Sanatate

Banana în criza de fiere: Iată cât de eficientă este

Publicat: 05 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Banana în criza de fiere Iată cât de eficientă este
Bananele sunt bogate în mai mulți antioxidanți, care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi și la scăderea riscului de apariție a unor boli.

Criza de fiere este o durere care apare brusc, din cauza prezenței unei pietre în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Cât de eficientă este banana în criza de fiere veți afla în rândurile care urmează.

Criza de fiere sau colica biliară afectează, în general, persoanele peste 35 de ani, majoritatea femei, 50% dintre acestea fiind supraponderale. Colica biliară este simptomul clinic obișnuit în patologia colecistului, 75% dintre bolnavii cu litiază biliară (calculi biliari) prezentându-se la medic pentru colicile biliare.

În cazul acestor crize, durerea apare pe neașteptate, la început în epigastru, de intensitate accentuată, apoi în hipocondrul drept, cu iradiere către umărul drept și în spate, între omoplați. Este adesea însoțită de diaree, greață, vărsături, balonare, dureri de cap, transpirații și, în unele cazuri, icter.

De obicei, durerea își face apariția la câteva ore după consumul unor alimente bogate în grăsimi. Aceasta poate fi alinată prin consumul unei banane. Iată cum reușește acest fruct să calmeze durerile produse de criza de fiere.

Banana, pansament în criza de fiere

Bananele sunt unele dintre cele mai populare fructe la nivel mondial. Acestea conțin numeroase substanțe nutritive, care pot avea un impact benenfic asupra sănătății. Ele sunt bogate în potasiu și pectină, o formă de fibre. În plus, sunt o sursă extraordinară de magneziu și vitaminele C și B6.

„Se știe că bananele reduc umflarea, protejează împotriva apariției diabetului de tip 2 , ajută la scăderea în greutate, întăresc sistemul nervos și ajută la producerea de celule albe din sânge, toate datorită nivelului ridicat de vitamina B6 pe care o conțin bananele”, a declarat Flores pentru Live Science, potrivit livescience.com.

„Bananele sunt bogate în antioxidanți, care pot oferi protecție împotriva radicalilor liberi, cu care intrăm în contact în fiecare zi, de la lumina soarelui până la loțiunea pe care ai pus-o pe piele”, a adăugat Flores.

Deși conțin zahăr, bananele sunt bogate în fibre, fapt ce limitează efectul zahărului. O banană poate furniza aproape 10% din necesarul zilnic de fibre. În acest fel, un aport ridicat de fibre reduce riscul de dezvoltare a calculilor biliari, iar asimilarea acestora din fructe proaspete poate avea beneficii suplimentare. S-a demonstrat că persoanele care mănâncă multe fructe și legume pot avea mai puține șanse să dezvolte calculi biliari care necesită intervenții chirurgicale.

Alte beneficii ale consumului de banane

Pe lângă efectele benefice în crizele de fiere, bananele pot îmbunătăți sănătatea digestivă. Prin aportul generos de fibre pe care îl generează organismului, bananele hrănesc bacteriile intestinale prietenoase și protejează împotriva cancerului de colon.

De asemenea, bananele pot ajuta la scăderea în greutate, deoarece sunt sărace în calorii și bogate în substanțe nutritive și fibre. În plus, pot spijini sănătatea inimii, deoarece sunt o bună sursă dietetică de
potasiu și magneziu – doi nutrienți esențiali pentru motorul organismului.

Bananele sunt bogate în mai mulți antioxidanți, care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi și la scăderea riscului de apariție a unor boli. El pot îmbunătăți sănătatea rinichilor, datorită potasiului pe care îl conțin. Astfel, consumul unei banane de mai multe ori pe săptămână poate reduce riscul de boli de rinichi cu până la 50%.

Bananele pot ajuta la ameliorarea crampelor musculare cauzate de exerciții fizice. Totodată oferă combustibil excelent pentru exerciții de anduranță.

În concluzie, bananele reprezintă o gustare excelentă, consumată ca desert sau mic dejun. Versatilitatea lor le face ușor de adăugat la dietă, oferind în același timp multe beneficii pentru sănătate.

Adauga un comentariu