În timp ce maioneza cumpărată din magazin este o opțiune convenabilă și ieftină, aceasta este plină de conservanți și chimicale. Pe de altă parte, maioneza de casă este plină de proteine, grăsimi sănătoase și este mult mai gustoasă. Aceste 4 rețete de maioneză dietetică sunt simplu de făcut și perfecte de adăugat la o salată de ton sau pui.
Vă rugăm să rețineți că este foarte important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Dacă adăugați ingrediente prea fierbinți sau prea reci, riscați ca aceasta să se taie.
Variante rapide de a prepara o maioneză dietetică acasă
Iată prima variantă dietetică de preparare a maionezei care vă poate fi un aliat de nădejde în curele de slăbire. Prepararea maionezei în acest mod va reduce caloriile aproape la jumătate în comparație cu maioneza obișnuită. Ingredientele folosite în această rețetă, precum pâinea și cașul cu conținut scăzut de grăsimi, vor ajuta la păstrarea texturii și a gustului. O puteți folosi într-un un burger dietetic și cu siguranță veți rămâne impresionați de savoarea acesteia.
Drept ingrediente vom folosi 4 felii de pâine proaspătă, 1 cană de caș cu conținut scăzut de grăsimi, 1 lingură ulei de măsline, 1/2 linguriță pudră de piper alb, 1 linguriță pudră de muștar, 1 1/2 linguriță zahăr pudră, sare după gust.
Metoda de preparare este simplă și foarte rapidă, gata în 2 minute! Scoateți crusta de pe toate feliile de pâine, iar apoi combinați toate ingredientele, inclusiv feliile de pâine și amestecați cu mixerul până ce compoziția se omogenizează. Pune maioneza la frigider pentru 1-2 ore, iar apoi poate fi folosită la orice vă este necesar.
Cea de-a doua sugestie de maioneză slabă în calorii este și vegană, iar gustul ușor picant creează dependență! Indiferent dacă urmați sau nu o dietă vegană, această maioneză cu Sriracha este perfectă pentru cei care doresc să evite adăugarea de ulei și ouă, sau țin post.
Această rețetă necesită doar câteva ingrediente pe care probabil le aveți deja la îndemână, și merge de minune la un sandviș cu legume. Durează mai puțin de 10 minute pentru a o prepara, deoarece tot ce trebuie să faceți este să adăugați ingredientele într-un blender și să amestecați până la omogenizare. Puteți folosi și caju neînmuiate dacă dețineți un blender puternic. Dacă înmuiați nucile de caju, asigurați-vă că le scurgeți și le clătiți bine înainte de a începe. Dacă maioneza are un gust prea dulceag, echilibrați-l adăugând sare sau suc de lămâie. Dacă este prea acră sau sărata, încercați să adăugați puțin sirop de arțar. Puteți oricând să modificați rețeta până când este perfectă pentru papilele dumneavoastră gustative.
Rețineți că această maioneză dietetică își va schimba puțin aroma și va deveni mai groasă după ce este lăsată în frigider, astfel că este bine să așteptați să se răcească înainte de a face prea multe modificări. Dacă este prea groasă după răcire, puteți adăuga o lingură de apă pentru a o dilua din nou.
Ingredientele necesare sunt 146 g de caju (pe care le înmuiați în 80 de grame de apă pentru aproxmativ 2 ore), 2 linguri suc de lamâie, 1/2 linguriță sare, 2 lingurițe sirop de arțar, 2 linguri sos Sriracha.
Scurgeți nucile caju și clătiți-le bine, iar apoi transferați-le în blender, adăugați apa, sucul de lămâie, sarea, siropul de arțar și sosul Sriracha. Amestecă până ce compoziția este foarte bine omogenizată. Gustați și ajustați condimentele după bunul plac. Transferați maioneza într-un recipient etanș și păstrați-o la frigider până când aveți nevoie să o folosiți. Această maioneză picantă poate fi păstrată la frigider până la o săptămână, dar o puteți și congela pentru o perioadă de până la 3 luni.
Maioneză pe bază de grăsimi sănătoase
Această rețetă este pentru cei care urmează o dietă pe bază de grăsimi sanatoase. Puteți folosi orice ulei, însă cele de cocos, măsline, nuci sau avocado sunt alternative mai sănătoase. Dacă nu vă place aroma uleiului de cocos și preferați un gust mai tradițional, puteți folosi ulei de măsline simplu (nu extravirgin). Ați putea ține cont de această modalitate de preparare daca doriți o variantă în primul rând sănătoasă la un produs care altfel este plin de grăsimi “rele”.
Aveți nevoie de 4 gălbenușuri de ou, 1 lingură suc de lămâie (sau oțet de mere), 1 linguriță de muștar Dijon (sau ½ linguriță de pudră de muștar uscat), ½ linguriță sare, ¼ linguriță piper, 120 ml ulei de măsline, 120 ml ulei de cocos topit (sau alt ulei sănătos).
Puneți gălbenușurile de ou în blender sau într-un bol și bateți/mixați până se omogenizează. Adăugați suc de lămâie sau oțet, muștarul și condimentele și amestecați. Începeți cu uleiul de măsline și adăugați încet în timp ce amestecați la viteză mică. Mai întâi trebuie să picurați foarte puțin ulei până observați că amestecul se emulsionează, iar apoi continuați să adăugați puțin câte puțin până ce tot uleiul este încorporat în maioneza dietetică.