National

Barajul Mihăileni a rămas fără lac de acumulare. Lucrările s-au întins pe 35 de ani – FOTO, VIDEO

Publicat: 18 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Barajul Mihăileni a rămas fără lac de acumulare. Lucrările s-au întins pe 35 de ani - FOTO VIDEO
Asociaţia Declic a solicitat în instanţă stoparea lucrărilor începute în anul 1980 în care statul român a investit până în momentul de față circa 150 de milioane de lei

Marele baraj al României care a fost construit în 35 de ani întâmpină probleme. Barajul Mihăileni a rămas fără lac de acumularea, după ce lucrările au fost oprite în urmă unor reclamaţii.

Asociaţia Declic a solicitat în instanţă stoparea lucrărilor începute în anul 1980 în care statul român a investit până în momentul de față circa 150 de milioane de lei.

Barajul Mihăileni a rămas fără lac de acumulare. Lucrările au fost oprite din cauza unor reclamaţii

Lucrările la Acumularea Mihăileni, barajul viitorului lac de aculumare de pe valea Crișului Alb au început acum 35 de ani. Însă, în momentul de față lucrările nu au fost finalizate, ci oprite din cauza unor reclamaţii făcute de o organizaţie de mediu.

Asocitia Declic a obţinut în instanţă suspendarea lucrările la Acumularea Mihăileni pe motiv că în ultimii ani construcţiile nu au fost făcute cu autorizaţie.

„În fapt, lucrările la Acumularea Mihăileni din judeţul Hunedoara au debutat în anul 1987, investiţia fiind aprobată prin Decretul nr. 243/25.12.1985. În perioada 1990-2006 autorităţile române au sistat lucrările din motive ce ţin de sfera de risc a beneficiarului. Mai apoi, în perioada 2020-2021, au fost executate lucrări la baraj în procent de 34%, fără a avea la bază o autorizaţie de construire valabilă. În faţa instanţei, asociaţia a mai arătat că nu există studii de mediu prin care să fie reglementate soluţiile de limitare sau prevenire a prejudiciilor ecologice, precum şi că impactului ecologic al barajului constă în deteriorarea corpurilor de apă, afectarea situl Natura 2000 Defileul Crişului Alb, aflat în aval, sit desemnat pentru 7 specii de peşti. De asemenea, a susţinut faptul că lucrările se realizează în baza unei autorizaţii de construire din anul 1987, care evident a devenit caducă”, informa, în 22 martie, Casa de avocatură Revnic şi Asociaţii, care a reprezentat ONG-ul în instanţă, potrivit adevărul.ro.

Barajul a fost inaugurat, însă lucrările la lacul de acumulare au fost oprite

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Bârnă, a participat la finalul lunii martie a acestui an la recepţionarea lucrărilor de la barajul Mihăileni.

„36 de ani au aşteptat cetățenii din Hunedoara ca statul să îşi îndeplinească obligaţia de a duce la bun final corpul barajului Mihăileni, care a fost inaugurat astăzi. În ultima perioadă, am reuşit să deblocăm lucrările care au fost începute înainte de Revoluţia din 1989. În această perioadă, am finanţat lucrările barajului cu peste 34 de milioane de lei. Este o investiţie extrem de importantă, atât pentru locuitorii oraşului Brad şi a celor din împrejurimi, cât şi pentru terenurile agricole din punct de vedere al protecţiei împotriva inundaţiilor. Mai mult decât atât, barajul va furniza apă potabilă aşezărilor din jur şi este adecvat pentru producerea de energie verde alternativă”, anunţa ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Administraţia Naţională Apele Române a anunţat că au fost finalizate lucrările la baraj, descărcătorul de ape mari, plotul de apă industrială şi microhidrocentrala, inclusiv montajul echipamentelor hidromecanice; drumul de exploatare de pe malul stâng, pe o lungime de 3,60 km; devierea Drumului Naţional 74 din care s-au executat 3,52 km (din totalul de 4,6 kilometri), trei poduri, un viaduct şi sediul de exploatare.

Prefectura Judeţului Hunedoara a anunţat că urmează să fie finalizate celelalte componente ale investiţiei: devierea Drumului Naţional DN 74 Brad – Abrud pe o lungime de 4,54 kilometri; devierea a cinci kilometri din drumul de exploatare pe malul stâng al lacului de acumulare, cu podul peste râul Crişul Alb la coada lacului; strămutarea celor 5,5 kilometri ai liniei de înaltă tensiune care traversează lacul de acumulare; amenajarea traseelor torenţilor care se descarcă în lacul de acumulare în scopul reducerii colmatării acestuia cu aluviuni; amenajarea cuvetei lacului de acumulare în vederea ecologizării acesteia. Însă, lucrările sunt oprite în prezent la unul dintre cele 250 de baraje ale României. Astfel, barajul Mihăileni a rămas fără lac de acumulare.

Adauga un comentariu