Prima pagină » Culinar » Baclava turcească ce are un conținut scăzut de carbohidrați. Fără gluten, potrivită pentru diabetici și în dieta ketogenică
Baclava turcească ce are un conținut scăzut de carbohidrați. Fără gluten, potrivită pentru diabetici și în dieta ketogenică

Baclava turcească ce are un conținut scăzut de carbohidrați. Fără gluten, potrivită pentru diabetici și în dieta ketogenică

29 aug. 2023, 09:58,
în Culinar

Această rețetă de baclava turcească are un conținut scăzut de carbohidrați, însă gustul tradițional de miere, nucă și condimente este păstrat. Cu toate acestea, faptul că e săracă în carbohidrați și este fără gluten o face potrivită pentru a fi consumată în dieta Banting sau ketogenică, dar și de către diabetici.

Baclava turcească dietetică

Baclavaua turceasca adevărată este făcută din straturi subțiri de aluat yufla. Foile din acest aluat stratificat sunt umplute cu nuci condimentate și un sirop de miere. Problema în a face o baclava tradițională cu conținut scăzut de carbohidrați este cu două tăișuri. În primul rând, nu există aluat yufka cu conținut scăzut de carbohidrați. În al doilea rând, mierea, care e și ea bogată în carbohidrați este o componentă importantă a aromei finale. Însă, ne putem apropia destul de mult de aroma acestui desert turcesc cu acest aluat de patiserie făcut din mozzarella. A doua problemă, mierea bogată în carbohidrați, poate fi rezolvată prin folosirea unui sirop fără zahăr cu aromă de miere. Produsul final este un superb aluat împletit umplut cu nuci amestecate cu arome exotice de scorțișoară, cardamom și cuișoare. Umplutura de nuci este însiropata într-o glazură de miere parfumată cu lămâie și cuișoare.
Această rețetă de Baclava împletită cu conținut scăzut de carbohidrați este foarte ușor de făcut și este ideală servită la micul dejun sau ca desert.

Ingredientele necesare pentru umplutura sunt 1 1/2 căni nuci întregi sau fărâmițate, 2 linguri de amestec de stevia și eritritol, 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată, 1/4 linguriță cardamom măcinat, 1/8 linguriță cuișoare măcinate.
Pentru prepararea siropului este nevoie de 2 linguri de pulbere de stevia și eritritol, 1/8 linguriță gumă xantan, 1/4 cană apă, 2 linguri de sirop fără zahăr cu aromă de miere, 1 linguriță coaja de lămâie, 1 cuișoare, 1/8 linguriță aromă de miere.
Pentru aluatul de patiserie se folosește 1 cană făină de migdale super fină, 1/4 cană pulbere de stevia și eritritol, 1/4 linguriță gumă xantan, 1 1/4 linguriță praf de copt fără gluten, 1 ou mare, 2 căni de mozzarella parțial degresată rasă. Pentru a unge aluatul se va folosi o lingură de unt.

Instrucțiuni de preparare

Preîncălziți cuptorul la 350 de grade. Se pregătesc două bucăți de hârtie de copt de aproximativ 50 cm lungime și un sucitor. Pentru umplutură adăugăm nucile, amestecul de stevia și eritritol, scorțișoara, cardamomul și cuișoarele într-un robot de bucătărie, și le tocăm cât mai fin până ce amestecul este omogenizat, iar apoi îl punem deoparte.
Într-o cratiță mică se adaugă amestecul de stevia și eritritol și guma de xantan. Se toarnă apa puțin câte puțin în timp ce amestecăm. Adaugăm siropul cu aromă de miere, coaja de lămâie și cuișoarele și se micșorează flacăra. Când a dat în clocot, avem grijă să amestecăm din când în când și lăsăm să mai fiarbă pentru încă 5 minute. Se ia de pe foc, se adaugă aroma de miere și se lasă deoparte.

Într-o cratiță mare și grea, amestecăm făina de migdale, amestecul de stevia cu eritritol, guma de xantan și praful de copt. Adăugați oul și amestecați. Pprocedăm la fel și cu mozzarella rasă. După ce am obținut un aluat uniform îl punem pe hârtia de copt și îl presăm puțin, iar apoi acoperim aluatul cu a doua hârtie de copt și venim cu sucitorul pentru a-l întinde într-un dreptunghi de 40 pe 25 de cm.

