Local

Bac 2022, sesiunea de toamnă: Astăzi este ultima zi de înscriere! Cum arată calendarul probelor de examen

Publicat: 25 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bac 2022 sesiunea de toamnă Astăzi este ultima zi de înscriere Cum arată calendarul probelor de examen
Astăzi este ultima zi de înscriere pentru sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

Elevii care au picat Bacalaureatul mai au o șansă în sesiunea de toamnă. Ministerul Educației a publicat și calendarul probelor. Este ultima zi de înscrieri

Astăzi, 25 iulie 2022, este ultima zi în care absolvenții de clasa a XII-a se pot înscrie pentru susținerea examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august–septembrie, potrivit calendarului oficial, publicat de Minister. Perioada de înscriere a început pe data de 18 iulie. Calendarul probelor de examen a fost publicat de Ministerul Educației.

Ultima zi de înscriere, pentru sesiunea de toamnă

Absolvenții claselor a XII-a care nu s-au înscris la examenul național de Bacalaureat în sesiunea de vară sau nu au promovat examenul se mai pot înscrie astăzi, 25 iuie 2022, în sesiunea de toamnă.

Înscrierea candidaților pentru examenul de Bacalaureat se face prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului, după cum urmează: pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de-a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului de Bacalaureat, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia: certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă și adeverinţa cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor.

„În cazul candidaţilor din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, se pot înscrie pentru a susţine Bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de Bacalaureat din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la «Direcţia Generală Educaţie și Învățare pe Tot Parcursul Vieții»”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt: să-și fi echivalat sau recunoscut, după metodologia de Bacalaureat 2022, toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5, cel puțin, la fiecare dintre acestea, să obţină media generală 6, cel puţin, la probele scrise.

Media notelor de la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, aceasta se rotunjeşte la 6,00.

Calendarul Bacalaureatului 2022

În perioada18–25 iulie 2022, are loc înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a celor care au promovat examenele de corigențe. Mai departe, pe 16 august 2022, va avea loc prima probă scrisă, la Limba și literatura română.

Pe data de 7 august 2022, candidații vor susține proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, urmând, la data de 8 august 2022, să fie susținută ultima testare, la proba la alegere a profilului și specializării.

În intervalul 22–23 august 2022, va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 24 august 2022 va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Ultimele probe orale vor fi susținute în zilele de 25 (evaluarea competențelor digitale), 26 și 29 august 2022 (evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională).

După aceea, pe 31 august 2022, se vor afișa rezultatele la probele scrise, până la ora 12:00, și va avea loc depunerea contestațiilor, între orele 12:00–18:00. Rezolvarea contestațiilor este programată între 1–2 septembrie, iar afișarea rezultatelor finale va fi pe data de 3 septembrie 2022.

Anul trecut, aproape 39.000 de candidaţi s-au înscris la a doua sesiune a examenului național de Bacalaureat 2021.

Conform datelor transmise de Inspectoratele Școlare Judeţene, din totalul celor înscrişi, 24.988 de candidați au provenit din promoţia 2020–2021, iar 13.958 de candidați din promoţiile anterioare, după cum a anunțat Ministerul Educației.

Adauga un comentariu