Culinar

Baba ganoush – De post

Publicat: 04 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Baba ganoush - De post

Această reţetă de baba ganoush, sau salată de vinete arăbească, nu conţine gluten şi se prepară din doar 5 ingrediente: vinete, suc de lămâie, usturoi, tahini şi sare. Opţional, poţi folosi verdeţuri proaspete, cum este pătrunjelul, pentru un boost de savoare şi culoare.

Iată ingredientele şi metoda de preparare pentru 4 porţii generoase de baba ganoush!

Ingrediente baba ganoush:

  • O vânătă mare
    2 linguriţe de sare
    Un căţel de usturoi dat prin presă sau tocat mărunt
    2-3 linguriţe de zeamă de lămâie
    2 linguriţe de tahini
    Opţional – o jumătate de legătură de pătrunjel, busuioc sau coriandru, după preferinţe

Metodă de preparare baba ganoush:

Preîncălzeşte cuptorul pe treapta medie şi aşază o tavă de copt la mijlocul cuptorului. Taie vânăta în felii de 0,5 centimetri. Presară pe deasupra lor sare şi lasă-le pe un blat de lemn să iasă lichidul amărui din ele, aproximativ 10 minute. După expirarea timpului, clăteşte-le cu apă şi usucă-le bine cu prosoape de hârtie.

Aranjează frumos feliile de vinete pe o foaie de copt şi aruncă un strop de ulei de măsline peste ele, plus o linguriţă de sare. Lasă-le la copt timp de 5-10 minute. La jumătatea timpului, întoarce feliile de vinete pe cealaltă parte, ca să se coacă uniform. Când sunt moi şi capătă o culoare brun-aurie, e vremea să le scoţi din cuptor. Pune feliile de vinete în folie de aluminiu, ca să-şi păstreze umiditatea, şi aşteaptă 5 minute.

Scoate feliile de vinete din folie şi descojeşte-le uşor. Pune pulpa într-un blender şi mixează până obţii o compoziţie omogenă. Adaugă sucul de lămâie, usturoiul zdrobit sau tocat mărunt, un pic de sare şi pasta de tahini, apoi amestecă uşor, până salata capătă o textură cremoasă. Dacă vrei să incluzi şi verdeţuri, acum este momentul – adaugă-le în blender şi mixează câteva secunde. Gustă şi vezi dacă mai e nevoie de sare sau tahini.

Serveşte baba ganoush cu pita sau chipsuri de porumb (în cazul în care ai intoleranţă la gluten). O porţie de baba ganoush are 114 calorii, deci nu-ţi face probleme că îţi va ruina planurile de slăbire. Salata de vinete arăbească se ţine la frigider timp de 2-3 zile, dar la cât este de gustoasă… sigur nu va rezista mai mult de o zi!

Adauga un comentariu