Cu un cuțit crestăm linii diagonale pe marginile foii de aluat, la aproximativ 2,5 cm distanță una de cealaltă, lăsând un cotor de aproximativ 1/3 din suprafață. Întindem untul topit doar pe cotorul foii de aluat, iar peste unt adaugăm nucile tocate. Creați un șanț în mijlocul amestecului de nuci și puneți cu o lingură aproape tot siropul, păstrând puțin pentru a unge exteriorul atunci când scoatem baclavaua turcească din cuptor. Îndoim capetele de jos și de sus în interior, iar apoi împletim bucățile crestate aducându-le spre interior.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2025
11 decembrie 2025
Articole similare
Eleva Venera Lungu este singura finalistă din Iași a programului FLEX 2025-2026. Tânăra a primit o bursă de studiu în Statele Unite
02:00
Eleva Venera Lungu este singura finalistă din Iași a programului FLEX 2025-2026. Tânăra a primit o bursă de studiu în Statele Unite
Cine va pune mâna pe clădirea Poștei Române de pe strada Cuza Vodă, din Iași? Două firme au licitat același preț. Care va fi criteriul de departajare
02:00
Cine va pune mâna pe clădirea Poștei Române de pe strada Cuza Vodă, din Iași? Două firme au licitat același preț. Care va fi criteriul de departajare
Peste un milion de euro cheltuie Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași pentru digitalizare! Unitatea medicală caută firme pentru furnizarea produselor
02:00
Peste un milion de euro cheltuie Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași pentru digitalizare! Unitatea medicală caută firme pentru furnizarea produselor
CTP Iași cumpără uleiuri și unsori în valoare de 745.248 de lei pentru autobuze
02:00
CTP Iași cumpără uleiuri și unsori în valoare de 745.248 de lei pentru autobuze
Revoltă în rândul părinților, din cauza meniului de la o grădiniță din Iași. Acuzații grave la adresa directoarei, după ce o firmă de catering livrează mâncarea copiilor: „Sunt niște contracte pe sub mână”
02:00
FOTO Revoltă în rândul părinților, din cauza meniului de la o grădiniță din Iași. Acuzații grave la adresa directoarei, după ce o firmă de catering livrează mâncarea copiilor: „Sunt niște contracte pe sub mână”
Cum trebuie să mâncăm și să bem de sărbători în așa fel încât să nu avem nevoie de ajutorul medicului. Dr. Liliana Mihailov: „Nu trebuie să trecem peste aceste limite”
02:00
Cum trebuie să mâncăm și să bem de sărbători în așa fel încât să nu avem nevoie de ajutorul medicului. Dr. Liliana Mihailov: „Nu trebuie să trecem peste aceste limite”
Vor fi înlăturați producătorii din piața CUG? Aceștia aduc acuzații grave conducerii EcoPiața din Iași, după ce a izbucnit un scandal: „Mi-a spus să mă duc acasă, că este totul aranjat și îmi ia locul!”
02:00
FOTO Vor fi înlăturați producătorii din piața CUG? Aceștia aduc acuzații grave conducerii EcoPiața din Iași, după ce a izbucnit un scandal: „Mi-a spus să mă duc acasă, că este totul aranjat și îmi ia locul!”
Decizie care contrazice logica! Vatmanii de la CTP Iași au primit stick-uri cu colinde de la companie, însă sistemele audio din tramvaie sunt defecte: „Nu ne-au mai întrebat dacă le putem folosi”
02:00
FOTOVIDEO Decizie care contrazice logica! Vatmanii de la CTP Iași au primit stick-uri cu colinde de la companie, însă sistemele audio din tramvaie sunt defecte: „Nu ne-au mai întrebat dacă le putem folosi”
S-a îmbătat și a făcut circ la „ol-inclusiv”
02:00
S-a îmbătat și a făcut circ la „ol-inclusiv”
Spitalul de Boli Infecțioase a contestat executarea silită pentru neplata sporurilor COVID din 2020! La mijloc este vorba de sute de mii de lei
02:00
Spitalul de Boli Infecțioase a contestat executarea silită pentru neplata sporurilor COVID din 2020! La mijloc este vorba de sute de mii de lei