Culinar

Baclava turcească ce are un conținut scăzut de carbohidrați. Fără gluten, potrivită pentru diabetici și în dieta ketogenică

Publicat: 29 aug. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Baclava turcească ce are un conținut scăzut de carbohidrați. Fără gluten potrivită pentru diabetici și în dieta ketogenică
Această rețetă de baclava turcească are un conținut scăzut de carbohidrați, însă gustul tradițional de miere, nucă și condimente este păstrat.

Această rețetă de baclava turcească are un conținut scăzut de carbohidrați, însă gustul tradițional de miere, nucă și condimente este păstrat. Cu toate acestea, faptul că e săracă în carbohidrați și este fără gluten o face potrivită pentru a fi consumată în dieta Banting sau ketogenică, dar și de către diabetici.

Baclava turcească dietetică

Baclavaua turceasca adevărată este făcută din straturi subțiri de aluat yufla. Foile din acest aluat stratificat sunt umplute cu nuci condimentate și un sirop de miere. Problema în a face o baclava tradițională cu conținut scăzut de carbohidrați este cu două tăișuri. În primul rând, nu există aluat yufka cu conținut scăzut de carbohidrați. În al doilea rând, mierea, care e și ea bogată în carbohidrați este o componentă importantă a aromei finale. Însă, ne putem apropia destul de mult de aroma acestui desert turcesc cu acest aluat de patiserie făcut din mozzarella. A doua problemă, mierea bogată în carbohidrați, poate fi rezolvată prin folosirea unui sirop fără zahăr cu aromă de miere. Produsul final este un superb aluat împletit umplut cu nuci amestecate cu arome exotice de scorțișoară, cardamom și cuișoare. Umplutura de nuci este însiropata într-o glazură de miere parfumată cu lămâie și cuișoare.
Această rețetă de Baclava împletită cu conținut scăzut de carbohidrați este foarte ușor de făcut și este ideală servită la micul dejun sau ca desert.

Ingredientele necesare pentru umplutura sunt 1 1/2 căni nuci întregi sau fărâmițate, 2 linguri de amestec de stevia și eritritol, 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată, 1/4 linguriță cardamom măcinat, 1/8 linguriță cuișoare măcinate.
Pentru prepararea siropului este nevoie de 2 linguri de pulbere de stevia și eritritol, 1/8 linguriță gumă xantan, 1/4 cană apă, 2 linguri de sirop fără zahăr cu aromă de miere, 1 linguriță coaja de lămâie, 1 cuișoare, 1/8 linguriță aromă de miere.
Pentru aluatul de patiserie se folosește 1 cană făină de migdale super fină, 1/4 cană pulbere de stevia și eritritol, 1/4 linguriță gumă xantan, 1 1/4 linguriță praf de copt fără gluten, 1 ou mare, 2 căni de mozzarella parțial degresată rasă. Pentru a unge aluatul se va folosi o lingură de unt.

Instrucțiuni de preparare

Preîncălziți cuptorul la 350 de grade. Se pregătesc două bucăți de hârtie de copt de aproximativ 50 cm lungime și un sucitor. Pentru umplutură adăugăm nucile, amestecul de stevia și eritritol, scorțișoara, cardamomul și cuișoarele într-un robot de bucătărie, și le tocăm cât mai fin până ce amestecul este omogenizat, iar apoi îl punem deoparte.
Într-o cratiță mică se adaugă amestecul de stevia și eritritol și guma de xantan. Se toarnă apa puțin câte puțin în timp ce amestecăm. Adaugăm siropul cu aromă de miere, coaja de lămâie și cuișoarele și se micșorează flacăra. Când a dat în clocot, avem grijă să amestecăm din când în când și lăsăm să mai fiarbă pentru încă 5 minute. Se ia de pe foc, se adaugă aroma de miere și se lasă deoparte.

Într-o cratiță mare și grea, amestecăm făina de migdale, amestecul de stevia cu eritritol, guma de xantan și praful de copt. Adăugați oul și amestecați. Pprocedăm la fel și cu mozzarella rasă. După ce am obținut un aluat uniform îl punem pe hârtia de copt și îl presăm puțin, iar apoi acoperim aluatul cu a doua hârtie de copt și venim cu sucitorul pentru a-l întinde într-un dreptunghi de 40 pe 25 de cm.

Cu un cuțit crestăm linii diagonale pe marginile foii de aluat, la aproximativ 2,5 cm distanță una de cealaltă, lăsând un cotor de aproximativ 1/3 din suprafață. Întindem untul topit doar pe cotorul foii de aluat, iar peste unt adaugăm nucile tocate. Creați un șanț în mijlocul amestecului de nuci și puneți cu o lingură aproape tot siropul, păstrând puțin pentru a unge exteriorul atunci când scoatem baclavaua turcească din cuptor. Îndoim capetele de jos și de sus în interior, iar apoi împletim bucățile crestate aducându-le spre interior.

Adauga un comentariu