„Din perspectiva noastră sunt neconstituţionale suspendarea contractelor de muncă în caz de nevaccinare, iar dacă se impune testarea e o întreagă discuţie cât trebuie suportat de stat sau cât anume de angajat. Ne întrebăm în ce măsură există fonduri pentru plata acestor concedii medicale, dacă aşa cum spune Alexandru Rafila o să ajungem toţi să ne infectăm. Curtea Constituţională a trimis guvernului punctul său de vedere cu privire la suspendarea contractelor de muncă pentru nevaccinaţi, iar proiectul iniţial al executivului este momentan oprit. Instituţia noastră a fost solicitată de guvern în urmă cu o lună, în legătură cu proiectul pe care îl avea în discuţie atunci şi am susţinut foarte ferm că din perspectiva noastră sunt măsuri neconstituţionale”, a precizat Renate Weber.

Multe dezbateri în jurul adoptării certificatului verde

În pofida faptului că toți politicienii au arătat că susțin introducerea certificatului verde, nimeni din Guvern nu a luat decizia de introducere efectivă a acestuia. De-a lungul câtorva luni au existat multe dezbateri pe acest subiect.

„Am avut discuții numai pe energie. Este tardiv o lege cu certificatul. Mai mult știu că este un OUG în vigoare cu certificatul”, a declarat în ianuarie 2022 liderul PSD, Marcel Ciolacu.

În fine, ministrul Alexandru Rafila anunța faptul că actualul vertificat verde va expira de la 1 februarie 2022, conform normelor Europene. Ministrul a precizat că persoanele vaccinate cu a treia doză nu sunt afectate

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

 
Adauga un comentariu