Eveniment-Social

Bac 2022, sesiunea de toamnă: A mai rămas o săptămână până la examen! Cum arată calendarul complet

Publicat: 09 aug. 2022
Bac 2022 sesiunea de toamnă A mai rămas o săptămână până la examen Cum arată calendarul complet
A mai rămas o  săptămână până la examenul național de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea august–septembrie, începe cu proba scrisă la Limba română care este programată pe data de 16 august, potrivit calendarului oficial. Amintim că absolvenții de clasa a XII-a s-au putut înscrie în perioada 18–25 iulie. Proba obligatorie a profilului are loc pe 17 august, iar proba la alegere a profilului și specializării este programată pe 18 august

Pentru proba la alegere, candidații pot opta între mai multe discipline de examen, în funcție de profilul fiecăruia.

O săptămână până la susținerea examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă

Absolvenții claselor a XII-a care nu s-au înscris la examenul național de Bacalaureat în sesiunea de vară sau nu au promovat examenul mai au o șansă, începând cu data de 16 august 2022.

Ultima zi de înscriere pentru susținerea examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, a avut loc la data de 25 iulie.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt: să-și fi echivalat sau recunoscut, după metodologia de Bacalaureat 2022, toate probele de evaluare a competențelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5, cel puțin, la fiecare dintre acestea, să obţină media generală 6, cel puţin, la probele scrise.

„Media notelor de la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, aceasta se rotunjeşte la 6,00”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Pentru proba la alegere, candidații pot opta între mai multe discipline de examen, în funcție de profilul la care au studiat pe parcursul celor patru ani de liceu. Astfel, fie că e vorba de anatomie și fiziologie umană, biologie vegetală și animală, chimie, economie, fizică sau geografie, toți candidații trebuie să susțină proba la alegere.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022

Pe data de 16 august 2022, va avea loc prima probă scrisă, la Limba și literatura română.

Pe data de 17 august 2022, candidații vor susține proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, urmând, la data de 18 august 2022, să fie susținută ultima testare, la proba la alegere a profilului și specializării.

În intervalul 22–23 august 2022, va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 24 august 2022 va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Ultimele probe orale vor fi susținute în zilele de 25 (evaluarea competențelor digitale), 26 și 29 august 2022 (evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională).

După aceea, pe 31 august 2022, se vor afișa rezultatele la probele scrise, până la ora 12:00, și va avea loc depunerea contestațiilor, între orele 12:00–18:00. Rezolvarea contestațiilor este programată între 1–2 septembrie, iar afișarea rezultatelor finale va fi pe data de 3 septembrie 2022.

În sesiunea din vară, 14 tineri au obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat 2022. Pe de altă parte, cele mai multe contestații au fost depuse la Limba și literatura română, 22.169 de contestații. La proba obligatorie a profilului, 13.218 contestații (13.281 au fost depuse la probă la alegere a profilului și specializării, iar la Limbă maternă au fost 423 de contestații).
Adauga un comentariu