Actualitate

Bacșișul, atât pe nota de plată, cât și pe bonul fiscal. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Publicat: 23 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bacșișul atât pe nota de plată cât și pe bonul fiscal. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Bacșișul, atât pe nota de plată, cât și pe bonul fiscal. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Vineri, 23 decembrie 2022, președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea care reglementează definirea bacșișului în vederea evidențierii acestei sume pe bonul fiscal. Totodată, proiectul de lege presupune și câteva excepții.

Proiectul a fost inițiat încă în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici. Camera Deputaților a aprobat legea pe 13 decembrie, cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri.

Bacșișul, atât pe nota de plată, cât și pe bonul fiscal. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Proiectul de lege privind definirea bacșișului în vederea evidențierii acestei sume pe bonul fiscal a fost propus pentru a îl delimita de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație, dar și pentru a asigura fiscaliza bacșișul.

În acest fel, bacșișul se va defini ca orice sumă oferită de client în mod voluntar, pe lângă contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Pe de altă parte, operatorii economici vor fi obligați să îmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Totodată, pe nota de plată va trebui să apară și o rubrică în care clientul va putea înscrie suma oferită drept bacșiș, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Impozitarea bacșișului. Cine face excepție

Camera Deputaților a aprobat legea depusă în 2019 de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. În acest fel, legea a ajusn pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Excepție de la impozitarea bacșișului fac operatorii economici care livrează produse la domiciliu.

„(3) Operatorii economici prevăzuți la alin.(1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

(4) Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

(5) Prin excepție de la prevederile alin.(2), pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, operatorii economici prevăzuți la alin.(1) nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal.

(6) Bacșișul poate fi evidențiat atât pe un bon fiscal distinct, cât și pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”.

(7) În situația în care, la solicitarea clienților, utilizatorii eliberează acestora și factură, bacșișul se evidențiază distinct și pe aceasta. drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, se arată în proiectul de lege.

În altă ordine de idei, vă reamintim faptul că Klaus Iohannis a trimis o sesizare la CCR privind introducerea unui nou caz de dobândire a cetățeniei române.

Așadar, de le promulgarea legii, bacșișul va apărea atât pe nota de plată, cât și pe bonul fiscal.

Adauga un comentariu